“Samlerne” Af Michael Kamp

Posted by on dec 4, 2014 in 3 Stjerner, Fiction, Horror, Spænding | 2 comments

PSX_20141203_110752

“Samlerne” Af Michael Kamp, anmeldereksemplar fra forlaget Tellerup, udgivet 2014, 3/5 Stjerner

Thomas lever i en typisk kernefamilie. Han er gift med den humørsyge Marianne, og sammen har de børnene Josephine og Elias. Han har ligesom så mange andre travlt med arbejde og pligter, men egentlig er han glad for sin tilværelse. En morgen ændres hele hans liv dog drastisk.

Det hele starter med hukommelsen. Thomas kan pludselig ikke huske de helt simple ting, og han begynder at få en mærkelig følelse i kroppen. Det føles som feber, men alligevel er der noget, der ikke helt stemmer overens. Så starter de mange mareridt. Thomas vågner om natten med sære drømme og en krop, der ikke vil samarbejde med ham. Han tror, at det er en ganske normal lammelse, men der går længere tid end normalt, før han igen kan bruge sin krop.  Han ser pludselig 10 år ældre ud, og hans krop ligner en, der ikke har fået søvn i dagevis. Pludselig begynder resten af hans familie også at opføre sig sært. Marianne er mere irriteret end normalt, og deres børn ligger gemt under sengen og i kælderen, bange og desorienteret. Samtidig er naboens køer blevet brutalt tortureret og slagtet, og da der er blod på hans dørhåndtag og hænder, ser han ud til at være den skyldige. Problemet er bare, at han ikke kan huske hvad der er sket, eller hvor blodet kommer fra.

Da Thomas’ sind begynder at veksle mellem mareridt og virkelighed, går det op for ham, at en overnaturlig trussel har invaderet hans hjem og hans familie. Han ved ikke hvad de vil, eller hvorfor de netop har valgt hans familie. Da både Marianne, Josephine og Elias pludselig forsvinder, gør Thomas alt hvad han kan for at finde dem. På sin jagt efter sin familie støder han på grusomme og syrrealistiske fund, og det viser sig, at Thomas og hans familie ikke er de eneste, der er kommet i kløerne på disse overnaturlige væsner.

“Det satans spejlbillede. Gloede på ham som om han var faldet ned fra Månen.”

Jeg blev virkelig glad, da jeg fik tilbudt denne bog til anmeldelse. Michael Kamp er efterhånden ved at være et stort navn inden for dansk horror, og alligevel har jeg ikke fået læst noget af ham før nu. Det er en skam, for jeg kan rigtig godt lide hans måde at bygge en spænding op på. Denne bog er nemlig spændende fra starten af. Den første del af bogen var min favorit. Thomas og hans familie bliver udsat for en masse underlige ting, og deres hus opfører sig ligeledes sært. Døre lukkes af sig selv, og selvom der ikke er nogen, kan der både høres fodtrin og ses skygger i de mørke kroge. Jeg vendte den ene side efter den anden i ren og skær spænding, og bogen blev færdiglæst på en enkel aften. Jeg må dog indrømme, at jeg begyndte at blive en smule skuffet ca halvejs. Afsløringen af, hvad der havde invaderet Thomas og hans familie, irriterede mig en smule. Ikke fordi det var en dårlig afsløring som sådan, men fordi jeg havde forventet og håbet på noget andet. Jeg elsker en god gyserhistorier, og det hele startede godt ud. Det endte bare med at blive en smule for sært til min smag, og bogen blev desværre en smule upålidelig.

Da jeg begyndte at komme ind i anden del af bogen, blev jeg først forvirret. Jeg havde svært ved at finde ud af, om vi befandt os i et af Thomas’ mareridt, eller i nutiden. Det afspejler selvfølgelig hovedpersonens egen sindstilstand på en rigtig god måde, men jeg kunne dog alligevel ikke helt lade være med at rynke panden et par gange. Samtidig kom der pludselig en masse mærkelige passager ind i historien, som jeg ikke helt forstod mig på. Thomas går ned i kælderen og pludselig befinder han sig hos en anden familie, der vil gøre ham ondt. Ligeledes har han sex med det han tror, er Marianne, men han opdager, at hendes øjne pludselig er brune og ikke blå. Der kommer hentydinger til, hvem han kan have haft sex med, men det bliver aldrig afklaret.

Selvom bogen ikke ender helt som jeg ville ønske det, var det dog egentlig en fin afslutning. Den var nemlig ikke så forudsigelig, som jeg først havde frygtet. Samtidig blev jeg ked af det på Thomas’ vegne, og jeg vendte sidste side i bogen i vrede. Det er dog ikke nødvendigvis et dårligt tegn. Det betyder bare, at karaktererne er velbeskrevet, og at jeg derfor har kunne forholde mig til dem.

“Overfladen var glat, men da han lukkede øjnene var der ingenting. Og det sugede ham ind.”

Kort sagt, var spændingsniveauet i denne bog virkelig god. Jeg var fanget lige fra starten, og samtidig er sproget i bogen upåklageligt. Jeg blev dog en smule skuffet over afsløringen af de unaturlige væsner, da jeg ikke fandt dem uhyggelige. Desuden var der en del spørgsmål, som jeg ikke fik svar på, og det irriterede desværre min læsning en smule.

PSX_20141203_110916

2 Comments

  1. Michael Kamp er uden tvivl én af de bedre danske forfattere, du kan roligt læse noget af det andet han har skrevet, for selvom han har fået mere erfaring med årene, så er de første bøger stadig også værd at læse. 🙂

  2. Det vil jeg helt sikkert også gøre, tak for tippet 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *