“Storhed og fald” Af Tom Rachman

Posted by on jan 7, 2015 in 3 Stjerner, Fiction, Spænding | 0 comments

PSX_20150106_211203

“Storhed og fald” Af Tom Rachman, anmeldereksemplar fra Politikkens Forlag, udgivet 2014, 3/5 Stjerner

Tooly Zylderberg er en hel almindelig amerikansk pige. Hun arbejder i en lille boghandel, og hun bruger derfor primært dagene på at læse bøger, og om snakke om bøger. Det med at være social er ikke lige hende, og hun snakker ikke rigtig med andre end nogle gamle venner og en god kollega. Tooly har dog ikke altid været sådan. Da hun var yngre, var hun sjov og skør, og hun kunne finde på hvad som helst. Hun havde kærester og venner i massevis. Men så begyndte de alle sammen at spørge ind til hendes barndom og fortid. Spørgsmål som Tooly hverken kunne, eller ville svare på. Lidt efter lidt, som vennerne forlangte svar, blev de droppet, og nu er der næsten ingen tilbage. Kun dem, der ikke forlanger nogle svar.

Som barn blev Tooly kidnappet af en gruppe sjove og charmerende outsidere med forbindelse til svindelnumre verden over. Den bogglade russer Humfrey, den kaotiske og skruppeløse Sarah, og den alvorlige Venn. Tooly elskede at vokse op i flokken. Nok mest fordi, hun ikke rigtig kendte andet. Hun troede de var hendes familie, indtil hun blev stor nok til at forstå, at det ikke var sådan en normal familie så ud. Nu snakker hun ikke med nogle af dem mere, og spørgmålet om, hvorfor hun blev kidnappet rumsterer stadig rundt i Toolys hoved.

“Folk beholdt deres bøger, tænkte hun, ikke fordi de havde tænkt sig at læse dem igen, men fordi det var hvert bind et stykke af ens intellekt, lige meget om det havde været et værk, man holdt af eller afskyede eller havde fået en til at døse hen på side 40.”

Vi bevæger os hele tiden mellem forskellige betydningsfulde perioder i Tooleys liv. Vi møder hende som barn i 1988, som teenager i 1999-2000 og som voksen i 2011. Når bogen er tæt på at være slut, er vi blevet præsenteret for hele Toolys livsforløb, og her begynder svarene at komme op til overfladen.  Jeg kunne godt lide denne opbygning i starten af bogen, selvom det var en lille smule forvirrende. Jeg synes det var rart at møde Tooly som voksen og moden, før Tooly som barn, og ikke den anden vej rundt. Samtidig kunne jeg godt lide hele spørgsmålet om identitet, selvom jeg synes Toolys situation var en smule urealistisk. Tooly ved ikke hvorfor hun blev kidnappet som barn, hvilket jeg egentlig synes er sært. Hvis man ved, at man er blevet kidnappet, tror jeg ikke, at man sådan lige pludselig begynder at undre sig over, hvorfor. Som ung gik hun mest op i, ikke at sige for meget om sin fortid, fordi hun ikke vidste hvordan, hun skulle besvare spørgsmålene, men først som voksen begynder hun at tænke over, hvem hendes kidnappere var. Samtidig synes jeg, at det lidt sært, at Tooly ikke på noget tidspunkt stiller spørgsmål til sine biologiske forældre.

Selvom jeg ikke altid var helt enig med bogen fremstilling af identitet og tilhørsfølelse, kunne jeg rigtig godt lide karaktererne. De blev beskrevet rigtig godt, og man lærte dem at kende ud fra mange forskellige synsvinkler. Især kunne jeg godt lide den bogglade russer, Humfrey. han var som en far for Tooly, og selvom det ikke var biologisk, kunne man meget nemt mærke hans kærlighed og hengivenhed for den lille spøjse pige. Det bånd har Rachman virkelig beskrevet godt. Samtidig kunne jeg også godt lide Tooly, i hvert fald det meste af tiden. Hun var sin egen, og passagerne fra hendes barndom var den bedste del af bogen. Som voksen var hun ikke lige helt min kop te, men egentlig kun fordi, at hun ikke agerede på en realistisk måde.

“Har du ikke hørt det? Alle er deres eget land med deres egen private blog. For alle har noget vigtigt at sige.”

“Storhed og Fald” er en bog med rigtig mange gode kvaliteter. Den tager fat på mange nutidige spørgsmål om teknologi, identitet og tilhørsforhold. Den får en til at tænke over ting, man ikke normalt ville tænke over, og det kan jeg rigtig godt lide. Samtidig er den virkelig godt skrevet, og sproget er fortryllende. Opbygningen blev en smule for roddet til min smag, men jeg kunne godt lide, at hele Toolys liv bindes sammen til sidst, hvor både hende og os får svar på alle de ubesvarede spørgsmål.

PSX_20150106_211104

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *