“Sandheden om Amelia” Af Kimberly McCreight

Posted by on dec 7, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Mysterie, Spænding | 2 comments

PSX_20141207_180255

“Sandheden om Amelia” Af Kimberly McCreight, (Org. titel: “Reconstructing Amelia” anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof, udgivet 2014 (Org. udgivet 2013), 4/5 Stjerner 

Kate er en meget travl karrierekvinde, og hun har ikke meget tid til sin teenagedatter Amelia. De to har dog et godt forhold til hinanden, og derfor bliver Kate meget chokeret og rystet, da hun får et bekymrende opkald fra Amelias skole. Trods det, at Amelia altid har været en eksemplarisk elev, er hun nu blevet taget i at snyde med en skoleopgave. Da Kate kommer frem til skolen, får hun dog endnu en chokerende besked; Amelia har begået selvmord ved at hoppe ud fra skolens tag.

Mens Kate er tynget af sorg og skyldfølelse, får hun en foruroligende besked, der ændrer alt; Amelia sprang ikke. Beskeden er sendt af en anonym afsender, men Kate kan ikke glemme beskeden. Hun har hele tiden haft svært ved at tro på, at hendes datter skulle have taget sit eget liv. Hun begynder en hektisk søgen på svar, og hele hendes liv bliver nu centreret omkring Amelias død. Hun troede hun kendte sin datter godt, men det viser sig, at hun tog grueligt fejl.

Amelia var nemlig ikke helt den uskyldige pige, som Kate altid havde regnet hende for at være. For at finde svaret på Amelias såkaldte selvmord, må Kate nemlig rekonstruere de begivenheder der førte op til den skæbnesvangre dag, og hendes søgen giver pote. Hun var dog på ingen måde forberedt, på de svar hun til sidst finder.

“Jeg var ikke længere i tvivl om det. Der var også noget andet, jeg ikke længere var i tvivl om. Jeg var ikke bare interessere i Dylan.”

Jeg har haft denne bog stående utrolig længe, fordi jeg viste, at bogen skulle læses på et helt bestemt tidspunkt. Bogen både fortjener og kræver nemlig en del koncentration og fokus, men det er også det hele værd i sidste ende. Jeg kunne enormt godt lide opbygningen af bogen. Det er længe siden, jeg har læst noget så teenage fikseret som denne bog, og det var en sjov oplevelse. Bogen har nemlig mange ligheder med en af mine absolutte yndlings serier; Gossip Girl.  Vi følger Amelias liv og hendes oplevelser og hverdag op imod hendes død. Hun bliver inviteret til at være en del af en af skolens mest berygtede klubber, ‘Skaderne’. Egentlig er hun ikke så interesseret i selve klubben, men nærmere en af de andre medlemmer. Derfor beslutter hun sig for at medvirke til alle optagelses ritualerne, også selvom kravene er tårnhøje. Hun regner nemig ikke med, at der kan ske den store skade ved det, da hun er en meget respekteret og trofast elev. På hendes skole bliver alle dog involdveret i hendes, såvel som alle andres beslutninger, også de dårlige. En blog bliver nemlig opdaget med det nyeste sladder om alle eleverne og underviserene, og Amelias medlemskab i Skaderne er ofte på programmet. En eller anden ved alt, hvad der foregår omkring skolen, og det er umuligt at have nogle hemmeligheder. På denne måder minder bogen sær meget om Gossip girl. Det er svært ikke at forestillet sig Blair Waldorf og Serena Van der Woodsen gående op af Upper East side, når man læser bogen.

Samtidig kunne jeg godt lide, at vi skiftervis følger Amelia og Kate på hver sin side af Amelias død. Mens vi undrer os over Kates opdagelser, får vi på den anden side Amelias version, sandheden om Amelia, så at sige. Karaktererne er ligeledes utrolig godt beskrevet. Selvom vi ikke er så langt inde i bogen da Amelia dør, er det umuligt ikke at føle den store sorg, der efterfølgende indrammer Kates liv. Man kan kun forestille sig, hvor forfærdeligt det må være at miste sin datter på så tragisk vis, og derefter få at vide, at hun faktisk slet ikke begik selvmord.

Bogen var virkelig spændende, og jeg havde rigtig svært ved at ligge den fra mig igen. Jeg kan godt lide, at der er så mange detaljer gemt i bogen, og det er virkelig tydeligt, at der er tænkt meget over plottet, og hvordan historien skal udvikle sig på bedst mulig måde. På denne måde var bogen nemlig heller ikke forudsigelig på nogen måde, og det var rart. Jeg ændrede hele tiden mening om, hvad jeg troede slutningen ville indebære, og da jeg havde færdiglæst bogen, var det slet ikke nogle af de ting jeg havde gættet på, der rent faktisk skete. Jeg kan helt klart anbefale bogen, især til fans af Gossip Girl.

PSX_20141207_180720

2 Comments

  1. Hejsa!
    Hvilken aldersgruppe vil du sige, denne bog hører indenunder?
    Hilsen læsehesten

  2. Det er faktisk lidt svært at sige, for jeg tror, at rigtig mange vil kunne få glæde af den. Så jeg vil nok sige, at de fleste kvinder især, vil kunne læse den. Både i teenagealderen, men også kvinder med børn selv osv. Jeg tror fx min mor vil synes ligeså godt om bogen, som jeg gør 🙂 Håber det kan bruges 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *