“Renselse” Af Sofi Oksanen

Posted by on nov 7, 2014 in 5 Stjerner, Fiction, Kærlighed, Spænding | 6 comments

 

PSX_20141107_100444

“Renselse” Af Sofi Oksanen, (Org. titel “Puhdistus”) fra forlaget Rosinante & Co, udgivet 2014 (Org. udgivet 2008), 5/5 Stjerner.

Aliide lever alene på en stor gård langt ude på landet. Gården har været i familiens eje i flere generationer, men da hendes datter er flyttet, er hun den eneste tilbage. Normalt sker der ikke meget mere end almindelige drengestreger så langt ude på landet, men en dag støder Aliide på et mærkværdigt syn. En ung russisk kvinde der kun taler en lille smule estisk, har forsøgt at gemme sig på Aliides gård. Hun er møgbeskidt, udsultet og ufattelig bange. Med nervene ude på tøjet, får Aliide hende overtalt til at komme med ind på gården og få et varmt bad, selvom Aliide normalt er meget påpasselig med at lukke fremmede mennesker ind i sit hjem.

Zara er blevet snydt af samfundet, og lever nu et meget ulykkelig liv som prostitueret. Hver dag bliver hun misbrugt mod sin vilje, og hun frygter hver dag for sit liv. Hun er ikke så ung og ren som de nye piger, og hun ved, hvad der sker med de ‘gamle’ piger, når der kommer nyt kød. En dag er hun heldig. Hun har fået at vide, at hendes mors søster bor på en gård langt ude på landet, og så stikker hun af.

Mens Zara skjuler sig på Aliides gård, kommer der en masse familiære hemmeligheder op på overfladen. Aliide ved nemlig ikke, at Zara er hendes eget kød og blod. Frygtelige erkendelser og minder fra sovjettiden bliver delt over en skælvende kaffekop, og forbindelserne mellem de to kvinder afdækkes mere og mere. Deres familiehistorie er nemlig ikke noget Aliide normalt taler højt om. Faktisk taler hun aldrig om den, heller ikke med sig selv. Den rummer nemlig både skam, forbrydelser og en altfortærende jalousi, der er skyld i det hele.

“Igen Ingel. Altid Ingel. Ingel havde altid fået det hele, og det ville hun altid gøre, for Guds hån mod Aliide havde ingen ende.”

Jeg er virkelig overrasket over, hvor godt jeg kunne lide denne bog. Eller rettere sagt, hvor meget jeg endte med at elske den. Normalt er jeg ikke så interesseret i hverken historie eller politik, og krigsberetninger er normalt slet ikke noget, jeg brydes mig og at hverken se, eller læse. I forbindelse med mit studie, blev vi dog bedt om at læse denne bog, og jeg var derfor tvunget til at læse den. Ud fra bagsideteksten var det ikke en bog jeg ville have købt, hvis jeg fandt den i en boghandel, netop fordi den omhandler sovjettiden og frygtlige beretninger derfra. Bogen handler dog også om så meget mere end det, og fortiden vikles ind i nutiden i en familiehistorie, der aldrig rigtig er kommet over krigstidens lidelser og forbrydelser.

Det jeg blev mest overrasket over ved denne bog var, hvor stor menneskeindsigt historien fortælles med. Sofi Oksanen er født i 1977 og er derfor ikke mere end 37 år gammel. Alligevel har hun formået at skrive en helt utrolig gribende og smertefuld fortælling om det moderne Europas historie. Der er lagt ekstremt meget arbejde i denne bog, og jeg er helt overvælder over, hvor mange temaer og budskaber, bogen kan rumme med sin beskedne størrelse på kun 356 sider.

“Hans fulgte efter Ingels duft, som en kærlighedshungrende hund.”

Det er efterhånden nogle dage siden, at jeg færdiglæste bogen. Jeg var så overvældet af følelser og billeder, at jeg vidste, at jeg ikke ville kunne rumme at give en værdig bedømmelse af bogen med det samme. Jeg har virkelig svært ved at sætte ord på, hvor smuk denne bog er, fordi den er smuk på så ufattelig mange områder. Jeg ved, at den er helt fantastisk, og jeg ved, at den helt sikkert fortjener 5 stjerner. Samtidig ved jeg også, at det er en bog der skal læses og ikke genfortælles.

PSX_20141107_100634

6 Comments

  1. Hvor er det dejlig med bøger, der overrasker positivt. Jeg er vild med dine stemningsfulde fotos, du er virkelig kreativ 🙂

  2. Ja, det er de aller bedste bøger! Mange tak, jeg prøver også at finde på noget nogenlunde nyt hver gang, selvom det til tider kan være lidt svært 😉

  3. Det er efterhånden nogle år siden j har læst bogen, men mindes at den skræmte mig ret meget. Den er så rå på en eller anden måde. Men god!

  4. Nogle af hændelserne i bogen er virkelig modbydelige! – Den er nemlig helt ufattelig barsk at læse, men det er også en af de ting der gør den god, ja 🙂

  5. Sofi Oksanen er en helt fantastisk forfatter.
    Da jeg læste Renselse var jeg så taget, at jeg nærmest ikke kunne ryste den af mig.
    Har lige afsluttet Da duerne forsvandt, og den er også fremragende. Uhyggelig, velskrevet og så videre. Jeg havde nær sagt, typisk Sofi Oksanen 🙂

  6. Jeg vil også rigtig gerne læse mere Oksanen, hun er forrygende !

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *