“The Little Friend” Af Donna Tartt

Posted by on mar 6, 2015 in 3 Stjerner, Fiction, Mysterie, Spænding | 2 comments

PSX_20150306_094920

“The Little Friend” Af Donna Tartt, fra forlaget Bloomsbury, udgivet 2002, 3/5 Stjerner

9 årige Robin dør en meget tragisk død. Han bliver fundet hængt i familiens baghave, og det er for sent at gøre noget som helst. Endnu mere tragisk er det, at årsagen til hans død aldrig er blevet fundet. Politiet mener, at det vil være umuligt for en dreng på Robins alder, at hænge sig selv på den måde. Dog er der ingen, der har opadaget noget mystisk den dag, og de eneste to der var til stede, kan ikke udtale sig. Allison vil slet ikke snakke om den tragiske dag, og nægter at besvare nogle som helst spørgsmål. Harriet var alt for ung til at kunne huske detaljerne.

11 år senere, er den yngste søster Harriet blevet stor nok til at forstå det mytiske dødsfald, og hun er opsat på at opklare, hvad der præcist skete med sin storebror, den dag for 11 år siden. Selvom hun tvivler på meget, er der én ting, som hun er helt sikker på – Robin dræbte ikke sig selv.

Det bliver en svær opgave for Harriet at finde sin brors morder. Hun ved ikke meget om Robin, og kan kun huske ham, ud fra de billeder, hun har set af ham. Ingen lader til at vide noget om, hvem der kunne have haft brug for at tage livet af den 9 årige dreng, og derfor får Harriet ikke meget hjælp. På sin søgen går hun dog igennem en form for dannelsesrejse, og selvom hun ikke helt finder det, hun søger, så finder hun informationer, der viser sig at være meget bedre, end dem hun regnede med at finde.

“Harriet, the baby, was neither pretty nor sweet. Harriet was smart.”

Jeg havde skyhøje forventninger til denne bog. Lige siden jeg købte den i sommers, har jeg hørt tale om, hvor fantastisk Donna Tartt er, og hvor meget jeg skulle glæde mig til at læse hendes bøger. Og det har jeg så. Jeg har glædet mig helt vanvittig meget til at påbegynde dette fantastiske forfatterskab, og jeg har nøje valgt at læse hendes 3 mesterværker i rækkefølge. Derfor startede jeg med denne 555 siders lange bog, og den var alt andet, end jeg havde forventet. Ud fra badsideteksten på Donna Tartts 3 bøger, var det uden tvivl denne, jeg syntes lød mest spændende. En mordgåde kan altid fange min interesse, og samtidig lovede bogen en masse psykologiske undertoner. Der gik dog ikke særlig længe før, at bogen begyndte at kede mig en smule. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor historien ikke rigtig tog fat, og jeg nåede faktisk over halvejs ind i bogen før, at  den begyndte at være en lille smule spændende.

Det der vejer bogens langtrukne plot op, er Donna Tartts fantastiske sprog. Jeg ved, at Donna Tartt er en af de forfattere, der bruger utrolig lang tid på at skrive en bog. Noget der ligner 7 år. Hun har desuden i flere interviews udtalt sig, at hun nogle gange har brugt flere uger på at få en enkelt sætning til at være helt perfekt. Denne perfektionisme kan tydelig mærkes i bogen, og sproget er virkelig intet mindre end fantastisk.

“Even if it meant that she had failed, she was glad. And if what she’d wanted had been impossible from the start, still there was a certain lonely comfort in the fact that she’d known it was impossible and had gone ahead and done it anyway.”

Selvom jeg ikke blev særlig begejstret for selve fortællingen, er jeg alligevel glad for, at jeg endelig fik læst bogen. Jeg er glad for, at jeg har fået begyndt min læsning af Donna Tartt, og jeg glæder mig til at få læst både “The Secret History” og “The Goldfinch”. Jeg håber dog på, at jeg vil finde disse bøger en smule mere spændende, end “The little friend”.

PSX_20150306_095026 (1)

2 Comments

  1. Jeg giver dig ret i mange af dine pointer; Tartt skriver virkelig godt, men historien i lige den her bog var meget lang tid om at fange mig. Det tager i det hele taget for lang tid med mange af tingene i den her bog.
    Og når det rent faktisk er Harriets historie jeg gerne vil læse, kan jeg ikke forstå hvorfor jeg skal trækkes ind i brødrenes historie.

  2. Jeg har det lige præcis på samme måde – dejligt ikke at være alene 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *