“The Shining” Af Stephen King

Posted by on okt 12, 2014 in 5 Stjerner, Fiction, Horror | 6 comments

PSX_20141012_151924

“The Shining” Af Stephen King, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2011 (Org. udgivet 1977), 5/5 Stjerner

Da Jack i fuldskab overfalder en af sine elever, på den skole han underviser på, bliver han efter flere advarsler opsagt på stedet. Hans kone Wendy og sønnen Danny, er nu alt han har tilbage, og da de heller ikke kan holde hans store forbrug af alkohol ud meget længere, vælger han endelig at sætte sprutten tilbage på hylden, og starte på en frisk. Den lille familie står nu med en masse økonomiske problemer, så da Jack får tilbudt et job på et gammelt hotel ved navn ‘The Overlook’, ser det ud som om, der atter er lys for enden af tunnelen. Den lille familie pakker deres gamle liv ned, og flytter nu ud på hotellet, der ikke har nogle gæster over vinteren.

Jacks søn Danny er ikke nogen helt almindelig lille dreng. Han ved godt, at hans far og mor har brug for at passe det nye arbejde på hotellet, men han kan alligevel ikke ryste den utilpasse fornemmelse ud af kroppen. Der noget ved hotellet der ikke er godt, og Danny ved alt om det. Han er synsk, og han ser bl.a. sine varsler igennem ‘fantasyvennen’ Tony. Både Jack og Wendy har altid troet, at Danny bare var en meget klog lille dreng, og at det desuden har været tilfældigt, når han fx har taget paraplyen frem, en time før det begyndte at regne. Der er ikke andre der kender til Dannys evner, så da han møder Mr. Hallorann, bliver han meget forvirret. Han kan nemlig læse Dannys tanker, ligesom Danny kan læse Mr. Halloranns. Danny fortæller om både Tony og hans fornemmelser omkring hotellet, og Mr. Hallorann fortæller ham, at han ikke skal være bange. Han har nemlig set de samme ting som Danny har, men han tror ikke, at der er noget at være bange for. Desuden fortæller Mr. Hallorann Danny, at han altid kan kalde på ham i tankerne, hvis han for brug for hjælp.

De første mange uger går som planlagt på hotellet. Jack har travlt med arbejdet, og Wendy og Danny skal hjælpe til. Der går dog ikke længe før, at hotellet pludselig begynder at skræmme Danny igen, og i takt med at Jack vender mere og mere tilbage til sine hensynsløse og til tider, voldelige, vaner, begynder det stille og roligt at gå op for både Danny og Wendy, hvad der er ved at ske. Hotellet har dræbt før, og nu vil det dræbe igen.

“Every hotel has its ghosts? The Overlook had a whole coven of them.”

Jeg har efterhånden læst end del af Stephen Kings værker, og jeg holder utrolig meget af mange af dem. Stephen King er en af de forfattere, der igennem årene har ændret sin skrivestil utrolig mange gange, og det er virkelig spændende at følge med i, som læser. Jeg har læst mange af hans nyere udgivelser, men det er da de helt tidlige, jeg holder aller mest af. “The Shining”, eller “Ondskabens hotel”, som den hedder på dansk, er en af mine favoritter. Det er en roman jeg læser om og om igen, nogle gange kun et par kapitler, andre gange hele romanen. Det er en bog der for mig symboliserer efterår og Halloween, men selvom handlingen er mørk og på mange punkter uhyggelig, er det også en roman der rummer meget mere end bare gys. Det er en af de romaner, hvor forfatteren selv skinner rigtig meget igennem linjerne. Jack er en alkoholisk far, der som følger heraf, svigter sin familie og sit ansvar på mange måder. Vi følger hans alkoholmisbrug på både godt og ondt, og beskrivelserne er utrolig ægte. Dette skyldes, at Stephen King selv har haft et stort misbrug, af både alkohol og stoffer. Han har mange gange fortalt, at han både svigtede sin familie og sine læsere, men at de heldigvis alle stod bag ham, og hjalp ham med at bliver sober, som han fortsat er i dag.  Det er tydeligt at netop denne roman, er en af dem, der bærer meget præg af hans egne erfaringer. Det medvirker desuden til, at historien opleves meget mere sandfærdig, og mere dermed mere mørk og dyster.

Jeg elsker den måde, at romanen springer frem og tilbage i tid og sted på. Vi følger alle karaktererne og deres indbyrdes forhold til hinanden så tæt, at de bliver virkeliggjorte. Vi ved hvad Wendy vil tænke, når Jack kommer mere end 5 minutter for sent hjem fra arbejde, og vi ved, at Jack virkelig har brug for en drink, når Wendy brokker sig over det. Vi ved ligeledes, at Danny er utrolig bange for, at hans forældre skal blive skilt, og at han i øvrigt bebrejder sig selv, for mange af deres skænderier. Ved at give os et indblik i en specifik episode fra alle karakterernes synspunkt, lærer vi ikke blot karakterne bedre at kende, men vi ser også, hvordan kommunikation eller mangel på samme, kan skabe mistillid, frygt og splid i en ganske almindelig familie. Vi, som læsere, ved hvad karakterne hver især har af problemer, og hvad der ligger til grunde for deres opførsel, men det ved de andre karakterer ikke. King har som dette, mange skjulte budskaber i sin roman, og det er med til at gøre den helt fantastisk.

“The World’s a terrible place, Danny. It don’t care. It don’t hate you and me, but it don’t love us, either.”

Stephen King har altid været en meget aktiv forfatter, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte, hvis man gerne vil lære hans forfatterskab at kende. “The Shining” vil være et godt valg, og selvom bogen er en smule lang, vil det være det hele værd i slutningen.

PSX_20141012_152105

6 Comments

 1. ELSKER The Shining.
  Ellers har jeg faktisk ikke læst særlig meget i “horror genren”… men måske man alligevel skulle snuse lidt til det. Hvad kan du anbefale til en “nybegynder” til genren… og som ikke ønsker alt for megen splatter men mere psykologisk spil? 🙂
  Anne

 2. Hvis du ønsker noget lidt mere psykologisk, er der faktisk rigtig mange King bøger, der vil være rigtig gode. Har du prøvet Misery? Så er er der jo også 2’eren til The shining, “Doctor sleep”. Og så kan jeg også anbefale danske Steen Langstrup, der er altså mange gode i blandt! 🙂

 3. Jeg er jo, no surprise, meget glad for King. Men lige The Shining synes jeg faktisk ikke er alt det, som andre gør den til. Den bliver gang på gang nævnt som noget af det allerbedste gys han nogensinde har skrevet, men efter min mening har han skrevet meget bedre. Problemet er, at når folk så tror, at det er det bedste, og læser den og bliver skuffede, så tager de ikke endnu en King-bog ned fra hylden, og det synes jeg er brandærgerligt.
  Forstå mig ret – jeg holder meget af The shining, synes det er en forrygende bog – men synes bare den måske er en lille smule overvurderet i forhold til mange af hans andre bøger.

 4. Hehe, jeg ved sku ikke hvad der lige er galt med min blog, du er ikke den eneste der har bemærket det. men fortvivl ej, dine kommentare går fint igennem! 🙂
  – Jeg ved heller ikke om “The Shining” er Kings bedste bog i mine øjne, men den har en meget speciel betydning for mig, da det var en af de første ‘lange’ bøger jeg læste. (Jeg var en meget stolt 12 årige). Det er rigtig nok, at den tit bliver gjort til ‘THE king bog’, men jeg tror det er fordi, at filmen også fik så stor succes. Jeg elsker rigtig mange af Kings bøger, så jeg har svært ved at bedømme nogle af dem. Jeg synes fx’The Shining’ fortjener 5 stjerner i forhold til de bøger jeg ofte giver 4, men hvis jeg fx skulle bedømme ‘IT’ eller ‘Den grønne mil’, ville jeg nok mangle den sjette stjerne 🙂

 5. Jeg har set Misery på film – så derfor har jeg måske ikke tænkt på at læse den. Men det vil jeg da lige overveje… Og ja, vidste så slet ikke, at der var en 2er til The Shining. Den kunne jeg bestemt godt finde på at få fingre i.
  Tak 🙂
  Anne

 6. Det var så lidt 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *