“The Woman in White” Af Wilkie Collins

Posted by on jan 29, 2015 in 3 Stjerner, Classics, Fiction, Mysterie, Spænding | 2 comments

PSX_20150129_130437

“The Woman in White” Af Wilkie Collins, fra forlaget Penguin Classics, udgivet 2009, (Org. udgivet 1860), 3/5 Stjerner

Den unge kunstlærer Walter Hartright  møder en mørk aften en meget smuk og forvirret kvinde, helt klædt i hvidt. Han hjælper hende med at finde vej, men undrer sig længe over kvindes mystiske opførsel. Da Walter Hartright dagen after ankommer til Limmeridge huset i Cumberland, går det op for ham, at husets unge Laura, hans nye elev, bærer en forbløffende lighed til den  mystiske kvinde i hvidt. Han får at vide, at kvinden i hvidt højest sandsynligt har været Anne Catherick, en af husets bekendte, som desuden  lige er stukket af fra et psykologisk hospital. De to kvinder har dog umiddelbart ingen familiære relationer, ud over, at Anne Catherick havde et meget nært forhold til Lauras mor.

Der går ikke længe før, at Walter Hartright har forelsket sig i sin nye smukke elev. Problemet er bare, at han blot er en fattig kunstlærer, og at Laura allerede er forlovet med det rige Percival Glyde. Selvom Percival Glyde er både rig og magtfuld, kan Walter Hartwright ikke slippe tanken om, at der er et eller andet i vejen med ham. Da Laura modtager et brev fra hendes dobbeltgænger Anne Catherick, træder en usikker men nødvendig plan i kræft. Kvinderne er dog i midlertidigt ikke de eneste med en plan, da Percival Glyde har i sinde at benytte sig af kvindernes store lighed til hinanden.  Imens kommer Walther Hartright i besiddelse af nogle altændrende oplysninger, der både involverer kvinderne og Percoval Glyde.

“- I should never, perhaps, have heard even the name of the woman, who has lived in all my thoughts, whos has possessed herself of all my energies, who has become he one guiding influence that now directs the purpose of my life.”

“The Woman in White” er en af de klassikere, jeg altid gerne har ville læse. Den er kendt for at være en af de aller første spændingsromaner, og så er den desuden fyldt med en masse gotiske og victorianske detaljer. Som horror fan, blev jeg med det samme fanget af mysteriet om en mystisk kvinde klædt i hvidt. Titlen fik mig med det samme til at tænke på de mange historier om ‘den hvide dame’, der forstyrrede min nattesøvn som lille. Bogen er dog utrolig lang, og derfor har den også stået ulæst på min bogreol i virkelig lang tid. Sidste år faldt jeg dog over denne skønne udgave fra Penguin Clothbound serien, og det gjorde den en smule mere attraktiv. Selvom disse kolde og stormfulde vinterdage er perfekte til gotiske mysterier som dette, tror jeg dog alligevel, at jeg valgte at læse bogen på det forkerte tidspunkt. Jeg har nemlig læst den under en presset eksamenstid, og derfor har jeg næsten været 2 uger om at læse den. Til gengæld har jeg fået læst 4 bøger samtidig med denne.

Bogen er krævende på mange forskellige måder. Den er tidskrævende, fordi den er så lang, men samtidig kræver den også en stor håndfuld selvdiciplin og koncentration. Bogen er nemlig virkelig langtrukken, men ikke på den dårlige måde, synes jeg. Det er vigtigt at huske, at den er skrevet i 1860. De victorianske værker er altså bare en lille smule lange i plotudviklingen. Derfor syntes jeg desværre også, at bogen var en smule kedelig til tider. Det var svært for mig at huske alle detaljerne, da min koncentration ikke gad at lege med særlig længe af gangen. Dette skyldtes nok, at sproget er utrolig detaljeret. En sætning der egentlig kan fylde 2 linjer uden problemer, fylder i denne bog helst over de 10, og derfor virkede bogen også længere, end hvad den egentlig behøvede at være. Sproget er dog også det, der gør denne bog smuk og unik. Hvis den havde været fri for de mange detaljer og finesser, ville den have lignet en hver anden spændingsroman, og det ville være forkert.

“Women can resist a man’s love, a man’s fame, a man’s personal appearance, and a man’s money; but they cannot resist a man’s tongue, when he knows how to talk to them.”

Jeg tror, at det er vigtigt, at man giver sig rigtig god tid til at læse bøger som denne. Der skal ikke være nogen anden bog der står og lokker i baggrunden, og det skal ikke være en bog, der skal læses inden for en bestemt tidsperiode.

PSX_20150129_130228

2 Comments

  1. Hold op et smukt omslag!

    – Anne

  2. Ja det er virkelig smukt!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *