“Katrine” Af Steen Langstrup

Posted by on okt 27, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Horror, Krimi, Spænding | 0 comments

PSX_20141027_095601

Katrine” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2014, 4/5 stjerner

Denne bog er en personlig skildring af tiden op til og under den meget medieomtalte sag om forfølgelsen af et voldtægtsoffer på Wagner-kollegiet i København, fortalt  af en ung kvinde, der havde hele forløbet tæt inde på livet.

Da Katrine flytter ind på Wagner-kollegiet i København, virker hun umiddelbart som typen, der egentlig bare gerne vil passe sig selv. Hun deltager ikke i særlig mange af de sociale arrangementer, og ved morgenbordet er hun meget stille. Martha er Katrines modsætning. Hun er frembrusende, modig og har desuden tendens til at tale før hun tænker. Man skulle ikke tro, at så forskellige et par piger kunne blive veninder, men det gør de. Selvom Katrine ikke er ligeså åben som Martha, er der dog også noget andet ved hende, som virker meget mystisk. Hun er virker hele tiden nervøs, og hun kan ikke lide at forlade kollegiet alene. Efter en del pres fra Marthas side, deler Katrine sin dystre hemmelighed. Hun er flyttet hele vejen fra Nord Jylland til København fordi, at hun ikke kunne klare presset derhjemme mere. Hun anmeldte en fyr for voldtægt, men træk efterfølgende anmeldelsen tilbage. Hele landsbyen snakker om hende, og selvom hendes forældre råder hende til at tage kampen op, så trænger Katrine bare til lidt fred og ro.

Katrine har kun boet på kollegiet i et par dage, da der begynder at ske mystiske ting. For det første står der hver aften en skikkelse nede ved cykelstativerne og holder øje med Katrines vindue, holder øje med Katrine. Hun bliver mere og mere skræmt, og selvom Martha og de andre nye venner på kollegiet prøver at få Katrine til at tage det lidt med ro, begynder de også langsomt selv at blive bekymret. Pakker med sex legetøj og sjofle beskeder bliver sendt til Katrine og billeder fra hendes hverdag dukker op rundt omkring. Ingen kan finde ud af hvad der sker, og alvoren træder først for alvor ind, da Katrine forsvinder.

Nu er det alvor. Jeg har en gave til dig, stod der. Afsenderen var et hemmeligt nummer.

Jeg var ret spændt på at læse denne roman, fordi jeg vidste, at den tog udgangspunkt i noget virkeligt. Det er sjovt, hvordan bøger eller film lige pludselig bliver dobbelt så uhyggelige, hvis der står ‘Based on true events’. Om ikke andet, så skete det altså også ved denne bog. Der er egentlig ikke så meget decideret gys i denne roman. Ingen onde ånder eller dæmoner, kun ren og skær spænding. Samtidig er bogen meget kort, så spændingen stiger meget hurtigt, og bogen bliver derfor ikke på noget tidspunkt kedelig.

Det jeg holder aller mest af ved denne bog, er netop, at den fokuserer på virkelighedens problemer, det realistiske gys, så at sige. Katrine bliver stalket af en mand der ikke vil give sig til kende. Han forfølger hende konstant, og hun kan aldrig vide sig sikker. De fleste af os kender til følelsen af, at nogen holder øje med os. Det er utrolig ubehageligt, men for det meste, er det heldigvis bare en følelse. For Katrine og ofrer for stalking og forfølgelse, er det dog ikke bare en følelse. Det er en alvorlig realitet, og jeg kan kun forestille mig, hvor ubehageligt det må være. Bogen er skrevet fra genboen Marthas synspunkt og skildrer altså hendes side af historien om Katrine. Sagen bliver først rigtig alvorlig for Martha, da hun pludselig bliver overfaldet i kollegiets kælder. Det var virkelig skræmmende at følge med i, hvordan Katrines situation hurtigt bliver mere og mere ubehagelig og man kan som læser tydeligt mærke, hvor magteløs hun føler sig.

Samtidig kan jeg også godt lide kritikken af det danske politivæsen og retssystem. Katrine bliver presset til at trække sin anmeldelse af voldtægten tilbage igen, med ordene ‘Du havde jo selv lyst, Katrine?’. Voldtægtsmandens familie er meget velhavende og derfor også meget magtfuld. Da hun endelig bukker under for presset og trækker anmeldelsen tilbage, er der ingen hjælp at hente nogle steder. Katrine bliver helt automatisk sigtet for falsk anmeldelse, og alle vender sig imod hende. Jeg synes det er forfærdeligt, at politiet ikke kan gøre mere for piger som Katrine, og jeg synes efterhånden det er alt for ofte det sker.

“Der blev råbt efter mig. Jeg fik anonyme breve. Venner vendte mig ryggen. Min fars bil blev punkteret. Der blev lagt hundelorte på vores dørtrin. Sat sedler op.”

PSX_20141027_095740

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *