“Danse Macabre” Af Stephen King

Posted by on mar 25, 2015 in 4 Stjerner, Horror, Non-fiction | 2 comments

PSX_20150325_190555

“Danse Macabre” Af Stephen King, fra forlaget Hodder, udgivet 2012, (Org. Udgivet 1981), 4/5 Stjerner

Stephen King er i dag mest kendt for sine mange romaner inden for horrorgenren. Han har siden 70’erne udgivet den ene roman efter den anden, og derfor er han også ofte refereret til, som værende ‘The King of Horror’. Ikke alle hans romaner har været lige succesfulde, men det er nok de færreste, der ikke har hørt om hans bestsellere “Carrie”, “The Shining” og “Salems Lot”. Selvom Stephen King primært udgivet fiktion, har han dog også et par gange prøvet kræfter med non-fiktionen. “Danse Macabre” er netop et af disse værker.

Den primære grund til, at Stephen King udgav dette værk i 1981 var, at hans forlægger og hans mange fans, gerne ville have hans vurdering af selve horrorgenren. De var van til at læse hans egne uhyggelige fortællinger, men de manglede noget. De manglede hans syn på gyserfilm, de klassiske horrorromaner og fremtiden for genren. Selvom han var en smule afvisende i starten, begyndte han dog at skrive sine tanker ned, og til sidst havde han materiale nok til en hel bog. Nu er den blevet genudgivet med endnu mere spændende materiale, og endnu en gang er bogen blevet udsolgt på rekordtid. Det første Stephen King diskuterer i denne bog er, hvorfor det ikke er alle gyserfilm, der er vellykkede. Hans bud på dette er, at rigtig mange gyserfilm ikke formår at gøre deres publikum rigtig bange, da deres film er for urealistiske; først og fremmest, skal det se rigtigt ud, mener han nemlig. Som eksempel nævner han her ‘The Blair witch Project’, der følger tre studerende på jagten efter sandheden om den famøse heks i skoven. Som de fleste film, er denne film ikke filmet via et kamera og iscenesatte skuespillere, men ses i stedet igennem de studerendes ‘egne’ kameraoptagelser på turen. Det virker ægte og realistisk, og derfor også mere uhyggeligt, mener Stephen King. Jeg kan kun give ham ret.

“We fall from womb to tomb, from one blackness and toward another, remembering little of the one and knowing nothing of the other … except through faith.”

Ud over at diskutere forskellem på gode og dårlige gyserfilm, har Stepen King også valgt at snakke om, hvorfor man som tilskuer overhovedet vil betale penge for at føle sig bange og utilpas. Det giver et eller andet form for kick, mener han, og det er derfor også næsten altid frygten og ubehagen, der lyder som forklaring, for folk der ikke bryder sig om at se gyserfilm. Der er dog også mange forskellige former for uhygge, mener han. Som barn er man bange for monstre unde sengen, men som man bliver ældre, begynder man at frygte mere paranormale ting. Tit og ofte frygter man de ting, man ikke ved om egentlig findes, som fx ånder og dæmoner. Dette er blot få at de ting, som Stephen King snakker om i denne bog, og selvom jeg glædeligt ville skrive et referat af hele værket, så tror jeg desværre, at vi ville nærme os en halv roman.

Jeg læser faktisk ikke non-fiction af egen fri vilje. Det vil sige, at den non-fiction jeg læser ofte er skolerelateret. Så er der selvfølgelig sådan noget som aviser, magasiner og blogs, men det tæller jeg ikke rigtig med. Det jeg mener er, at jeg kun meget sjælden læser biografier, memoirs og bøger som denne. Når jeg i skrivende stund forsøger at komme på en ærlig forklaring på dette, så ved jeg faktisk slet ikke, hvad jeg skal skrive. For jeg har vitterlig ingen anelse. Det er ikke fordi, at jeg ikke ejer non-fiction værker, for jeg har faktisk en del stående på reolen. Det er bare altid dem, der bliver valgt fra, når jeg skal finde en ny bog at læse. Jeg tror det er fordi, at jeg har fået en eller anden fjollet  idé om, at de umuligt kan rumme ligeså meget magi og historie som fiktionen kan. Men det er jo slet, slet ikke tilfældet.

“We need ghost stories because we, in fact, are the ghosts.”

Jeg er virkelig glad for, at jeg besluttede mig for læse “Danse Macabre”. Jeg suger alt den viden til mig, som jeg overhovedet kan finde om horrorgenren, og for mig er Stephen King bestemt ikke er forfatter, der nogensinde vil spilde min tid. Jeg har læst et utal af hans bøger, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg på et eller andet tidspunkt kommer til at eje dem alle sammen. Fordi jeg netop har læst så meget af den fiktion han selv har skrevet, så elskede jeg at læse hans egne oprigtige meninger om genren og gyserfilm, som jeg jo selv elsker så højt. Jeg tog mig selv i at nikke anerkendende flere gange under min læsning, for selvom det meste af bogen er skrevet for flere år siden, så har hans holdninger bare så meget tilfælles med mine egne, og jeg nød det.

PSX_20150325_190915

2 Comments

  1. Rigtig spændende anmeldelse – og perfekt timing eftersom jeg købte bogen for få uger siden 😀

    Jeg kan i øvrigt godt anbefale hans bog ‘Om at skrive’, hvor han reflekterer over forfatterrollen og giver gode råd til forfattere in spe.

  2. Ej hvor sjovt 😀
    Jeg er sikker på, at du vil elske denne bog!
    Jeg har også allerede bestilt ‘Om at skrive’ hjem, jeg kan slet ikke få nok af hans non-fiction nu!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *