“Plantagen #2 – Intet er, som du tror” Af Steen Langstrup

Posted by on okt 20, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Horror | 0 comments

PSX_20141020_123102

“Plantagen #2 – Intet er, som du tror” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2010, 4/5 Stjerner

Det er 11 dage siden, at det meste af familien Møller-Rasmussen og forskeren Anders Kromann blev dræbt på plantagen. De lokale vil fortsat gøre alt for at holde på hemmeligheden om den frygtlige forbandelse, så de har intet sagt om ofrene, eller om den forsvundne forsker. I stedet har skovløberen Torsten valgt at hyre et tysk hold håndværkere. De ved intet om forbandelsen, eller om byen Gillsby, de skal bare udføre jobbet, og så forsvinde igen.  Håndværkerene undrer sig dog over, at de skal sprede så meget salt over hele huset. I starten tror de bare, at danskerne er mærkelige, men da de møder den lille pige Ane, går det for alvor op for dem, at de må væk i en fart. Spørgsmålet er bare om det allerede er for sent.

Samtidig er Katja Kromann på jagt efter sin mand Anders. Hun har intet hørt fra ham i 11 dage, og hun kan ikke holde sin urolighed ud længere. Hun afleverer sønnen Mathias hos sin mor, og så tager hun selv til Gillsby. Hun bliver meget overrasket over byens modstand. Der er ingen der vil hjælpe hende med at finde Anders, ikke en gang politiet. Når hun siger, at han skulle være forsvundet i ‘Den lukkede skov’, nægter de at fortælle hende hvor den er, eller hvordan man finder der hen. Katja er lige ved at give op, da hun endelig får den lille smule hjælp, hun  har brug for. En gammel studiekammerat giver hende nogle forbudte kort over skoven, og Katja skynder sig afsted. Hun finder Anders’ telt og bil, men Anders kan hun ikke finde nogle steder. Igen er hun på randen af et sammenbrud, men så kommer en lille pige hende til undsætning. En lille pige ved navn Ane..

Da Katja Kromann har været forbi skovløberen Torsten og spørge efter sin mand, går det op for ham, at der må gøres noget i en fart. Den lukkede skov er ikke lukket mere, og hvis Katja går derind, ender hun også med at blive dræbt. Sammen med den unge og stærke politibetjent Daniel, pakker de deres rygsække med salt, og begiver sig ud i skoven. De skal finde en måde at stoppe forbandelsen på, inden den når frem til byen. Forbandesen viser sig dog at have evner, som ingen af dem havde forudset.

“Skoven var helt stille. Han tog tøvende et skridt tilbage, et eller andet var ikke, som det skulle være.”

Jeg var ret glad for den første bog om Plantagen, og jeg havde glædet mig i lang tid til at komme i gang med den næste bog i trilogien. Jeg valgte at læse både denne bog og den sidste bog om plantagen til weekendens Read-A-Thon, og det var en virkelig god beslutning. Bøgerne er danske og utrolig lette at læse. Der er ikke de store sproglige krøller, men det er slet heller ikke det, det handler om, i bøger som disse. De skal være uhyggelige, spændende og svære at ligge fra sig, og er lige præcis det, de er. Jeg havde svært ved at ligge den første bog om Plantagen fra mig, og jeg endte med at læse den på en enkel dag. Derfor vidste jeg også, at jeg hurtig ville kunne få læst de to sidste. Siderne vendes i en utrolig hast, og inden du ser dig om, er bogen slut, og dit hjerte banker så hurtigt, at det er ved at glide længere og længere op i halsen.

Jeg elsker Steen Langstrups måde at bygge en kæmpe spænding op på. Det fungerer utrolig godt, og jeg er glad for, at vi i det mindste har én dansk horror-forfatter, der kan forstå at gøre en bog uhyggelig. Samtidig vækker bogen også et hav af andre følelser. Jeg ville så gerne have, at Katja Kromann skulle finde Anders i go behold. Jeg havde lyst til at give hende en kæmpe krammer, og fortælle hende, at han ikke havde forladt hende og deres søn med vilje. Hendes smerte og fortvivlelse er så tydelig og virkelig, at det næsten er umuligt ikke at få medlidenhed med hende. Jeg ønskede virkelig en god slutning for hende, og selvom hun får en meget bedre slutning end så mange af bogens andre karakterer, havde jeg stadig en smule ondt af hende. Generelt er alle karaktererne bare beskrevet virkelig godt. Jeg er overasket over, at én forfatter kan formå at beskrive så mange virkelig forskellige personligheder til punkt og prikke. Især var jeg positivt overrasket over tyskernes karakterer. Nogle af beskrivelserne var en lille smule kliché agtige, men det gjorde egentlig ikke noget.

“For man deler ikke denne ‘viden’ med fremmede. Og det gælder alle, selv tilflyttere, der har boet her i et par generationer bliver holdt uden for. Gillsby gemmer på en hemmelighed.”

Det er altid lidt svært at anmelde en ‘to’er’ i en trilogi. Vi befinder os, så at sige, i midten af en historie og der er derfor stadig en del spørgsmål, der endnu ikke er blevet besvaret. Samtidig er der også nogle vigtige krav, som en ‘to’er’ skal opfylde for at opretholde interessen for historien, og det klarer denne bog til UG. Jeg er stadig virkelig spændt på, hvad der sker med byen Gillsby og om det lykkedes de lokale at stoppe forbandelsen. Samtidig er der nogle spørgsmål, som jeg virkelig ser frem til at få besvaret, og jeg synes det er en fantastisk idé, at vi hele tiden vender tilbage til de forrige karakteres liv, så de ikke bare bliver glemt. Indtil videre er jeg meget imponeret over ‘Plantagen’, og når det kommer til dansk horror, skal der virkelig meget til at imponere mig.

PSX_20141020_122749

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *