“Anna Karenina” Af Leo Tolstoy

Posted by on nov 27, 2014 in 2 Stjerner, Classics, Fiction, Kærlighed | 2 comments

PSX_20141126_114942

“Anna Karenina” Af Leo Tolstoy, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2012, (Org. udgivet 1873), 2,5/5 Stjerner

Da Anna Karenina ankommer til sin brors hjem, er alt i kaos. Han har været sin kone, Dolly, utro, og stemningen i huset er så tyk, at man kan skære en kniv igennem den. Anna Kareninas positive syn på livet får dog Dolly øjnene op for, at alle mennesker begår fejl, og hun vælger at tage sin ægtemand tilbage, så de igen kan være en lykkelig familie.

Denne episode bliver hurtigt meget paradoksal, da Anna Karenina møder den unge officer, Vronsky. Vronsky skulle egentlig giftes med Kitty, men da han ser Anna Karinina, bliver han med det sammen forelsket i hende, og på trods af Anna Kareninas ægteskab og søn, indleder de to en passioneret og hæsblæsende romance. De tager sammen til Europa og beder Anna Kareninas ægtemand om at lade hende skilles fra ham, og for en kort stund, har deres kærlighed til hinanden sejret. Da de kommer tilbage til byen, begynder der dog at komme små skår i den stabile lykke. Vronsky genoptager sit sociale liv, men Anna Kareninas omdømme er ødelagt. Hun distancerer sig selv fra alle andre end Vronsky, og mens hun sidder derhjemme alene, begynder hendes paranoia at vokse. Hun lider af voldsomme angstanfald og bilder sig selv ind, at Vronsky indleder endnu en affære med en anden kvinde.

Parallelt med Anna Karenina og Vronskys affære, følger vi den unge og smukke Kitty, og hendes forhold til bejleren Levin. Kitty havde egentlig afvist Levins frieri, da hun hellere ville giftes med Vronsky. Da Vronsky dog derimod stikker af med den gifte Anna Karenina, bliver Kitty deprimeret over ikke at være forlovet endnu, og hun beder Levin om at give hende en chance mere. Selvom hun egentlig havde udtænkt sig en anden, bliver deres kærlighed til hinanden ved med at blomstre for hver dag der går, og deres ægteskab ender i lykke og harmoni.

“Happy families are all alike; every unhappy family is unhappy in its own way.”

Historien om Anna Karenina er en evig klassiker, og den er skrevet på listen over litteraturhistoriens bedste romancer. Dens budskaber er så stærke, at man burde elske den allerede fra første side. Det gjorde jeg dog desværre ikke.

Jeg blev ved med at fortælle mig selv, at jeg havde misset pointen, og at den nok skulle blive bedre, med da jeg var midt inde i bogen, var jeg så tæt på at ligge den fra mig og gå videre med en anden bog, at jeg satte bogen tilbage på boghylden og kiggede min TBR-liste igennem igen. Jeg kunne bare ikke helt slippe tanken om, at bogen kunne vende hvert øjeblik, og at jeg muligvis ville ende med at elske den, hvis bare jeg forsatte lidt endnu. Jeg læste bogen færdig, og det var en brag kamp. Da jeg opgav “Krig og fred” for 2 år siden, havde jeg lovet mig selv, at jeg skulle give Tolstoy en chance mere. “Anna Karenina” er hans andet store mesterværk, og selvom bogen også er lang, er den intet i forhold til “Krig og fred”. Endnu en gang måtte jeg dog desværre indse, at Tolstoy bare ikke er for mig. Han skriver smukt, ingen tvivl om det. Hans sprog fanger mig desværre bare slet ikke, og jeg vendte siderne med suk og store længselsfulde gab. Det eneste jeg kunne tænke på var, hvor meget jeg bare gerne ville være færdig med bogen.

Jeg brød mig ikke om nogle af karaktererne. I starten kunne jeg egentlig godt lide Anna Karenina. Jeg syntes hun var sympatisk og interessant, men hun blev hurtig dobbeltmoralsk og frastødende. Hun bruger lang tid på at fortælle, hvor meget hun elsker sin søn, og ikke kan leve uden ham, men lige så snart Vronsky for alvor kommer ind i billedet, er alt dette glemt. Ligeledes kunne jeg godt lide Kitty i starten. Hun var menneskelig, og hun begik fejl. Det var forsfriskende i sådan en tung bog, men også hende ændrede jeg mening om. Da Vonskry var stukket af med Anna Karenina og Levin havde accepteret hendes nej, blev hun så hysterisk, at det ikke var til at holde ud at høre på. Hun havde så ondt at sig selv, at hun på ingen måder kunne vinde bare en lille smule af min medlidenhed, for ikke at tale om sympati.

“I am like a hungry man who has been given food. He may be cold, and dressed in rags, and ashamed, but he is not unhappy. I unhappy? No, this is my unhappiness….”

Egentlig synes jeg, at det er lidt svært at skrive en anmeldelse af en bog, der har skuffet mig så meget. Der er mange små faktorer, der spiller med i min bedømmelse af bogen. Kort sagt, så synes jeg den var utrolig langtrukken og delvist kedelig. Jeg kunne ikke lide karakterne, og der var mange passager og episoder der føltes ligegyldige og kliché agtige. Dog kunne jeg godt lide hovedtemaet i bogen, og ikke mindst de mange budskaber. Jeg kunne ligeledes også godt lide de mange paradokser der er at finde i bogen, og der er ingen tvivl om, at dette er et mesterværk. Det var lige som “Krig og fred”, bare ikke et mesterværk for mig, desværre.

PSX_20141126_115255

2 Comments

  1. Sikke en fin udgave, du har!
    Jeg har haft Anna Karenina i reolen i mange år, og har taget tilløb til at læse den flere gange… Men hver gang jeg åbner den og læser de første sider, kommer jeg i tanker om, hvordan jeg kæmpede mig gennem “Krig og Fred” (som jeg faktisk lagde fra mig på halvvejen og ikke samlede op igen før 4 år senere). Ingen tvivl om, at Tolstojs historier er interessante, og personerne er interessante – I Krig og Fred blev jeg bare enormt irriteret over, hvor mange forvirrede, selvoptagede tanker, man skulle igennem (udover den endeløse filosoferen over troppebevægelser)… Det lyder lidt som om, Anna Karenina er lavet over samme skabelon? Jeg tror, jeg lader den ligge lidt endnu;-)

  2. Jeg har aldrig samlet “Krig og fred” op, efter at jeg opgav den. jeg kan simpelthen ikke overskue det:) Men ja, Anna Karenina er fyldt med en masse overflødige passager, efter min mening. Jeg kunne godt lide det overordnede plot, men der var for mange ting der ødelagde det for mig.
    Men jeg kan trøste mig med, at min udgave i det mindste er noget af det smukkeste der fidnes! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *