“Austenland” Af Shannon Hale

Posted by on nov 29, 2014 in 3 Stjerner, Chick-lit, Fiction, Kærlighed | 2 comments

PSX_20141129_110738

“Austenland” Af Shannon Hale, fra forlaget Bloomsbury, udgivet 2007, 3/5 Stjerner

Jane Hayes er 32 år og bor i New York. Hun arbejder som grafisk designer på et magasin, og hun bruger mange timer på at sludre med Molly, hendes bedste veninde. Især falder emnet tit på mænd. Jane er nemlig single, og den eneste mand der kan leve op til hendes høje krav ,er Mr. Darcy, i form af Collin Firth. Siden hun var lille har hun været fuldstændig besat af Jane Austens romaner, og hun fantaserer dagligt om Austens romantiske tid.

Til en familie fest bliver hendes fantasier afsløret af hendes rige og døende tante. Hun fortæller Jane, at hun ikke får noget ud af, at sammenligne alle mænd med Mr. Darcy. Da hun kort tid efter dør, har hun derfor testamenteret en ferie til Jane. Det er dog ikke en helt almindelig ferie, for den finder nemlig sted på Pembrook Park, en engelsk og delvist hemmelig ferieresort, der efterligner de romantiske omgivelser fra Pride and Prejudice. Jane tager afsted, og hun er fast besluttet på, at hendes Darcy fantasier for alvor skal få en ende efter denne ferie.

På Prembrrok Park er alt som lovet. Feriestedet afspejler Pride and Prejudice ned til mindste detalje, og stedet vrimler med engelsktalende skuespillere, der har til rolle at  gøre Janes oplevelse så perfekt som muligt. Hun bliver klædt i luksuriøse skørter og blonder, og hendes mobiltelefon og mp3 – aspiller bliver frataget hende. Jane føler sig til rette, men der mangler alligevel noget. Mr. Darcy er nemlig slet ikke som hun havde håbet på, og hun begynder at søge efter kærligheden andre steder. Jane glemmer dog i midlertidigt, at alle er skuespillere, og hendes nye kærlighedsaffære tager en uventet drejning.

“It is a truth universally acknowledged that a thirty-something woman in possesion of a satisfying career and fabulous hairdo must be in want of very little, and Jane Hayes, pretty enough and clever enough, was certainly thought to have little to distress her.”

For nylig så jeg en virkelig interessant og humoristisk serie på Netflix, Lost in Austenland. Jeg har ligesom så mange andre kvinder og piger verden over, altid været stor fan af Jane Austens romaner. Derfor nyder jeg også at læse og se diverse nyfortolkninger af hendes romaner, og jeg oplever hver gang, endnu en måde at fortolke Jane Austens mesterværker på. “Austenland” er en lille sød og indbydende roman, men på trods af det, har bogen ligget ulæst på min reol i over et år. Jeg er nemlig blevet en smule skræmt over de moderne fortolkninger, da jeg på det seneste har været meget utilfreds over dem. Især var kriminalforfatteren P.D. James’ fortolking “Døden kommer til Pemberley” en enormt stor skuffelse. Bogen glemte både Elizabeth Bennet og Mr Darcys unikke karakterer, og erstattede dem i stedet med ligegyldige og fraværende kopier. Jeg var rasende, for ikke nok med, at bogen fremstillede hele ideen om Pemberley så dårligt, så var den også en elendig krimiroman. Da jeg så den søde og mere anerkendende serie på Netflix, fik jeg dog atter håb, og jeg besluttede mig for, at det var på tide at få læst “Austenland”.

Jeg kunne virkelig godt lide konceptet om et Austen præget feriested. jeg tror mange kvinder ville være ellevild, hvis sådan et sted rent faktisk eksisterede. Jane Hayes’ karakter er genkendelig fra mange andre chick-litt fortællinger, men om ikke andet var hun skøn. Hun var en smule fjollet, og og hendes krav til sine kærester bragte et smil frem på mine læber. Fx droppede hun en kæreste, fordi han kom til at grynte i et grin. Sådan noget ville Mr Darcy jo aldrig have gjort! Ligeledes kunne jeg rigtig godt lide de mange referencer til Jane Austens bøger. Det gjorde det hele mere pålideligt, og jeg blev mindet om, hvor stor lyst jeg egentlig har til at genlæse dem alle sammen, og snart!

Der var dog også en del ting i romanen, som jeg ikke var særlig begejstret for. Feriestedet specialisere sig i at genoplive scenerne fra Pride and Prejudice, og det lovede også godt, da Jane i starten fik frataget sig alt sin elektronik. Jeg er dog en af de der irriterende personer der straks spotter en fejl i både film og bøger, og derfor lagde jeg også meget mærke til de små detaljer. Der blev nemlig både nævnt elektriske lamper og almindelige badeværelser med skyllende toiletter, og de eksisterede da bestemt ikke i 1800 tallet. Samtidig var bogen næsten pinefuld forudsigelig. Da den handler om Janes besættelse af Mr Darcy, er det selvfølgelig selvsagt, at hun skal forelske sig og finde sin helt egen Mr Darcy. Men det var virkelig alt der var selvsagt fra starten af. Jeg havde regnet med, at der ville dukke et par overraskelser op undervejs, som en form for plottwist, men det gjorde der ikke. Om ikke andet var fortællingen dog virkelig sød og underholdende, og jeg blev på ingen måder stødt over denne form for nyfortolkning.

“Miss Hayes, have you stopped to consider that you might have this all backward? That in fact you are my fantasy?”
Jeg nød virkelig at læse denne fjerlette og komiske bog, og jeg tror bestemt, at jeg fremover tør bevæge mig en smule mere ind de nymoderne genfortolkninger, selvom det er nemt at blive skuffet. Samtidig kan jeg glæde mig over, at “Austenland” også er blevet udgivet som film, endda med Keri Russell i hovedrollen. (Hende fra Felicity). Bogen er perfekt til de mørke vinteraftenen, og hvis du ligesom jeg har en masse tunge eksamensærrinder, er den også perfekt som et lille sidespring.
PSX_20141129_110650

 

2 Comments

  1. Åh, jeg elsker simpelthen Lost in Austen og det er vist ved at være på tide jeg skal gense den. Jeg er så meget i Austen humør for tiden, og tror snart jeg skal igang med at læse noget mere, og se noget mere. 🙂

  2. Ja det er virkelig en god miniserie 😀 Austen er også fantastisk 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *