“Pyromania” Af Steen Langstrup

Posted by on dec 11, 2014 in 5 Stjerner, Fiction, Horror | 4 comments

PSX_20141204_200654

“Pyromania” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2013 (Org. udgivet 1996) 5/5 Stjerner

Til en fest mødes en gruppe unge mennesker, og den lille vennekreds hygger sig som altid. Da et hus i nærheden bryder i brand, tænker de ikke meget over sagen, men de er glade for, at de alle er i sikkerhed. Det var jo alligevel bare en stakkels hjemløs mand, der var faldet i søvn med i cigaret i hånden. Da endnu en brand bryder ud i et af Københavns festlige diskoteker, begynder der dog at dukke spørgsmål op. Hvorfor er de alle sammen samlet, når der pludselig opstår en brand?

Det oplagte ville være, at give Thomas skylden. Har har tidligere sat ild til sin folkeskole, og hvis man kan være pyroman én gang, så kan man vel altid være det igen. Thomas fastslår, at det ikke er ham der er den skyldige. Han kan dog godt se sammenkoplingen mellem den lille vennekreds og de pludslige brande, og derfor har han også en idé om, hvem det kan være. Han er i hvertfald sikker på, at det må være en af dem. Søren, Camilla, Lars, Dorthe eller Mette. Mens vennerne har travlt med at kigge forskrækket på hinanden og undre sig over Thomas’ beskyldninger, dukker endnu en brand dog op i nyhederne. Denne gang i Thomas’ egen lejlighed. Der er derfor ingen tvivl i den lille vennekreds mere. Det må være Thomas der er vendt tilbage til sine dårlige vaner, og i stedet for at indrømme sine egne handlinger, har han forsøgt af give en af de andre skylden.

Flere måneder efter den sidste brand, mødes vennekredsen endnu en gang i forsøget på at glemme de sørgelige oplevelser. Denne gang kan der ikke opstå nogen brand, og de kan endelig stoppe med at pege fingre ad hinanden. De skal bare hygge sig, som de har gjort så ofte. Da en bezindunk pludselige forsvinder, opstår der derfor endnu engang uro i sammenholdet. Kan de virkelig være i sikkerhed, eller er pyromanen stadig i blandt dem ?

“Endnu et mareridt om ild. Det var altid om ild. Mareridtene. Han var gennemblødt af sved. Hans tøj klæbede til ham. Åndedrættet var korte, hidsige gisp. Han havde skåret tænder i søvne, nu isnede det i dem.”

Jeg kan efterhånden med sikkerhed sige, at Steen Langstrup er en af de bedste forfattere vi har i Danmark. Det er selvfølgelig ikke alle hans romaner der fanger mig lige meget, men det er heller ikke meningen. Det der gør ham fantastisk er hans måde at bruge det danske sprog på, og hans måde at skabe en gribende stemning på, der holder læseren fastklæbet til bogen. Denne bog er en af de bedste jeg har læst i år, og jeg har tænkt på den lige siden jeg færdiglæste den. Den er nemlig, ligesom mange af Steen Langstrups andre bøger, uhyggelig på en frygtelig realistisk og virkelig måde. Den handler ikke om onde spøgelser og dæmoner, den handler om virkelighedens uhygge, den som vi aldrig kan komme i sikkerhed for.

Jeg begyndte min læsning af bogen en eftermiddag, og det var egentlig kun meningen, at jeg lige skulle læse et par kapitler før der skulle trænes og laves mad. Jeg kom dog aldrig i træningscenteret, og min kæreste endte med at bestille en pizza til aftensmad. Jeg var fuldstændig opslugt af bogen, og det var umuligt for mig at lave noget som helst andet, før jeg havde fundet ud af, hvem der var pyromanen. Det er nemlig det store spørgsmål i denne bog. Hvem er pyromanen? Kan det virkelig passe, er det er en af dine nærmeste venner, der er skyld i så mange tragiske dødsfald? På denne måde, kan man heller ikke lade være med at tænke på, hvor godt man egentlig kender sine nærmeste. Man tror altid, er psykopater og pyromaner er nogle man kun hører om på TV, men sandheden er jo netop, at nogle jo er skyldige, og det kunne ligeså godt være din bedste ven eller din kæreste.

“De var sluppet med livet i behold. Alligevel blev det kun værre.”

Hvis I ikke har læst noget af Steen Langstrup før, vil jeg helt sikkert anbefale jer at komme i sving. “Pyromania” er en af de første bøger han udgav, så den ville være god at starte med.

PSX_20141204_200813

 

4 Comments

  1. Den lyder simpelthen bare så spændende! Jeg kendte slet ikke til Langstrup før du begyndte at anmelde hans bøger herinde. Må snart få læst noget af ham 🙂

  2. Den bog havde jeg glemt alt om, men den læste jeg for nogle år siden og var ret positivt overrasket 🙂

  3. Den lille bogblog – jeg er virkelig også positivt overrasket over de fleste af hans bøger, jeg synes virkelig han er fantastisk 🙂

  4. Louise – Kan du så komme i gang 😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *