“Skygger – To århundredes danske gys” Af Steen Langstrup mf.

Posted by on maj 11, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Horror, Novelle | 4 comments

PSX_20150511_203840

PSX_20150511_203739

“Skygger – To århundredes danske gys” Af Steen Langstrup mf, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2010, 4/5 Stjerner

Denne gotiske samling indeholder 14 af de bedste gysernoveller skrevet fra 1840’erne og frem til i dag.

Den første novelle i samlingen er “De Sidste” af Steen Langstrup, og det er denne novelle, der har vundet pladsen som min favorit. Jeg bliver altid overrasket, når jeg efter et stykke tid uden Langstrups ord vender tilbage til hans angstfremkaldende skrivestil. Jeg bliver gang på gang overrasket over, hvor godt han egentlig skriver, og hvor uhyggelige og interessante hans historier altid er. Denne novelle var ingen undtagelse. Faktisk er denne lille og mærkværdige historie nok det bedste, jeg har læst af ham. På de 40 sider som novellen fylder, ændrede mine følelser sig fra den ene yderlighed til den anden i løbet af ganske få minutter, og jeg kunne mærke kuldegysningerne i flere timer efter. Historien starter ud med at omhandle en lille lykkelig families flytning til et stort hus, og alt synes godt. Familiens lille datter begynder dog at snakke med en nisse i stalden, og forældrene er sikre på, at der her må være tale om en fantasiven. Deres ubekymrede opfattelse ændres, da lille Julie begynder at snakke om nissens sjofle kommentarer om, at han vil se hendes numse. Endnu værre bliver det, da Julie efter sine forældres befaling, fortæller nissen, at hun ikke længere vil være venner med ham. Jeg har ikke ord for, hvor uhyggelig denne fortælling virkede på mig. Den er pervers, tragisk og ikke mindst uhyggelig, og Steen Langstrup spiller på hele følelsesregistret. Samtidig kan jeg virkelig godt lide, at Langstrups gyserfortællinger næsten altid finder sted i den fiktive by Gillsby. Det er en by, jeg forbinder med både lykke og angst, for jeg ved, at jeg skal til at læse en virkelig uhyggelig fortælling, når jeg stødet på dette bynavn.

Alene fortjener Steen Langstrups fortælling langt mere, end de 5 stjerner, jeg har til rådighed. Desværre er det ikke alle novellerne, der var ligeså gode som denne. For at være fair, er der dog også utrolig meget at leve op til, når samlingen starter ud med dette sjofle mesterværk. De næste historier var gode, men heller ikke mere end det. Jeg nød et gensyn med Herman Bangs “Men du skal mindes mig…”, men det bliver aldrig en af mine favoritter inden for danske gys. Den er mørk og gotisk, men efter et par dage, har jeg atter glemt fortællingen.

“Her i Gillsby plejer vi at sige, at visse ting er klogest at lade ligge.”

En anden af de fortællinger, jeg virkelig syntes var gode, var “Blandt Skovens skygger” af Kenneth Bøgh Rasmussen. Også den omhandler en lille familie, og denne gang, er det en fraskilt far, der sammen med sine travle børn er taget på en forlænget weekend i den danske natur. I et lille hus væk fra storbyens larm skal de sammen forsøge at genskabe det familiebånd, der efter skilsmissen har været forsømt. Deres dage i fred og idyl ender dog ikke som forventet, da en mystisk kvinde pludselig viser sig i skoven, og uden for børnenes vinduer. I denne fortælling vækkes myten om ‘Den hvide dame’ til live igen, og jeg kunne enormt godt lide fortællingens mystiske dysterhed, og ikke mindst den skæbnesvanger slutning.

“Papegøjepigen” af Henning Mortensen, var ligeledes en af de fortællinger, jeg endte med at være meget begejstret for. Det første der vakte min opmærksomhed, var måden hvorpå fortællingen var skrevet. Fortælleren inddrager læseren i den historie, han nu skal til at dele, og i ægte Poe stil, får han os med kommentaren om, at han vil ‘fortælle det nøjagtigt som det skete’, til at tvivle på hans troværdighed. Fortællingen omhandler yderligere en utro mand, der har underestimeret hans kæreste venlige sind, og derfor kommer til at lide under en voldsom hævn. Ud over, at plottet er spændende, er novellen også utrolig psykologisk, og som førnævnt, mindede den mig på rigtig mange måder, om noget Poe kunne have skrevet. I hvert fald en lidt mere moderne version, af noget Poe kunne have skrevet.

“Jeg er hendes. Som en gammel fugl i et stort bur. Er jeg ikke lykkelig og taknemmelig? Selvfølgelig er jeg det.”

Den sidste historie i samlingen, er en fortælling jeg efterhånden kan genfortælle linje efter linje og med lukkede øjne. De sidste par måneder har “Skyggen” af H.C. Andersen været en stor og ambivalent del af mit liv. Jeg er i øjeblikket ved at skrive bacheloropgave om netop dette eventyr, og da jeg analyserer det ud fra Freuds essay om ‘Das Umheimliche’, har jeg set alle de dystre og mørke sider, der er at finde i eventyret. Hvilket kan siges at være mange. Det er uden tvivl mit favorit-eventyr af H.C. Andersen, netop fordi det skiller sig så meget ud fra hans andre eventyr, og jeg blev lykkelig, da jeg så, at den havde fået pladsen som samlingens sidste gyserfortælling.

Alt i alt, fandt jeg denne lille samling utrolig god. Efter at have læst den første novelle i samlingen, havde jeg svært ved at blive ligeså begejstret over de andre noveller. Det er altid farligt at lægge ud med den stærkeste fortælling, men om ikke andet, kunne jeg se positive elementer i stort set alle novellerne. Det er helt klart en samling, der kan anbefales, hvis man får lyst til at stifte bekendtskab med den danske horror.

PSX_20150511_203930

4 Comments

  1. Åh, jeg ville så gerne læse mere gys, men jeg er sådan en pivskid! 😛
    Denne novellesamling lyder dog rigtig fin og måske som en god start, eller er der noget andet du kan anbefale?

  2. Når det kommer til dansk gys, kan jeg faktisk anbefale alt det Steen Langstrup har skrevet. I sær er jeg helt pjattet med han trilogi “Plantagen”. Men denne her novellesamling er virkelig også god, fordi den indeholder gys fra flere generationer 🙂

  3. Det behøver nu ikke at være dansk, men den er røget på min to-read liste. 😀

  4. Det lyder som en god idé 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *