“Alt det lys vi ikke ser” Af Anthony Doerr

Posted by on apr 13, 2015 in 5 Stjerner, Fiction | 0 comments

PSX_20150413_110934

“Alt det lys vi ikke ser” Af Anthony Doerr, anmeldereksemplar fra Politikkens forlag, udgivet 2015 (Otg. udgivet 2014), 5/5 Stjerner

Som seksårig mister den franske pige Marie-Laure LeBlanc sit syn, og hun bliver her afhængig af sin fars hjælp. Ud over at føre Marie-Laure rundt i gaderne, bygger han også en lille miniatureudgave af deres kvarter, så hun bedre kan lære den lille by at kende, før hun begiver sig udenfor på egen hånd. Da Paris invaderes af tyskerne under Anden Verdenskrig, må far og datter dog hurtigt flygte fra byen for at komme i sikkerhed. Hendes far, der arbejder som låsesmed på det naturhistoriske museum i Paris, har dog andet end kun sin datter at tage sig af. Med på deres rejse har de nemlig også en uvurderlig hemmelighed.

Den forældreløse Werner Pfenning bor sammen med sin søster og andre børn på et børnehjem i Tyskland. Ligesom ham, har de fleste børn mistet deres forældre i de nærliggende kulminer. Da Werner en dag finder en ødelagt radio, forandres hans liv dog drastisk. Han begynder at interessere sig mere og mere for teknologiens verden, og inden længe har hans evner vundet ham en plads på eliteakademiet for Hitlerjugend. Desværre følger der også omkostninger og konsekvenser med, når man har lige så store ambitioner som Werner. I hans tilfælde er de meget store, og Werner begyder hurtigt at tvivle.

Selvom Marie-Laure og Werner Pfenning ikke umiddelbart har noget tilfælles, vil det dog vise sig, at deres krogede veje vil mødes i en smuk og tankevækkende slutning. Deres skæbner er nemlig ikke så forskellige, som man umiddelbart vil tro.

“Ingen standser ham. Ingen granater kommer fløjtende. Somme tider er orkanens øje det sikreste sted at være.”

Jeg er på ingen måder overrasket over, hvor fine anmelderser og udtalelser denne bog har fået. Jeg er normalt ikke særlig interesseret i krigslitteratur. Slet ikke, når de omhandler Anden Verdenskrig og holocaust. Jeg bliver altid så ufattelig ked af det, når jeg læser om, hvordan  uskyldige mennesker som os selv blev  pint og tortureret. Det skræmmende med i sær Anden Verdenskrig og holocaust er jo netop, at det ikke er særlig længe siden, det foregik. Min egne bedsteforældre kan snakke i timevis om, hvordan det var at leve under krigen. Jeg kan næsten ikke holde ud at tænke på, hvordan vores medmennesker blev brutalt slagtet under Hitlers ledelse, og netop derfor går jeg ofte uden om bøger, der omhandler denne periode.

Denne bog er dog på ingen måder, hvad jeg havde forventet og frygtet. Selvom bogen handler om Anden Verdenskrig, skildrer den ikke så mange af de forfærdigelige episoder, der ofte opleves i krigslitteratur. I stedet fokuserer bogen på at skildre krigen fra to forskellige synsvinkler; fra Marie-Laures og fra Werners. De to børn oplever krigen på meget tæt hånd, på trods af, at de befinder på to vidt forskellige steder, både fysisk og psykisk. Ingen af dem ved, præcis hvad krigen går ud på, og hvorfor de pludselig skal vinke farvel til alt de elsker og kender. De leder for givet efter svar, og selvom de aldrig opnår de svar, de søger, så støder de begge på altændrende oplysninger undervejs.

Men hvordan tror I, børn, at hjernen der lever uden den mindste smule lys, kan vise os en verden der er så fuld af lys?”

Der er så mange ting at sige om denne roman, at jeg næsten ikke ved hvor jeg skal starte og slutte. Den er så velskrevet og velovervejet, at den udgør en helt unik form for perfekt. Historien er rørende og realistisk, og bogens opbygning er undersøgende og spændende. Karaktererne er så  fantastiske, at de nærmest umuligt kan være fiktion, og sproget er så vidunderskønt, at man ikke kan undgå at falde pladask for denne bog. Selvom bogen er lang og fortællingen omfattende, er det uden tvivl det hele værd, og jeg kan anbefale denne bog til alle der ikke har læst den. Man behøver ingen anden grund.

PSX_20150413_111240

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *