“The Lazarus Project” Af Aleksandar Hemon

Posted by on okt 16, 2014 in 3 Stjerner, Classics, Fiction, Non-fiction | 0 comments

PSX_20141016_153910

“The Lazarus Project” Af Aleksandar Hemon, fra forlaget Picador, udgivet 2009 (org. udgivet 2008), 3/5 Stjerner

Den 2. marts 1908 forsøgte den unge Lazarus Averbuch, en ung russisk immigrant i Chicago, at aflevere et brev til politiets viceinspektør Shippy, i hans private hjem. Shippy mistænkte ham for at være en farlig spion eller snigmorder, og han blev skudt, og dræbt på stedet. Efterfølgende kunne man ikke finde nogle tegn på, at den unge Lazarus havde noget at gøre med den anarkistiske bevægelse, men havde kun i sinde at aflevere et brev til Shippy. Med andre ord, var han uskyldig.

En århundrede efter drabet på Lazarus Averbuch bliver venneparret Vladimir Brik og Rora interesseret i, hvad der egentlig skete med Lazarus, og hvorfor sådan noget kunne få lov at ske.

Vladimir Brik er romanens egentlige hovedperson, og vi følger historien gennem hans synpunkt, mens vi parallelt følger historien om Lazarus gennem den nu forladte søster, Olgas, synspunkt. Vladimir Brik er selv en immigrant i Chicago. Han er immigreret fra Bosnien, og har brugt det meste af hans voksenliv på at undervise. Da han bliver fyrret, ved han ikke hvad han skal gøre af sig selv. Mens konen Mary er en succesfuld og en godt betalt hjenekirurg, har han svært ved at tjene sin del af indkomsten, og han føler sig mere og mere rastløs og hjælpeløs. Han skriver nogle få klummer i et magasin, men beslutter sig for endelig at begynde at skrive den bog, han længe har skubbet længere og længere ud i fremtiden.

Under sin research støder han på nogle oplysninger om mordet på Lazarus og han bliver besat af hændelsen. Sammen med sin ven, som desuden er fotograf, rejser han til Rusland og Ukraine, for at finde flere oplysninger om Lazarus. De vil finde frem til, hvorfor han egentlig blev dræbt, hvad der skete med hans forladte søster Olga, og hvordan fremtiden har ændret sig i forhold til 1908. De bliver både overrasket og lettet, for det viser sig, at mens mange ting i Rusland har ændret sig, er der stadig nogle ting der endnu er præcis de samme.

“Well, at leat something is true, I said.” – “Something is always true, she said”

Jeg læste denne bog, fordi den er en del af mit pensum. Jeg havde ikke sat mig synderligt meget ind i historien, fordi jeg egentlig bare gerne ville have den ‘overstået’, før dette efterårs read-a-thon. Jeg læste dog ikke særlig mange sider, før jeg for alvor blev fanget af historien. Jeg mindes ikke, at jeg før har læst en bog i stil med denne. Det er tydeligt at forfatteren har været meget interesseret i et emne, og derfor bygget en historie op omkring netop dette emne. Ligesom hovedpersonen i romanen har tænkt sig at gøre. Samtidig er bogen sat sammen af flere vintage-agtige billeder fra starten af 1900-tallet, hvor mordet på Lazarus fandt sted. I takt med, at Vladimir og Rora tager billeder af deres ophold i Rusland, ser vi som læsere altså billeder, fra den gang Lazarus levede. Billederne er historien irrelevante, men de øger alligevel interessen for den pågældende tid på en måde, jeg virkelig godt kan lide.

Nå det er sagt, fandt jeg desværre historien alt for sær til, at jeg virkelig kunne holde af den. Det er tydeligt at Hemon igennem hele historien vil forsøge at vise os, hvordan verden stadig har mangler og fejl, som vi måske ikke er klar over. Jeg ventede hele tiden på, at der skulle ske noget drastisk der ville fungere som belæg for denne påstand, men det skete ikke. I stedet bruger Hemon utrolig lang tid på at beskrive hvor hjælpeløs og ynkelig hovedpersonen føler sig, og jeg tog mig selv i at sukke hver gang, der kom endnu en lang passage om hvor mange problemer der er i hovedpersonens ægteskab og familiære liv. I slutningen af bogen kommer Brik og Rora op at slås med en sexforhandler på en resteplads i Bukarest, og det hele virker bare så utrolig random. Jeg havde svært ved at se hvad meningen var med rigtig mange af episoderne, og selvom bogen var spændende, synes jeg ikke det lykkedes Hemon at bringe sandheden om Lazarus frem, desværre.

“The end of the World might be near, Isador said to her once, but we don’t have to rush to reach it. We might as well just stroll over, have some candy on the way.”

PSX_20141016_154122

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *