“The Winter Ghosts” Af Kate Mosse

Posted by on jan 17, 2015 in 1 Stjerne, Fiction, Horror | 8 comments

PSX_20141230_101132

PSX_20150117_150129

“The Winter Ghosts” Af Kate Mosse, fra forlaget Orion Book, udgivet 2009, 1/5 Stjerner

Vi befinder os i Frankrig, i 1928. Freddie er netop blevet fanget i en voldsom snestorm, og ser sig nødsaget til at søge ly i en lille isoleret landsby i de mørke skove. Han føler sig meget velkommen i landsbyen, og flere af beboerne inviterer ham på mad og drikke, så han kan lade batterierne op og fortsætte sin rejse den næste dag. Især klinger Freddie godt sammen med den smukke Fabrissa. De to bruger hele aftenen og halvdelen af natten på at fortælle historier om sig selv, og deres fortid. Fabrissa sørger stadig over tabet af sin tidligere landsby og familie, og har ikke meget tilbage at leve for. Hun fortæller sørgmodigt om, hvordan hele hendes stamme blev ledt ud til skovene under en voldsom krig, og i mens hende selv og få andre overlevede, vendte størstedelen desværre aldrig tilbage igen.

Fabrissas historier får Freddie til at tænke over sin egen fortid. Han mistede sin elskede storebror i krigen, og heller ikke han, er helt kommet over det store tab. Han er besat af en dårlig samvittighed, og har til tider svært ved at kende forskel på hallucinationer og virkelighed. Fabrissa fremkalder en masse glemte følelser, og før han ved af det, har Freddie fortalt Fabrissa alt det, som han egentlig har fortrængt i flere år. Da Freddie vågner dagen efter, er Fabrissa dog væk, og ingen lader til at kende til hende. Landsbyen har dog været meget nervøs over Freddie, da de om aftenen så, at han bevægede sig alene ud i skoven igen. Samtidig fortæller de Freddie, at der ingen overlevende var i den krig, han bliver ved med at snakke om. Hele landbyen døde af kulde i skoven.

“My father used to say that on the day I was born, he heard the first cuckoo sing. A good omen, he said.”

Da jeg første gang så denne smukke bog i en genbrugsbutik i Amsterdam, elskede jeg øjeblikkeligt alt ved den. Bogen er indbundet i den smukkeste mørkeblå farve, og de sølvbelagte tegninger og bogstaver på forsiden er jo næsten indbegrebet af vinter. Samtidig pirrede titlen min nysgerrighed med det samme, da jeg jo er lidt af en horror fan, og som regel elsker alt, der har med spøgelser at gøre. Bagsideteksten gjorde mig endnu mere begejstret, da den ligger op til det helt store psykologiske drama, med en slutning, der på ingen måder er til at forudse. Selve bogen er  desuden fyldt med farvestrålende kort og  dystre illustrationer. Jeg købte bogen med det samme, for hvordan kunne en bog så smuk som denne, være andet end helt fantastisk ?

Aldrig i mit liv, har jeg været mere skuffet over en bog, end jeg var da jeg havde færdiglæst denne. Sproget irriterede mig fra første side, og det samme gjorde hovedpersonen. Beskrivelserne af hans tanker var med det samme alt for afslørende, og før jeg nåede af læse kapitel 2 færdig, havde jeg forudset, hvad resten af bogen ville byde på. Og det var ikke en af de gæt, men ikke helt er sikker på, og som normalt viser sig at være fuldstændig forkert, nej jeg var sikker i min sag, og da bogen var slut, havde jeg haft ret hele vejen i gennem. Jeg lyver ikke når jeg siger, at jeg virkelig aldrig har læst noget så forudsigeligt som denne bog. Der var ikke et eneste plottwist eller eller et eneste lille krumspring, der gjorde bogen bare en lille smule spændende. Der var alt for mange overflødige beskrivelser, der slet ikke gav mening. Fx beskrives der en fransk folkesang ned til mindste detalje, og beskrivelserne varer lidt over 5 sider. Sangen har på ingen måde relevans for fortællingen. Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg i øvrigt sikker på, at selv en barn i børnehaveklassen kunne have formuleret en bedre slutning end denne her. Bogen er fuldstændig fantasiforladt, og jeg fortryder, at jeg har spildt min tid på at læse den. Ud over det smukke cover og de fine illustrationer, er det eneste gode ved bogen nemlig, at den er forholdvis kort.

“There was nobody there. There never would be.”

Kate Mosse er ikke en forfatter, jeg har læst noget af før. Jeg har dog set hendes navn flere steder, sågar på listen over de bedste spøgelseshistorier nogensinde. Jeg tror dog der kommer til at gå lang tid før, at jeg vil forsøge mig med endnu en Kate Mosse bog, desværre.

PSX_20150117_145900

8 Comments

  1. Argh øv! Lige så snart jeg så forsiden, tænkte jeg “wow!”. Men jeg har også dårlige erfaringer med forfatteren – eller rettere, jeg har én, for jeg har kun læst ‘Labyrinth’ af hende, men den var jeg ikke særlig imponeret af.

  2. Hvor er det bare øv, når en bog ikke lever op til det man forventer. Jeg har læst Sepulchre af samme forfatter og, den var da okay. Men jeg føler heller ikke trang til at læse flere af hendes bøger lige nu, når der er så mange andre jeg hellere vil læse.

  3. Den lille bogblog – ja, jeg blev godtnok også skuffet over denne her da. 🙁 Ærgeligt, at du heller ikke er imponeret over hende.

  4. Den her var i hvert fald slet ikke okay, men jeg havde nok også fået nogle meget høje forventninger på grund af hendes flotte anmeldelser og bogens smukke design. Jeg tror også der går længe før, at jeg vil læse mere af hende.

  5. Æv, hvor er det træls, når en bog ikke lever op til forventningerne. Jeg har også hørt meget om Kate Moss, og har også en af hendes bøger stående i bogreolen, som jeg ikke har læst endnu. Tror måske, at den går lov til, at stå der noget endnu!
    God søndag til dig 🙂

  6. Ja, jeg tror heller ikke lige jeg springer ud i endnu en Mosse bog lige foreløbig, en bog der skuffer så meget, er simpelthen ikke værd at spilde sin tid på 🙂

  7. Øv, hvor er det ærgerligt, at en så smuk bog, ikke er en ligeså smuk fortælling 🙂

  8. Ja det kunne ellers være rart, hvis alle bøger kunne bedømmes på den måde 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *