“Spektrum #1 – Leoniderne” Af Nanna Foss

Posted by on jan 10, 2015 in 4 Stjerner, Børnelitteratur, Fiction, Science Fiction, Young Adult | 0 comments

PSX_20150110_134935

PSX_20150110_134755

“Spektrum #1 – Leoniderne” Af Nanna Foss, anmeldereksemplar fra forlaget Tellerup, udgivet 2014, 4/5 Stjerner. 

Emilie tegner en tegning af en mørkhåret dreng med turkise øjne. Næste dag starter netop denne dreng ved navn Noah, sammen med sin tvillingesøster Pi, i Emilies klasse, og Emilie får derfor et kæmpe chok. En uskyldig fysikopgave udvikler sig hurtigt til en langt større efterforskning, og før de ved af det, bliver Emilies bedste venner, Linus og Alban sammen med Emilie, tvillingerne og den populære Adrianna hurtigt viklet ind i en farlig leg om drømme og virkelighed. De besøger en klog fysikprofessor i håbet om at få hjælp til deres skoleopgave, og da han har en mærkværdig kompaslignende genstand, der passer perfekt sammen med  Noahs unikke prisme fra Australien, begynder den lille flok at undre sig. Noget er ikke som det burde være, og rundt omkring dem begynder tingene at give mindre og mindre mening. Især, da de alle sammen havner på skadestuen med alvorlige forbrændinger på hænderne.

Selvom den lille gruppe meget gerne vil undgå at tænke mere på episoden hos fysikprofessoren, bliver det nærmest umuligt for dem. Da deres hænder begynder at hele, ser de, at de alle sammen har det samme trekantede ar på håndfladen. Samtidig begynder de alle sammen at kunne uforklarlige ting. Adrianna undgår at få både håndbolde og snebolde i hovedet, ved at vende bolden om i luften, inden den når hen til hende. Samtidig kan Emilie og Alban forudse hvad der skal ske i fremtiden, og Pi kan sætte ild til ting, når hun bliver vred.

“Alt er det som er for svært eller smertefuldt at sætte ord på, og som kun kan komme ud som billeder. Men billeder som det aldrig har været meningen at andre skulle se.”

Jeg havde den store fornøjelse af at møde Nanna Foss personligt, til sidsteårs bogbloggertræf, hvor hun kom og fortalte os allesammen om Leoniderne og Spektrumserien. Ud over, at jeg virkelig godt kunne lide hendes personlighed, blev jeg også helt solgt, da hun fortalte om plottet og planerne med denne serie. Jeg synes et er virkelig interessant, at hun selv fik ideen til denne bog ud fra en drøm, ligesom at Emilie drømmer om ting der vil ske i fremtiden. Jeg ved ikke om Emilie afspejler Nanna Foss’ egen personlighed, men det er i hvert fald tydeligt, at hun har lagt meget arbejde i at forme og udvikle de forskellige karakterer. Der er rigtig godt sammenspil mellem karaktererne, og jeg kan godt lide, at de alle sammen er så forskellige. Adrianna, den populære og forfængelige pige er nok en lille smule kliché, men samtidig er de alle sammen meget unikke og anderledes fra, hvad man normalt finder i denne slags ungdomslitteratur. Fx er Alban blind, og det giver altså bogen et helt specielt udtryk, som man ikke har set før.

Jeg er ikke normalt særlig interesseret i genren sci-fi, og derfor var jeg også lidt urolig for, om jeg ville kunne lide denne bog. Egentlig er jeg nemlig heller ikke den store læser af ungdomslitteratur. Jeg synes tit, at det hele bliver en lille smule for barnagtigt og overfladisk. Det var heldigvis slet ikke et problem i denne bog, og jeg endte med at synes rigtig godt om både handlingen og karakterene. Det der med fysik og rejsen frem og tilbage i tiden, skal jeg lige vende mig lidt til, men det interesserer mig faktisk mere, end jeg havde regnet med. Jeg fortryder faktisk lidt, at jeg ikke har læst bogen noget før, men samtidig er der ikke helt så lang tid til, at anden bind i serien udkommer, og jeg glæder mig virkelig til at læse videre i historien.

“Jeg har så meget lyst til at knuse ham. Sige noget der får hans stenhårde panser af selvfedhed til at krakelere.”

Jeg kan enormt gode lide konceptet med denne serie. Så vidt jeg har forstået, er det planen, at der i alt skal udkomme 9 bind i Spektrum serien, hvoraf dette er det første. Det specielle ved disse 9 bind er, at de alle sammen er skrevet ud fra en af fortællerenes synspunkter, ligesom denne bog er skrevet ud fra Emilies synspunkt. Jeg glæder mig virkelig til at finde ud af, hvad Nanna Foss har fundet på i de følgende bind. På Instagram har hun afsløret, at en af karaktererne kommer til at dø i bind 3, jeg og frygter allerede, hvem det kan være.

20140927_132251

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *