“Amerikansk Olie” Af Steen Langstrup

Posted by on feb 16, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Novelle | 2 comments

PSX_20150216_090129

PSX_20150216_085942

“Amerikansk Olie” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2015, 4/5 Stjerner

Denne bog indeholder 20 noveller, der alle er centreret omkring temaer som samfund, tiden, sex, forskellen på mænd og kvinder og afmagt.

Jeg havde ikke rigtig nogle forventninger til denne bog, da jeg fik den tilsendt. Som stor horror fan har jeg efterhånden fået læst størstedelen af Steen Langstrups forfatterskab, men mest fordi de fleste af hans bøger indeholder uhygge. Som Steen Langstrup selv forklarede mig, da han fortalte om denne nye novellesamling, så er den alt andet end horror. Han var dog alligevel utrolig stolt af den. Og det har han mere end ret til at være, for hold da op, hvor er denne samling gennemført.

Da jeg havde færdiglæst den første novelle, sad jeg med en mindre klump i halsen. Jeg var klar over, hvilke temaer resten af novellerne ville tage udgangspunkt i, og det skræmte mig en smule. Hvilket egentlig er en smule paradoksalt, da novellerne jo intet har at gøre med min elskede horror. Den første novelle, der handler om en ung mand med et skydevåben og et hævngærrigt sind, fik mig dog til at mindes de mange forfærdelige skoleskyderier, der især har præget USA. Jeg kom til at tænke på, hvor naive vi alle sammen kan være. Vi forventer, at alle problemerne nok skal løse sig, så længe de ikke vedkommer os. Samtidig er vi så utrolig hurtige til at dømme folk. Vi tror, vi ved alt om dem, bare ved at kigge på dem. Og denne tankegang er disse 20 noveller et pragteksempel på. Vi har nemlig ingen anelse om, hvad folk har været udsat for, eller omvendt, udsat andre for, bare ved at kigge på dem. Posedamen på bænken kunne være morder. Og den pæne unge mand med skoletasken kunne være på vej til at skyde ministeren. Vi ved det ikke.

“Han fantaserer tit om selv at slå far ihjel. Det er altid den samme fantasi.”

En af de noveller, der gjorde størst indtryk på mig, var novellen ‘Den store gevinst’. Den omhandler en alkoholisk hjemløs mand, der en dag er så heldig at vinde 2 millioner kroner på et skrabelod i sit lokale supermarked. Fordi han er hjemløs og derfor hverken har en adresse eller en bankkonto, kan han ikke få udbetalt sin gevinst. Han forsøger sig ved bankerne og kommunen, men ingen kan hjælpe ham. Det er fuldstændig umuligt. Fordi hans hund er sulten og han selv er tørstig, forsøger han derfor til sidst at sælge skrabelodet for en ubetydelig sum. Ingen vil dog købe det af ham, da de ikke har tiltro til ham. Han ender med at smide gevinsten i skraldespanden.

Staten og kommunerne er dem, der skal hjælpe mennesker i nød. Vi har udviklet et fantastisk system, der burde kunne hjælpe alle de ramte. I nogle tilfælde fejler dette system dog bravt, og det er netop dette problem, der tages op i denne novellesamling.

“Du beskriver arbejderklassens hverdag i informationssamfundets mangefacetterede, men alligevel skarpt klasseopdelte samfundsstruktur, kan jeg forstå?

En af de andre noveller i samlingen, der virkelig har sat sig fast i mine tanker, er historien om en indvandrefamilie. En mor er tvunget til at søge ly i et indkøbscenter med sin meget syge datter, da hun ikke har mulighed for at tage hjem til sin lejlighed. Selvom det regner og hendes datter er meget syg, bliver hun smidt ud af centeret af vagterne. Hun generer de andre gæster, siger de. Med en IKEA pose med alle sine ejendele, bevæger hun sig afsted til metrostationen. Hun køber en billet, men da hun skal vise sin billet frem, er den for krøllet til at læse. Da hun vil stå af toget for at købe en ny billet, kører toget videre med hendes pose. Hun møder sin store søn, og sammen med datteren lægger de sig til at sove udenfor på en papkasse. Da de vågner igen, er moren lykkelig over, at hendes datter mirakuløst er blevet rask igen. Desværre var det ikke alle tre, der overlevede den hårde og kolde nat.

Racisme er noget, der altid vil være en del af vores samfund, hvad enten vi vil det eller ej. Det kan ikke undgås. Ligeledes vil vores samfund altid være opdelt i klasser. Heller ikke det, kan nogensinde undgås, selvom vi bor i Danmark. Jeg føler ikke, at jeg kan skrive denne anmeldelse uden at nævne de begivenheder, der har fundet sted i København de sidste par dage. Terror og had har ramt vores lille land, fordi vi ikke kan acceptere og respektere hinanden og alle vores forskelligheder. Derfor er denne form for socialrealisme nødvendig. Steen Langstrup åbner i denne samling vores syn, og viser os en anden side af Danmark. En side, der er nødvendig, og pokkers vigtigt for os alle sammen at se.

 

PSX_20150216_090258

2 Comments

  1. Jeg bliver helt berørt, bare af at læse din anmeldelse! Men det lyder som en utrolig relevant bog – som mange af mine Facebook-venner bør læse!

  2. Åh ja, jeg havde samme tanke, da jeg læste den. Hvor er der mange, der ville have gavn af at læse en bog som denne. Tak for dine søde ord 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *