“The Night Circus” Af Erin Morgenstern

Posted by on nov 13, 2014 in 4 Stjerner, Fantasy, Fiction, Kærlighed | 8 comments

PSX_20141113_092016

PSX_20141112_201027

“The Night Circus” Af Erin Morgenstern, fra forlaget Harvil Secker, udgivet 2011, 4/5 Stjerner

Le Cirque de Rêves er ikke et helt normalt cirkus. Det er nemlig kun åbent om natten, og tilskuerne besøger de fortryllende telte i tusmørke og i skæret fra nogle få glimtende lamper. The Night Circus bliver det kaldt.

The Night Circus har dog det tilfælles med de fleste andre cirkusser, at det er fyldt med magi og tryllerier. Marco og Ceclia er to af de største tryllekunstnere, der er at finde i dette magiske cirkus, og deres evner har ingen grænser. Fra de var helt små, er de blevet kastet ud i voldsomme opgaver, og de bærer begge en enorm byrde på deres skuldrer. Hver især har de fra barnsben af, fået at vide, at de en dag skal kæmpe om pladsen om at være den største tryllekunstner. Efter flere års overfladisk bekendtskab, indser de, at de skal kæmpe mod hinanden. Spillet er en stor del af cirkussets historie, men det er ikke et sjovt spil. Kampen vil nemlig uundgåeligt ende fatalt for den ene modstander. Marco og Celias bekendtskab udfordres, og som de lærer hinanden bedre og bedre at kende, indser de, at de ikke vil kunne dystre mod hinanden. De har forelsket sig, og de er ikke villige til at forsætte livet i cirkusset, vel vidende, at deres evner vil kunne slå den anden ihjel.

“What kind of Circus is only open at night?” people ask. No one has a proper answer, yet as dusk approaches there is a substantial crowd of spectators gathering outside the gates.”

Bailey deltager i en uskyldig leg, hvor han bliver udfordret til at bryde ind i cirkusset i dagslys. Det er hegnet ind, og samtlige skilte fortæller, at besøgende på ingen måde er velkommen indenfor, før solen er gået ned. Bailey føler sig dog tiltrukket af det magiske cirkus, og han bevæger sig med tøvende skridt inden for. Han bliver mødt af en sær lille rødhåret pige, der giver ham sin handske som bevis for, at deres møde har fundet sted. Flere år senere har Bailey stadig ikke glemt den lille pige, og da cirkusset vender tilbage til byen, tager han igen ud for at finde hende. Hun har ligesom ham, aldrig glemt deres møde, og hun har en helt særlig plan for Bailey.

“To passersby on the London street, they look like nothing out of the ordinary, only young lovers kissing in the rain.”

Jeg havde meget store forventninger til denne bog, men samtidig, var jeg også en lille smule urolig for, om jeg kunne fange den magiske tone. Normalt er fantasy ikke en genre jeg bevæger mig specielt meget indenfor, men historien om det mystiske cirkus pirrede alligevel min nysgerrighed nok til at give bogen et forsøg. Det første jeg lagde mærke til, allerede da jeg modtog bogen var, hvor umådelig smuk den er. Jeg elsker dens sorte, hvide og røde design og de sortfarvede sider. Den er simpelthen så smuk, at den udstråler magi og trylleri fra aller første øjekast. Det næste jeg lagde mærke til, da jeg påbegyndte min læsning af bogen var, hvor helt igennem fantastisk den er skrevet. Da jeg ledte efter citater til anmeldelsen, kunne jeg slet ikke beslutte mig for, hvilke af dem jeg skulle bruge, fordi der virkelig var alt for mange smukke og velstruktureret sætninger, der bare beskriver stemningen så godt.

Jeg har faktisk haft bogen stående utrolig længe på min bogreol, men jeg har bare ikke kunne finde det rette tidspunkt til at læse den på. Da mørket begyndte at tiltræde hurtigere og hurtigere, og regnen faldt med tunge dråber på mit vindue, vidste jeg dog, at det var det perfekte tidspunkt at give mig i kast med denne smukke og fortryllende historie.

“Magic,” the man in the grey suit repeats, turning the word into a laugh. “This is not magic. This is the way the World is, only very few people take the time to stop and note it.”

Bogen viste sig at være, lige det jeg havde forventet. Den var fortryllende, den var magisk og den var dyster, alt sammen på samme tid. Samtidig var den fuldstændig fantastisk velskrevet, og det var umuligt ikke at blive fanget af de fortryllende beskrivelser, der fastlagde den magiske stemning. Dog var jeg en smule skuffet over kærlighedsdelen. Jeg havde nok forventet, at den ville være lidt mere, end bare en alt for forudsigelig affære mellem de to hovedpersoner.

PSX_20141113_092125

 

8 Comments

 1. Jeg ELSKER denne bog – så vidunderlig! For mig, var selve handlingen, kærlighedshistorien, dialogen helt ligegyldig – den var nærmest ‘fyld’, der bandt magien sammen.

 2. Ja det kan jeg godt følge dig i, det er virkelig en god bog 🙂

 3. Jeg syntes simpelthen den bog var så fin. Hvilket er sjovt, for de første par kapitler var jeg ikke helt solgt, men jo mere jeg læste blev jeg bare mere og mere hævet ind det her mystiske cirkus som bare er helt fantastisk.

 4. Jeg har også længe haft “The Night Circus” stående på hylden uden at have fået læst den. Nu er den kommet på min Mount TBR Reading Challenge til næste år og jeg har hørt at den engelske lydbog skulle være helt fantastisk. Så det skal nok lykkede for mig at få den læst i år 2015.

  Som altid, smukke smukke fotos!

 5. Mange tusinde tak 🙂
  Ja, den er altså virkelig en fantastisk bog, kunne forestille mig, at den også kunne være ret magisk på lydbånd 🙂

 6. Michelle – Ja, der gik også lige noget tid før jeg var helt fanget 🙂

 7. Jeg elsker den bog. Jeg elsker hver en side. Jeg elsker atmosfæren, stemningen, skønheden. Jeg ville ønske, jeg kunne væve den samme magi som Morgenstern kan med sine ord.

 8. Ja bogen er virkelig smukt skrevet, der er så mange stemningsfulde sætninger og passager – jeg blev helt overvældet 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *