“Plantagen 1# – Den hvilende ondskab” Af Steen Langstrup

Posted by on okt 9, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20141008_195115

“Plantagen 1# – Den hvilende ondskab” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 feet entertainment, udgivet 2010, 4/5 Stjerner.

Da hans kone pludselig dør af kræft, trænger Hans til en omvæltning i sit liv. Han vil forfølge sin kones drøm, om en stor plantageejendom for børn med problemer, og hans planer er, at resten af familien også skal deltage i projektet. Han har derfor købt den gamle og forladte plantage i Gillsby, et stykke ude for den lille bys centrum. I 3 måneder har han arbejdet hårdt for at gøre ejendommen nogenlunde klar, men nu skal det være. Hans søn, svigerdatter, datter og barnebarn kommer fra København for at tilbringe weekenden i det nye hus. Hans har glædet sig til at dele sin plan med familien, men glæden bliver gradvist tynget af en sær stemning. Især kan svigerdatteren, Mona, ikke lide at være i huset. Det er som om, at der er noget galt med ejendommen og den tætliggende mørke skov, men hvad?

Hans’ eneste barnebarn, Sofus, er glad for at kunne tilbringe lidt tid i naturen, og stikker derfor også af, i selskab med en ung pige med lyst hår, og en blå kjole. Pigen fortæller Sofus, at hun hedder Ane, men da hun ikke vil sige hvor hun kommer fra, eller hvor hun bor, vil de voksne ikke rigtig tro på ham. Der er noget meget mystisk over Ane. Hun kan bl.a. kravle rundt i brændenælderne uden at blive brændt en eneste gang, og så snakker hun desuden om både døden og brændende hekse.

Samtidig med, at familien undrer sig over de mystiske hændelser på plantagen, er biologen Anders Kromann besat af tanken om,  at finde en ny snegleart. Hans kone og søn købte nogle meget store sneglehuse på et loppemarked, og fik at vide, at de var blevet fundet i ‘Den lukkede skov’. Trods de mange advarsler fra de lokale, vælger Anders alligevel at overnatte i skoven. En beslutning han senere kommer til at fortryde.

“Dødens omfavnelse er tung for den sovende.”

Jeg havde virkelig glædet mig til at komme i gang med denne trilogi. Bagsideteksten er utrolig fangende, og jeg havde en meget stor idé om, at jeg virkelig ville elske denne bog, og det gjorde jeg. Mine forventninger blev indfriet til fulde, og som jeg havde forudset, blev jeg virkelig fanget af historien. Jeg har altid været en sucker for alt der har med gammel overtro og vandrehistorier at gøre, og denne bog var ingen undtagelse. Jeg elsker den måde, at Steen Langstrup har formået at gøre en dansk skov så uhyggelig på, for lets face it, der er nomalt ikke noget specielt uhyggeligt ved de danske skove. Uhyggen kommer ikke på en gang, men i stedet stiger spændingsniveauet i takt med karakterernes opdagelser. Der er så mange små elementer i romanen, der er med til at fange læseren undervejs, og selvom jeg måske synes, at afslørelsen af ‘den hvilende ondskab’ var en lille smule forudsigelig, nåede jeg at have mange andre ideer undervejs.

Samtidig elsker jeg de historiske elementer i romanen. Det er ikke en vandrehistorie, at kvinder blev brændt levende på bålet i 1600 tallet, det er en frygtelig sandhed. De barske og sandfærdige beskrivelser af de følelser, som kvinderne måtte have haft, mens de stod i deres livs største smertehelvede,  fik nakkehårene til at rejse sig, og maven til at vende sig i ubehag flere gange.

Jeg er virkelig glad for Steen Langstrups sprog og design i denne roman. Der er meget få fejl, og jeg nød virkelig at læse romanen. Samtidig er bogens layout virkelig interessant. På hver side ses der en knækket kost, der med sin relevans i historien, er med til at gøre hele læseoplevelsen mere dyster og skræmmende. Det er skønt at se en dansk forfatter der også gør noget ud af bogens udseende og ikke kun indhold.

Denne bog viste sig at fungere perfekt som Halloween læsning, og jeg glæder mig meget til at læse fortsættelsen.

“Hun smilede. “Jamen, Sofus, det er forbandelsen! I vil alle dø i nat.”

PSX_20141008_195230

 

2 Comments

  1. Det er godt nok nogle uhyggelige bøger du har gang i. Bare at læse din anmeldelse giver kuldgysninger. Jeg ville simpelthen ikke kunne sove om natten, hvis jeg læste sådan en bog.

  2. Hehe, jeg synes, at du skal give den en chance, den er virkelig god! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *