“Alkymisten” Af Paulo Coelho

Posted by on maj 8, 2015 in 5 Stjerner, Fiction | 6 comments

PSX_20150508_080639

“Alkymisten” Af Paulo Coelho, fra forlaget Bazar, udgivet 2012, (org. udgivet 1988), 5/5 Stjerner

Den andalusiske fårhyrde Santiago drømmer den samme drøm 2 nætter i træk. Drømmen omhandler en lille dreng, der leger med Santiagos får, og fører ham til pyramiderne, med en kommentar om, at han vil finde sin skat, hvis han finder frem til disse pyramider. Santiago beslutter sig for at sælge sine får, for at bevæge sig ud på sin livs rejse, og finde frem til pyramiderne fra drømmen.

Santiago rejser efterfølgende rundt i verden, hvor han fortæller alle om sin drøm, og dermed om sin plan om at nå frem til pyramiderne. I Afrikas ørken venter der ham dog mange oplevelser før, at han kan nå i mål. Frygt, kærlighed, udmattelse og lykke, er blot få af dem. Han møder bl.a. sit livs kærlighed, Fatima, der lover at vente på ham, mens han fuldender sin rejse. Ud over Fatima, møder Santiago også sin læremester, alkymisten, der vil hjælpe ham med at finde frem til sin skat.

“Det er derfor vi har alkymien” sagde drengen” så hvert menneske søger sin skat, og finder den, og derefter ønsker at blive noget bedre end han var i sit tidligere liv.”

Jeg læste bogen under Read-A-Thon, og egentlig, havde jeg nærmest fortrudt min beslutning, da jeg tog bogen frem fra stakken. Jeg vidste, at det var en af de bøger, der ikke skulle læses med trætte øjne og en begyndende hovedpine. Et par sider henne i bogen var jeg dog igen overbevidst om, at det var en rigtig god beslutning, for jeg kunne på ingen måde lægge bogen fra mig. Alt ved denne bog, er simpelthen så utroligt smukt. Bogens smukke og farvestrålende design er en kaliber helt for sig selv, men ikke engang denne skønhed kan nærme sig fortællingen. Hvert et ord blev læst med hjertebanken og forundring, og selvom mine øjne var trætte efter flere timers læsning, forsvandt jeg ind i historien og det var først, da bogen var færdiglæst, at jeg igen kunne mærke trætheden.

“Alkymisten” er en meget speciel bog. Plottet er specielt, karaktererne er specielle og sproget er specielt. Jeg kan ikke huske hvornår, jeg sidst har læst en bog i samme stil som denne, og det er jeg egentlig glad for. Bøger som disse er en sjældenhed, og netop derfor fremkalder de også så mange forskellige følelser. Jeg kan huske at have læst episoder i bøger, der sad fast i mine tanker i flere år senere, men i dette tilfælde drejer det sig ikke kun om en passage, men om hele bogen som helhed. Jeg kan stadig huske citater og ordvalg fra bogen, der selv i denne danske oversættelse, virkelig tog mig med storm.

“Blyet vil udfylde sin opgave indtil verden ikke mere har brug for bly, derefter bliver det nødt til at omdanne sig til guld. Det er det alkymisterne gør. De viser at når vi stræber efter at blive bedre end vi er, bliver alt omkring os også bedre.”

Der er ingen tvivl om, at denne bog er en semantisk magnet. Den kan trække fortolkninger efter sig  en uendelighed, og indtil videre har jeg hørt mere en 10 forskellige bud på, hvad ‘alkymisten’ i bogen egentlig symboliserer. Det er en filosofisk, smuk og tankevækkende bog, og jeg vil råde alle til at læse den på et eller andet tidspunkt i deres liv.

PSX_20150508_080520

6 Comments

  1. Jeg kan også huske at tænke, efter at have læst den færdig, at det er en bog der kommer til at sidde fast i mig resten af livet. Hold nu op, hvor er det en smuk historie.

  2. Ja den er virkelig tankevækkende på mange områder. Jeg er så glad for, at jeg har fået den læst 🙂

  3. Sådan en fin og dog så enkel historie. 🙂 Skøn anmeldelse.

  4. Åh ja! Jeg er 100% enig i din anmeldelse! Jeg synes virkelig det er en livsændrende bog. Det lyder måske lidt overdramatisk, men det er sådan jeg føler det hver gang jeg læser den 🙂 Men det er helt rigtigt: alle bør læse den på et eller andet tidspunkt. Men hellere nu end senere, haha 😀

  5. Rikke – tusind tak, det er virkelig en smuk fortælling ja 🙂

  6. Carina – jeg kunne ikke være mere enig. LÆS DEN NU! 😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *