“Bag de lukkede døre” Af Maria Baastlund Nielsen

Posted by on nov 20, 2014 in 4 Stjerner, Fiction | 2 comments

PSX_20141120_083014

“Bag de lukkede døre” Af Maria Baastlund Nielsen, anmeldereksemplar fra forlaget Mellemgaard, udgivet 2014, 4/5 Stjerner.

Plottet i denne bog er centreret omkring én enkelt dag, den 23 marts 2013. Vi befinder os i en ganske normal lejlighedsopgang et ukendt sted i København, og her møder vi én efter én beboerne i bygningen.

Vi bevæger os stille og lydløst rundt i de forskellige lejligheder, hvor vi som fluen på væggen får et indblik i beboernes hverdag. Her møder vi mange forskellige personligheder, og vi får både at indblik i hvordan de ser sig selv, og hvordan de andre beboere ser dem.

Vi møder bl.a. en meget perfektionistisk enlig mor, der er blevet misundelig på sin teenage datters unge og friske krop. Hun har travlt med at se godt ud, udadtil, og hun bryder sig ikke om, at hendes svagheder er synlige for andre mennesker. Hun vil være perfekt, og hun vil gøre alt for, at alle også opfatter hende sådan. Overfor hende bor hendes umiddelbare modsætning. Han er en veluddannet læge, og han har altid været familiens stolthed. En meget uheldig og alvorlig hændelse ændrer dog hele hans liv merkant, og nu er han i stedet en alkoholisk bistandsmodtager, der har overtaget rollen som det sorte får i hans ellers stolte familie.

Umiddelbart har alle disse mennesker ikke særlig mange ting tilfælles. De er med andre ord, lige så forskellige som dag og nat, i hvert fald udadtil. De lever deres liv på forskellig vis, og de har alle meget forskellige skæbner. En ting der er fælles for dem alle er dog, at de alle gemmer på deres egne og meget intime hemmeligheder. Faktisk er de alle meget ens, men de har så travlt med at dømme hinanden på må og få, at de ikke  giver sig tid til at lære hinanden at kende.

“Man tror man kender sine naboer, men igen ved for alvor, hvad der foregår bag de lukkede døre…

Det første jeg tænkte, da jeg læste bagsideteksten på denne bog var, at det dog godt nok lød en lille smule kliché agtigt. “Hvor godt kender du virkelig dine naboer?” er en sætning vi efterhånden er stødt på utallige gange, både i medierne, filmverdenen og ikke mindst i litteraturen. Samtidig lød det også til, at mange af beboerne var meget stereotype. En veluddannet mand der har opgivet alt til fordel for alkohollen, og en perfektionistisk enlig mor, der drømmer om at have sin datters unge og stramme krop, det lyder lidt som noget man har set før.

Jeg blev dog hurtigt positivt overrasket, for bogen har virkelig mange skjulte budskaber, og jeg nød at læse den. Jeg elskede den måde, bogen var bygget op på. Mens vi følger en af karaktererne,møder vi en anden, og vi får et indblik i, hvordan de opfatter hinanden. Sådan foregår hele bogen, og det var utroligt underholdende at se, hvor forskelligt folk engentlig ser hinanden.

“På et fingerknips forlader han det offentlige rum og forsvinder ind i privatsfæren.”

Samtidig tager bogen fat i nogle vigtige emner, og selvom den også var underholdende at læse, fik jeg også kuldegys et par gange. Man aner nemlig ikke hvad, der ligger til grunde for karakterernes mærkværdige opførsel, før vi får det at vide selv. Det er en bog der sætter tankerne i gang, og den fresmstiller en masse vigtige og smukke budskaber. Den kan helt klart anbefales.

PSX_20141120_085052

2 Comments

  1. Det lyder godt nok som en spændende bog, der er værd at stifte bekendtskab med 🙂

  2. Den var virkelig god og den satte tankerne i gang:)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *