“My Cousin Rachel” Af Daphne du Maurier

Posted by on apr 22, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Kærlighed, Mysterie, Spænding | 4 comments

PSX_20150422_112403

“My Cousin Rachel” Af Daphne du Maurier, fra forlaget Vigaro, udgivet 2003 (Org. udgivet 1951), 4/5 Stjerner

Phillip Ashley bliver fra en tidlig alder forældreløs, og hans fætter Ambrose tager ham derfor i sin varetægt. Ambrose har viet sit liv til at være evigt undkarl, og afskyer de fleste kvinder. Phillip vokser derfor op uden kvindelige roller, og bliver derfor også selv en mand uden nogen former for behov for kvinder. Da Ambrose desuden heller aldrig har fået børn, er Phillp derfor også den eneste arving til det store hus, han har holdt så meget af at vokse op i. De to mænd hygger sig i hinandens selskab, indtil der en dag dog sker noget uventet.

Ambrose rejser til Florence, og der forelsker han sig i en italiensk kvinde, og ikke længe efter bliver de gift. Ambrose sender Philip breve om det lykkelige ægteskab, og selvom Philip ikke kan lade være med at undre sig, er han glad på sin fætters vegne. Hans glæde ændres dog i takt med, at Ambroses breve bliver mere og mere dystre og mistænksomme. Han bliver mere og mere syg, og hans ægteskab er ikke længere som før. Philip beslutter sig for at rejse til Italien for at besøge sin syge fætter, men da han ankommer, er det for sent. Ambrose er død, og Rachel har eftersigende forladt landet.

Ikke længe efter Philips hjemkomst, ankommer den sorgfulde enke til England, og det er Philips job at tage sig af sin fætters kone. Ud fra Ambroses breve, er Philip blevet overbevist om, at der er noget helt galt med Rachel, og han er derfor fyldt med foragt og had til denne altændrende kvinde. Pludselig udvikler de to dog et varmere forhold til hinanden, og inden Philip har set sig om, er også han blevet forelsket i Rachel. Spørgsmålet er nu bare, om han kan glemme Ambrose breve?

“There is no going back in life, no return, no second chance. I cannot call back the spoken word or the accomplished deed.”

Jeg har længe ventet på at påbegynde mit kendskab til den famøse Daphne du Maurier. Jeg har flere af hendes bøger stående på reolen, og dog har jeg aldrig fået læst en eneste af dem før nu. Jeg har dog hørt rosende ord om den dystre forfatterinde siden jeg begyndte på mit studie, og derfor har jeg også altid haft en formodning om, at jeg ville holde af hendes værker. For mig er det dog vigtig at værker med så mange anbefalinger bliver læst på det helt rigtige tidspunkt. Dette var det rigtige tidspunkt for mig at læse bogen på, og jeg har haft rigeligt med tid og ro til at fordybe mig i Dahpne du Mauriers smukke ord.

Jeg er ikke overrasket over, at jeg kunne lide bogen. Jeg er en sucker for alt, der har med dystre stemninger og gøre, og hvis der nogen, der virkelig kan mønstre denne dysterhed, er det uden tvivl Daphne du Maurier. Bogen var på intet tidspunkt kedelig, og samtidig havde jeg ikke regnet ud, hvad der ville ske i slutningen. Faktisk blev jeg utrolig overrasket over slutningen, men da min forundring havde lagt sig, indså jeg ikke desto mindre, at der ikke er nogen anden slutning, der kunne være mere perfekt. Ud over slutningen og det smukke sprog, er jeg også meget begejstret for karakterernes udvikling. Philip ændrer sig flere gange i løbet af fortællingen, og især er hans forhold til Rachel spændende at følge. Det er svært at beskrive hvordan en forelskelse kan ændre et menneske fra den ene yderlighed til den anden, og denne bog fremstillet ændringen perfekt.

“She had contemplated life so long it had become indifferent to her.”

Der er ingen tvivl om, at jeg snart skal i gang med at læse mere af Daphne du Maurier. Meget, meget snart.

PSX_20150422_112509

4 Comments

  1. Jeg har kun læst Rebecca af du Maurier, og det kan helt klart også anbefales! Den har også den dystre stemning, hvilket jeg var helt vild med. Jeg skal også have læst My Cousin Rachel på et tidspunkt, er faktisk helt spændt på at skulle læse den 🙂

  2. Den lyder virkelig spændende. Jeg kan anbefale ‘Rebecca’, som pt. desværre er den eneste af hendes bøger, jeg har læst – men forhåbentlig ikke den sidste, for jeg vil rigtig gerne læse mere af hende!

  3. Louise – Den er virkelig også god! Jeg regner med at læse ‘Rebecca’ meget snart!

  4. Den lille bogblog – Jeg glæder mig rigtig meget til at læse ‘Rebecca’ !

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *