“We Have Always Lived In The Castle” Af Shirley Jackson

Posted by on jun 21, 2015 in 4 Stjerner, Classics, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20150621_183420

“We Have Always Lived In The Castle” Af Shirley Jackson, fra forlaget Penguin, udgivet 2006, (org. udgivet 1962), 4/5 Stjerner

18-årige Mary Katherine (Marricat) bor sammen med sin storesøster Constance, deres onkel Julian og familiens hund i et gammelt slot, isoleret fra resten af byen. Constance har ikke forladt hjemmet i over seks år, og da Julian sidder i kørestol, er det også begrænset, hvor meget, han kommer ud. Alle indkøb bliver foretaget af Mary Katherine, og resten af beboerne i byen går i store cirkler uden om hende, når de ser hende i gaderne og butikkerne.

Gennem Julians mange notater om familiens historie, finder vi ud af, hvorfor den lille familie er så isoleret fra resten af landsbyen. Seks år tidligere, skete der nemlig noget forfærdeligt på familiens lille slot. Pigernes forældre, en tante og en lillebror blev myrdet. Nogen havde forgiftet sukkerskålen med arsenik, og siden den dag, har resten af familien været et meget ømt emne for de øvrige beboere. Landsbyen mener nemlig, at storesøster Constance stod bag gerningen, og at hun fik lov at slippe godt afsted med det, er bestemt ikke noget, de er tilfredse med.

Selvom landsbyen åbenlyst hader familien, lever de tre familiemedlemmer et nogenlunde normalt og lykkeligt liv. Mary Katherine får dog pludselig en følelse af, at noget ondt er ved at ske. Før hun kan nå at advare Constance ankommer en fætter til familiens hjem, og Mary Katherine gør det meget klart, at hun bestemt ikke bryder sig om denne Charles. Constance har dog udviklet varme følelser for fætteren, og sidder nu, som en lus mellem to negle. Pigerne får dog andet at tænke på, da deres lykkelige tilværelse for alvor bliver forstyrret. Denne gang, har landsbyen slået sig sammen om at få familien jaget væk, og de giver ikke op, før de har fået deres vilje.

“On the moon we wore feathers in our hair, and rubies on our hands. On the moon we had gold spoons.”

Jeg har læst denne bog før, men det er efterhånden ved at være en del år siden. Det var lige efter, at jeg rigtig havde lært at læse engelsk, og jeg har nok ikke forstået så meget af handlingen på daværende tidspunkt. Ikke på det symbolske plan i hvert fald. Derfor var en genlæsning også på sin plads. Jeg endte med at læse bogen på et par timer, og jeg ærgrer mig en smule over, at jeg ikke gemte den til det næste Read-A-Thon. Den er hurtigt at læse, og samtidig er den enormt spændende. Jeg holder utrolig meget af Shirley Jacksons bøger, og denne bog indeholder den perfekte sammensætning af spænding, uhygge og overraskelse, som jeg virkelig sætter pris på.

Der er ingen tvivl om, at “We Have Always Lived In The Catsle” er en af Jacksons mest populære og læste bøger. Netop fordi den har en perfekte balance mellem uhygge og spænding, er den svær ikke at kunne lide. Noget andet er bogens slutning. Det er ingen overraskelse, at Shirley Jackson godt kunne lide at skrive om de lidt mere makabre og dystre temaer. I sær går temaet om isolation og had igen i mange af hendes værker. Eksempelvis kan der her nævnes hendes novelle “The Lottery”, som ligesom denne bog, handler om en landsbys grusomme behandling af et udskudt offer. Og selvom jeg ved dette, og selvom jeg er forberedt på, hvad jeg skal til at læse, bliver jeg hver gang overrasket over, hvor mange myrekryb hendes fortællinger egentlig kan frembringe.

“I can’t help it when people are frightened,” says Merricat. “I always want to frighten them more.”

Shirley Jackson er en af de forfattere, som man bliver nødt til at stifte bekendtskab med, på et eller andet tidspunkt i sit liv. Jeg kan anbefale mange af hendes værker, men hvis man ikke ved, hvor man skal starte, er denne korte bog et rigtig godt bud.

PSX_20150621_183313

2 Comments

  1. Den solgte du godt 😉 Den er straks kommet på min læseliste, den lyder simpelthen så interessant 🙂

  2. Det er den virkelig også! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *