“Plantagen #3 – Porten til helvede” Af Steen Langstrup

Posted by on okt 23, 2014 in 5 Stjerner, Fiction, Horror, Spænding | 6 comments

PSX_20141022_114331

“Plantagen #3 – Porten til helvede” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2011, 5/5 Stjerner

Der er nu gået over et år siden, at Kristina og hendes søn, Sofus, undslap forbandelsen på plantagen. De to var de eneste overlevende, og Kristina måtte se på, mens hendes far, bror og svigerinde led en langsom og pinefuld død. Sofus ville efter råd fra heksens datter Ane, ofre sig selv til forbandelsen, men Kristina nåede lige præcis at redde ham, og de blev kørt til skadestuen af en forbipasserende bilist. Sofus har efter episoden været i en fuldstændig katatonisk tilstand og lægerne har ikke kunne finde en måde at hjælpe ham på. Samtidig lider Kristina nu af voldsomme angstanfald og hun kan derfor ikke få en normal hverdag til at hænge sammen. Hun drømmer om at tage til Gillsby og brænde plantagen ned, men hver gang hun forsøger at handle, overtager et angstanfald hendes tanker og hun må igen give op.

I Gillsby begynder der igen at opstå mærkelige og ondskabsfulde hændelser. 11 sorte katte findes tortureret og døde i byens kirke og ikke længe efter, dør 11 mennesker på mystisk vis af den frygtelige, men sjældne, sygdom pest. TV 2 News dækker nyheden på live tv, og da Kristina ser et glimt af Sofus i hospitalstøj, tøver hun ikke længere. Hun vil gøre alt for at redde sin søn og hendes angstanfald aftager mere og mere. Kristina er dog ikke den eneste der vil kæmpe imod heksens datter Ane.  Hun slår sig sammen med Jytte fra det lokale antikvariat og kriminalkommissær Egon Kjeldsen. Kristina tænker mest på at få fat i Sofus igen, mens både Jytte og kommissær Kjeldsen vil gøre alt hvad der står i deres magt, for at stoppe forbandelsen før det er for sent.

Heksens datter Ane er ikke længere alene. Hun har fået selskab af nogle af byens sørgelige sjæle og en mystisk rødhåret kvinde. Sammen begynder Kristina, Jytte og Egon Kjeldsen at opfange en masse paralleller mellem Johannes Åbenbaring og den hellige 3 enighed. Her er dog tale om modsætningen til den hellige godhed. Der er nemlig en anden side af den bibelske historie, der ikke er så kendt, og den er atter ved at finde sted i byen Gillsby.

“Efter Dyret kommer Satan selv.”

Jeg tror ikke jeg har læst sådan en fantastisk afsluning på en trilogi før. Jeg elskede alt ved den, simpelthen alt. For det første får vi besvaret alle de spørgsmål vi måtte have, hvilket er et af de grundlæggende krav til en afslutning, men bogen gør meget mere end dette. Jeg kan virkelig godt lide, at forbandelsen viser sig at være noget langt større og langt kraftigere, end det man får afsløret i den første bog. I den anden bog begynder forbandelsen at udvikle sig en smule, men i denne afslutning, viser den sig at være ondskaben selv. Bogen skildrer en masse bibelske historier på en moderne og virkelig måde. Hvorfor var der så mange fluer i Danmark den ene sommer, mens der var oversvømmelse den anden ? Steen Langstrup lejer med de bibelske beretninger og resultatet er intet mindre en fantastisk.

Jeg elsker når jeg kan mærke hvor meget arbejde der ligger bag en bog. Der er ingen tvivl om, at Steen Langstrup har brugt enormt lang tid på at finpudse de mange detaljer, der er at finde i denne trilogi. Det hele hænger sammen, og der er ikke noget der er blevet overset eller glemt. Samtidig kan jeg godt lide, at den første og den anden bog fokuserer på hver sine karakterer, mens de alle sammen bliver sammenkoblet og genforenet i finalen. Ikke nok med det, så er der også en masse detaljer der relaterer tilbage til Steen Langstrups tidligere udgivelser. Bl.a. er kriminalkommissær Egon Kjeldsen en fast karakter i både “Fluernes hvisken” og “Kat”. Hvis man har læst nogle af disse værker, kan man ikke lade være med at tænke ‘hov, ham kender jeg da’, når man igen præsenteres for ham. For at tænke sådan, skal karaktererne være beskrevet så godt, at man glemmer de er fiktive. Det er lige nøjagtigt det, der er et stor kendetegn for  Steen Langstrups talent.

 “Dette er evigheden. Dette er Helvede”

For at opsummere, så er denne trilogi blandt de bedste indenfor dansk horror. Den er uhyggelig, spændende og ekstrem velskrevet. Sproget er flydende og let at læse og der er virkelig mange små plotmæssige detaljer, der afslører et stort arbejde fra forfatterens side. Der er ikke nogle ting der bliver glemt, og det er altid vigtigt for mig, når jeg læser en trilogi. Jeg slugte alle bøgerne råt, og jeg havde virkelig svært ved at lægge dem fra mig igen. Jeg kan klart anbefale denne trilogi, til jer der er lidt skeptiske over den danske horror. Steen Langstrup indfrier nemlig alle de grundlæggende krav for en uhyggelig historie og mere til.

PSX_20141022_163355

 

6 Comments

  1. Jeg kendte hverken til trilogien eller forfatteren for den sags skyld, men når du taler så fint om de her bøger, så bliver jeg meget nysgerrig. Må hellere få dem læst på et tidspunkt 🙂

  2. Det synes jeg du skal gøre! 🙂

  3. De lyder så spændende – men jeg tør ikke læse dem! Fordelen ved at se gyserfilm frem for at læse horrorbøger er, arat man kan lukke øjnene når det hele bliver for uhyggeligt – men alligevel være liiiidt med. Det fungerer jo ikke når man sidder og læser! 😀 Jeg synes du skal lave et spoiler-indlæg, hvor du skriver hvad der præcist sker i bogen, på en meget kedelig og tør måde, så os bangerøve kan få stille nysgerrigheden, uden at få mareridt! 😀

  4. Haha, så kan man jo bare lukke bogen. 😀 Hehe ja det kan være jeg skal lave et specielt indlæg til jer der ikke tør at læse den, men det er altså virkelig nogle bøger der skal opleves, ikke spoiles 😉

  5. Jeg vil i hvert fald være meeeeget glad, hvis du laver et spoiler-indlæg. Så kan det være jeg tør læse bøgerne efterfølgende 😀 Jeg kan godt lide spoilers!

  6. Det må jeg lige tage til overvejelse så 😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *