“Dem som døden glemmer” Af Maya Gaard Rasmussen

Posted by on feb 23, 2015 in 3 Stjerner, Fantasy, Fiction | 2 comments

PSX_20150222_094914

“Dem som døden glemmer” Af Maya Gaard Rasmussen, anmeldereksemplar fra forlaget mellemgaard, udgivet 2015, 3/5 Stjerner

Jordan arbejder som sygeplejerske i det kolde Canada, og lever sit liv på kaffe og ensomhed. Da hun pludselig får at vide, at hendes bedsteforældre er døde og har efterladt et hus i Californien til hende, tøver hun ikke med at tage afsted med et samme. Det giver hende nemlig samtidig en mulighed for at finde informationer om sin mors familie, da hendes mor selv har været udsat for et alvorligt uheld, og derfor har mistet store dele af sin hukommelse.

Da hun ankommer til Californien, møder hun meget hurtigt den attraktive og sprudlende Duke, der gerne vil hjælpe hende med at finde de informationer, hun skal bruge. Ved Jordans ankomst til byen, begynder der dog samtidig at opstå en masse besynderlige hændelser, der ikke rigtig kan forklares. Ud fra en masse gamle familiefotos og viden fra de lokale beboere, indser Jordan, at hendes ankomst til byen har fremkaldt meget mere end blot nysgerrige blikke. Hendes familie er del af en meget gammel krig, og der er kun en, der kan stoppe den. Hende.

Da byen blev grundlagt, udbrød der en voldsom krig mellem byens to klaner. Klanerne fremkaldte åndernes vrede, og de kastede dermed en forbandelse over hele byen og alle dens indbyggere. Hvis ikke de kan leve i fred og harmoni med hinanden, vil byen blive destrueret. Jordan ankommer lige i tide til at hjælpe, men det er ikke alle, der ønsker hendes hjælp, og pludselig er hun selv i livsfare.

“Det er, som om at Duke ikke har behovet for at gøre sig til en anden end den, han er, som så mange andre mennesker har det med at gøre. Han hviler i sig selv. På en mærkelig måde får det hende til at slappe af og samtidig fjerne hendes egen trang til prøve at være alt andet end sig selv.”

Jeg kan rigtig godt lide det grundlæggende plot i denne bog. Fantasygenren inviterer til så mange spændende og uforklarlige tematikker, og en magisk forbandelse over en by, er en af dem. Der er ikke nogen tvivl om, at denne bog er en ægte pageturner. Jeg blev meget hurtigt grebet af historien, og jeg læste hele bogen på en enkelt aften. Jeg må dog samtidig indrømme, at der var en del ting, der forvirrede mig. Rent strukturmæssigt er bogen ikke delt op i kapitler, hvilket var en smule anstrengende for mig. Bogen er heldigvis ikke så lang, så det er ikke noget stort problem, men den irriterede mig stadig en smule. Det der var mit største problem i bogen, var den pludselige skiften mellem tid og sted. Jordan befinder sig først i Canada, og lige pludselig har hun kørt hele vejen til Californien i løbet af et par enkelte linjer. Det skete flere gange, at jeg måtte gå tilbage i bogen, da jeg pludselig ikke vidste, om jeg var gået glip af noget. Ligeledes undrede jeg mig også over valg af sted. Bogen er naturligvis skrevet på dansk, men hovedpersonen bor i Canada og resten af fortælingen foregår i Californien. Dette i sig selv, er ikke så besynderligt, men når vejene har danske navne som fx ‘Arvevej’ og mændene bliver kaldt ‘Sir’, ja så bliver jeg altså igen en smule forvirret. Det er som om, at det ikke er alle detaljerne, der er helt gennemtænkte. Det er en smule ærgerligt, at dette skal være et problem i en ellers så fin historie.

Jeg kunne enormt godt lide Jordan. Fra første side bliver hun rigtig godt beskrevet, og det føles hurtigt som om, at man kender hende personligt. Vi ved, at hun ikke kan sige nej til en kop stærk kaffe, og vi ved, at Duke kan fremkalde både og angst og ro i hendes krop. Hun er en meget vellykket hovedperson, og jeg nød at følge hende igennem hendes mange udfordringer. Duke derimod, var ikke lige min kop te. Jeg tror, at han var lidt for meget en kliché til min smag, og hans personlighed irriterede mig flere gange. Han starter med at være den typiske womanizer, og kan ikke få nok af hverken sig selv eller damerne. Sådan en rigtig træls og provokerende type. Da han så begynder at forelske sig i Jordan, ændrer han sig meget hurtigt, og i løbet af ingen tid, er hun blevet hans helt store kærlighed. Dette ville ikke være et problem, hvis det ikke også var fordi, at hans nye personlighed var en endnu større kliché end til at starte med. Nu er Duke nemlig den overbeskyttende alfahan, der truer med bål og brænd, hvis nogen kommer for tæt på Jordan. Samtidig opstår der også et trekantsdrama, da en anden af karakterene også begynder at vise interesse for Jordan. Denne fyr er dog mere end blot Dukes rival, da ånderne har bestemt, at Jordan kan redde byen ved elske ham. Og dermed ikke Duke. Det hele virker bare så bekendt, desværre.

“Det lå nu i Hudson-generationernes blod og skæbne at skabe fred, når bitterheden atter rasede imellem de to klaner, Graser og Ambther. For bitterheden vil aldrig helt gå bort, da den bor i et hvert menneskes hjerte.”

Kort sagt, så kunne jeg godt lide denne bog. Jeg blev grebet af historien, og det var svært for mig at lægge den fra mig igen. Bogen er en rigtig pageturner, og der er ingen tvivl om, at Maya Gaard Rasmussen er indehaver af et kæmpe talent. Det var dog samtidig tydeligt, at denne bog er hendes debut. Den har en del fejl og mangler, der irriterede min læsning, men  selve fortællingen var virkelig spændende og underholdende. Jeg går lidt og håber på, at der måske vil udkomme en 2’er.

PSX_20150222_095712

2 Comments

  1. Den lyder da vældig spændende – måske skulle jeg give den en chance og tage den med hjem, næste gang jeg kommer forbi en boghandler. 😀

  2. Ja, hvis du er til fantasy, vil det være et rigtig godt bud 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *