“Måne måne” Af Steen Langstrup

Posted by on jan 4, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Spænding | 0 comments

PSX_20150104_114136

“Måne måne” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 Feet Entertainment, udgivet 2004, 4/5 stjerner

Helle, eller Ella, som hun normalt kaldes, bor i Frankrig og har meget travlt med sin karriere, som scripter på en fransk film. Ella har det godt i Frankrig. Hun er den bedste til sit job, og hun har alt, hvad hun har brug for. Og vigtigst af alt, er hun langt væk fra Danmark. Siden hun flyttede til Frankrig, har Ella kun set sin familie få gange, og selvom hendes utilfredse tvillingesøster altid brokker sig, så er det sådan Ella har det bedst. Derfor får hun også et mindre panisk anfald, da hendes mor ringer og fortæller hende, at hendes far er syg med kræft, og meget gerne vil se sin manglende datter, inden det er for sent.

Ikke nok med, at Ella har fået beskeden om sin døende far, begynder hendes ellers så stabilile liv også at krakelere omkring hende. Hun modtager et meget angstprovokerende videobånd, der forestiller en pædofil hjemmeoptagelse af to små børn. Ella går til politiet, men da der ikke er nogle decideret spor, kan de ikke gå videre  i sagen. Hun ved derfor ikke hvorfor, at båndet netop er sendt til hende. Samtidig møder Ella den frigjorte og skruppelløse Marcel, der får hendes til at glemme alt om ansvar og fornuft. Han prøver at fremprovokere noget i Ellas hukommelse, spørgsmålet er bare, om Ella er klar til at lade ham gøre det.

“Jeg har en ekstraordinær hukommelse. Det er meget sjældent, jeg husker forkert. Faktisk kan jeg ikke huske, at det er sket”.

Denne bog, er ikke en bog, jeg normalt selv ville købe. Bagsideteksten er meget spinkel, og de få kryptiske sætninger vækker egentlig ikke den store interesse i mig. Coveret på bogen er heller ikke ligefrem spændende, og det er svært at finde ud af, hvad bogen egentlig handler om. Derfor blev jeg også en smule overrasket, da jeg fandt ud af, at mange mener, at netop denne bog er Steen Langstrups bedste. Jeg satte mig til at læse bogen, og selvom den virkelig er velskrevet og sproget er godt, blev jeg ikke helt så fanget, som jeg normalt bliver af Langstrups skrivestil. Faktisk begyndte historien at kede mig en lille smule, og jeg kunne slet ikke se mig selv blive begejstret for den. Men, så skete der dog lige pludselig noget med plottet. Vores hovedperson begyndte pludselig at åbne mere og mere op, og så kunne jeg igen genkende Langstrups fantastiske spændingsniveau.

Det der er specielt ved netop denne bog er, at den er langt mere psykologisk, end jeg først lige havde regnet med. Jeg vidste godt, at der ville komme et twist på et eller andet tidspunkt i bogen, men jeg havde ikke helt regnet med, at det ville være så stort. Jeg blev virkelig overrasket over slutningen på bogen, og endnu en gang, havde jeg på ingen måder selv gættet mig til, hvad der skete i løbet af bogens sidste 10 kapitler.

“Man kan ane en stjerne eller to, men der er ingen måne. Mørket er tæt. Det er sent. Trafikken nede på gaden er næsten ophørt, kun en enkelt bil eller to brummer forbi. Det er sjældent, at Paris er så stille.”

Det jeg bedst kan lide ved denne bog er, hvor godt den formår at fremstille nogle temaer, man normalt ikke har lyst til hverken at tale eller at læse om. Vores hovedperson husker så godt, at hun kan leve af det. Hendes arbejde går ud på at huske alle de små detaljer, som ingen andre gør. Der opstår derfor også et kæmpe paradoks, da hun har i midlertidigt fuldstændig har glemt sig selv. Hun har fortrængt alle sine dårlige minder, og først når hun for alvor bliver konfronteret med dem, begynder hun at genkende sig selv igen.

Selvom jeg normalt forbinder Steen Langstrups navn med fantastiske og uhyggelige horror romaner, er jeg også nu overbevist om, at hans talent favner meget bredere end det. Jeg vil ikke kalde “Måne måne” for hans bedste roman, men jeg kan sagtens forstå hvorfor nogle gør, for den er virkelig god.

PSX_20150104_114318

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *