“My True Love Gave To Me” Af Stephanie Perkins mfl.

Posted by on dec 28, 2014 in 3 Stjerner, Fiction, Højtider, Kærlighed, Novelle | 2 comments

 

PSX_20141228_100556

“My True Love Gave To Me” Af Stephanie Perkins mfl., fra forlaget Macmillan, udgivet 2014, 3,5/5 Stjerner

Denne yndige og farvestrålende bog indeholder 12 fortællinger, der alle handler om julen og tiden op til julen. Den første novelle i bogen satte hele standarden utrolig høj. “Midnights” af Rainbow Rowell var romantisk på den gode måde. Samtidig var den fortryllende, virkelig og realistisk. Den var en af de historier jeg husker bedst. Muligvis fordi det var den første jeg læste, men helt sikkert også fordi, at den var så realistisk og hjertevarm. Den næste novelle var dog slet ikke noget for mig. Jeg kunne ikke rigtig sætte mig ind i Kelly Links univers, da det simpelthen blev for spøjst til min smag. Den konstante sammenligning mellem dyr og mennesker fik mig til at rynke på næsen flere gange, og historien sidder ikke fast i min hukommelse. Sproget fejlede dog intet. Min favoritfortælling var den tredje. Jeg sad som limet til siderne, mens jeg med tårer i øjnene og et anerkendende smil på læben slugte Matt de la Peñas ord, som var de hypnotiserende. Jeg elskede den måde, han havde bygget fortællingen op på, og endnu mere elskede jeg de to hovedkarakterer. Fortællingen tager udgangspunkt i det smukke ved julen, men også bagsiden af den vigtige højtid. For dem der er alene, og for dem der ikke har lommerne fuld af guld, er julen nemlig ikke den bedste tid på året. Fortællingen var virkelig smuk, og efter den, var det bare som om, at de andre automatisk blev en smule mere overfladisk.

De forfattere, som jeg havde forventet mest af, viste sig at være dem, der også skuffede mig mest. På nær Rainbow Rowell. Jenny Hans fortælling var en stor og unødvendig kliché, og Holly Black novelle var bare underlig og utilfredsstillende. Stephanie Perkins historie var god, men heller ikke mere end det. Til gengæld var jeg utrolig positivt overrasket over Matt de la Peñas, Gayle Forman, Myra McEntire, Kiersten White, Ally Carter og Laini Taylor. Nogle mere end andre selvfølgelig, men det er allesammen nogle navne, jeg helt sikkert vil holde øje med i fremtiden. Fælles for alle disse navne er nemlig også, at jeg aldrig havde hørt om dem før. Ikke før jeg åbnede denne bog.

“It’s going to snow. It has to snow. And if it doesn’t snow, then we’re going to do something about it. We’ll make it snow.”

Michella fra My Sparkling Thoughts og jeg havde planlagt en lille fælleslæsning af bogen, der bestod i at læse en novelle hver anden dag op til juleaften. Det passede mig perfekt, da jeg havde travlt med eksamensskrivningen, og desuden havde gevaldigt brug for at komme i julestemning. Min nøje planlagte læsning viste sig dog at blive en større stressfaktor for mig, og efter den tredje og helt fantastiske fortælling i bogen, havde jeg virkelig brug for at fordøje min oplevelse. Derfor valgte jeg at sætte min læsning af bogen på standby, og i stedet snuppe en fortælling når jeg følte jeg havde tiden og overskuddet til det. Det var egentlig stadig min mening at blive færdig med bogen inden jul, men da jeg endelig blev færdig med min eksamensopgave, var det sidste jeg havde brug for, at stresse mig selv mere med endnu en deadline. Også selvom det var en lille og langt mere hyggelig en af slagsen. Derfor er bogen først færdiglæst i dag, men det gør mig egentlig ikke noget. Det er stadig december, og jeg har kunne læse alle fortællingerne i ro og mag.

“I sang because that is what I do when I am happy and when I’m sad. I sang because it is who I am when I am being the best possible version of me. I sang because I wasn’t alone as I held Aunt Mary’s hand. I sang because it was Christmas.”

Som sagt, har jeg meget blandet følelser omkring denne bog. Der var stor forskel på fortællingerne, og nogle af dem var derfor virkelig gode, mens andre næsten allerede er væk fra min hukommelse. Bogen var som en pose blandede bolcher, og nogle af dem faldt desværre ikke i min smag overhovedet. Det er altid svært at bedømme bøger som denne, for egentlig ville det jo være mest fair, at bedømme fortællinger hver i sær. Det ville også bare være en smule fjollet, når der nu netop er hele 12 fortællinger i bogen. Samtidig ville det være tæt på umuligt at undgå spoilers, da fortællingerne jo også er ret korte. Selvom historierne var så forskellige, var der nemlig også en del fællestræk, der gjorde mange af dem alt for forudsigelige. Temaet i dem alle er selvfølgelig jul, men samtiddig handler de også allesammen om kærlighed, nærhed, ensomhed og fællesskab. Det var lidt som om, at alle forfatterene havde fået strenge ordrer på, at skrive deres noveller ud fra netop disse ord. Selvfølgelig skal der være en rød tråd i bøger som denne, for ellers ville det blive alt for roddet og random. Når det er sagt, er det dog også nødvendigt at flette fortællingerne så godt sammen, at man ikke kan forudse slutningen ved at læse historien før.

PSX_20141228_101654

 

2 Comments

  1. Ak!! Jeg vil så gerne læse den… Og eje den fordi den er så fin!;) der er godt nok mange bloggerer der har haft et lidt anstrengt forhold til nogle af novellerne, og at der kunder enkelte rigtig gode deri.

  2. Astrid – Ja der var flere dårlige end gode, men de gode var så til gengæld også rigtig gode!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *