“Doll Bones” Af Holly Black

Posted by on jun 2, 2015 in 3 Stjerner, Børnelitteratur, Fiction, Horror, Young Adult | 4 comments

PSX_20150602_201340

“Doll Bones” Af Holly Black, fra forlaget Doubleday, udgivet 2013, 3/5 Stjerner

Zach, Poppy og Alice er bedste venner, og til trods for, at Zach er  en dreng, bruger de tre børn lang tid på at lege med dukker, og opdigte historier til deres fælles leg. Zachs far synes dog, at Zach er alt for gammel til at lege med dukker, og skiller sig derfor af med de mange actionhelte, som Zach holder så meget af. Zach er knust, for det betyder, at han ikke længere kan lege med Poppy og Alice. Han har nemlig ikke tænkt sig at fortælle om sine mistede dukker, og giver derfor i stedet udtryk for, at han bare ikke længere er interesseret i at lege med dukker. Dette er en løgn, der bliver svær ar opretholde, da Poppys uhyggelige porcelænsdukke ‘The Queen’ begynder at hjemsøge hende.

Den hejmsøgte dukke fortæller, at hun er lavet af en død piges knogler, og at hun desperat ønsker at blive begravet under sin gravsten, så hun kan få fred. Den lille trekløver må ud på en længere rejse for at indfrie dukkens ønske, og under rejsen bliver de både uvenner og tættere end aldrig før.

“I hate that everyone calls it growing up, but it seems like DYING”

Der er intet mere uhyggeligt, end gamle porcelænsdukker med kniplingskjoler og alt for perfekte slangekrøller. Som horror fan har jeg læst utrolig mange uhyggelige fortællinger, og her iblandt også en del om hjemsøgte dukker og objekter. Det er et tema, jeg altid har fundet uhyggeligt, da dukker og bamser jo netop burde være de mest barnagtige og beroligende genstande i verden. Jeg blev derfor også ellevild, da jeg så coveret på denne fine lille bog. Alt ved bogen tiltrak min opmærksomhed, og jeg købte bogen før, jeg overhovedet gjorde mig nogle som helst tanker om, hvor god selve fortællingen ville være. Hvilket jeg må indrømme, at jeg fortryder en lille smule nu. Efter jeg købte bogen, er jeg nemlig stødt på flere skuffende anmeldelser, og selvom jeg har forsøgt at lade være med at læse for meget af dem, så har jeg alligevel opsnappet en fælles mening: fortællingen lever ikke op til den dystre forside. Desværre er jeg enig.

Jeg havde forventet en fortælling, der ville skræmme mig ligeså meget, som første gang jeg læste “Dukkernes nat” af R.L Stine, eller, som første gang jeg så “Annabelle” i biografen. I stedet fandt jeg en historie, der langt fra var uhyggelig. Ideen med dukken er egentlig god nok, men uhyggen blev overskygget af bogens andre temaer. Først og fremmest handler bogen nemlig om venskab og om at vokse op. Venskabet mellem de tre børn var realistisk og hjertevarmt, og karakterene var velbeskrevet. Især kunne jeg gode lide Alice. Hendes samvittighed og stræben efter at gøre alle glade, mindede mig meget om mig selv som barn, og på denne måde, kunne jeg sagtens relatere til handlingen. Desværre var det bare slet ikke den venskabelige og sentimentale tone, jeg havde forventet, og derfor blev jeg en smule skuffet.

“He wondered whether growing up was learning that most stories turned out to be lies.”

“Doll Bones” er en af de bøger, der egentlig er ganske okay, men som ender med at skuffe, fordi den ikke lever op til forventningerne. Hvis bogens design ikke havde være så dystert og uhyggeligt, er jeg sikker på, at jeg ikke ville være helt så skuffet, som jeg endte med at være. Det er ærgerligt når det sker, og desværre synes jeg, at jeg støder på denne oplevelse oftere og oftere.

PSX_20150602_201529

4 Comments

  1. Præcis, den her bog så bare ud til at være meget mere uhyggelig end den rent faktisk var. Jeg var så skuffet da jeg havde læst den, og ærlig talt har jeg ikke læst noget af Black siden. :/

  2. Nej jeg har virkelig også en træls følelse i kroppen. Havde ellers hørt så meget godt om hende :/

  3. Åh, denne her står på min to-read liste og jeg glæder mig. 🙂 Jeg forventer dog på ingen måde at den er uhyggelig, sådan for alvor. 🙂

  4. Så længe man ikke forventer at den er uhyggelig, sådan for alvor ;), så tror jeg heller ikke man bliver skuffet 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *