“Misery” Af Stephen King

Posted by on maj 20, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Horror, Spænding | 0 comments

PSX_20150520_103414

“Misery” Af Stephen King, fra forlaget Artia og Høst og Søn, udgivet 1992, (Org. udgivet 1987), 4/5 Stjerner

Bestseller forfatteren Paul Sheldon kører galt på vej til New York med et nyskrevet manuskript til en ny bog. Da han vågner igen, befinder han sig hos en middelaldrende pensioneret sygeplejerske, der har reddet ham fra det katastrofale biluheld. Sygeplejersken, Annie, er dog ikke en sygeplejerske, som man trygt kan lade sig behandle af. Hun er Pauls største fan, og hun er indebrændt over, at Pauls nye manuskript ikke indeholder en efterfølger til hans populære serie om kvinden Misery, men i stedet en hel ny og i hendes øjne, vulgær roman.

Hun nægter at lade Paul have kontakt med omverdenen, og det går hurtigt op for Paul, at han faktisk er taget til fange af Annie. Hun gør ham afhængig af smertelindrende medicin, og tvinger ham til at skrive en ny roman, mens hun i vrede brænder Pauls manuskript. Det eneste af slagsen. I håb om at overleve sit grusomme ophold hos Annie, begynder Paul at arbejde på det befalede manuskript, og mens dagene glider forbi uden muligheder for at undslippe, begynder Paul at finde flere og flere nervepirrende informationer. Det viser sig, at Paul langt fra er den eneste patient, som Annie har taget sig særligt af. Desværre viser det sig også, at Paul indtil videre er den eneste af Annies patienter, der stadig er i live.

Med disse nye informationer begynder Paul at fokusere mere og mere på at slippe ud fra Annies fængsel i live. Med knuste ben er det dog svært, og Paul begynder i smug at træne sin ødelagte krop. Han bliver hurtigere stærkere, men desværre er det ikke så nemt at skjule noget fra Annie. Og når hun finder ud af, at Paul har holdt noget skjult for hende, bryder hun ud i endnu et vredeanfald, der endnu engang går ud over Paul.

“He lay back, put his arm over his eyes, and tried to hold onto the anger, because the anger made him feel brave. A brave man could think. A coward couldn’t.”

“Misery” er en af de første bøger, der virkelig skræmte mig. Jeg læste den første gang, da jeg var omkring 12 år, og jeg kan stadig huske, hvor meget medfølelse jeg havde med hovedpersonen Paul. Jeg håbede inderligt på, at han ville undslippe, og samtidig viste jeg, at en forudsigelig slutning som denne ikke ville udspringe af Kings kreative hænder. Netop derfor er “Misery” også sådan en spændende bog. Det er næsten umuligt ikke at færdiglæse den i ét hug, men alligevel ender jeg altid med at blive irriteret på mig selv over, at jeg ikke ’sparrede’ lidt på den. Selvom jeg efterhånden har læst den så mange gange, at jeg kender plottet ud og ind.

Der skal virkelig meget til, at jeg får lyst til at genlæse en bog. Det er mere fristende for mig at læse nye bøger, jeg endnu ikke kender til, og det er derfor tit denne mulighed, jeg vælger. Nogle bøger har dog gjort så godt et indtryk på mig, at jeg får lyst til at læse dem igen og igen, og selvom “Misery” er en spændingsroman, der ikke længere er overraskende efter første læsning, så opdager jeg stort set altid nye detaljer, når jeg genlæser den.

“In a book, all would have gone according to plan… but life was so fucking untidy — what could you say for an existence where some of the most crucial conversations of your life took place when you needed to take a shit, or something? An existence where there weren’t even any chapters?”

PSX_20150520_103926

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *