“Alt det hun ville ønske hun ikke forstod” Af Steen Langstrup

Posted by on okt 2, 2014 in 3 Stjerner, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20141001_200755 (1)

“Alt det hun ville ønske hun ikke forstod” Af Steen Langstrup, anmeldereksemplar fra forlaget 2 Feet Entertainment, udgivet 2011, 3,5/5 Stjerner

Agnes og Belinda kan se frem til det, der burde være en meget stille og rolig vagt på tankstationen. Danmarks landshold er i finalen, og ligesom deres kærester, sidder det meste af landet foran TV’et, og ser kampen.

Agnes studerer Antropologi på universitetet, og håber på at kunne arbejde lidt på sit speciale i løbet af vagten. Belinda er derimod Agnes modsætning, og har svært ved at koncentrere sig i længere tid. Hun bruger i stedet de lange timer på at skændes med sin mor og sin kæreste, som hun har svært ved at vælge imellem. Det ser altså umiddelbart ud til, at de to unge kvinder ikke kan forvente de store oplevelser på deres vagt på tankstationen. Der går dog ikke lang tid, før de få kunder der besøger tanken, begynder at give Agnes og Belinda problemer.

To unge fyre ankommer i højt humør på tanken, mens Agnes står bag kassen. Den ene af mændene har et videokamera i hånden, og selvom Agnes udtrykkeligt fortæller, at hun ikke bryder sig om at blive filmet, stopper manden ikke. Belinda insisterer på, at mændene desuden havde en ung kvinde med gaffatape for munden, siddende på bagsædet af bilen, og hun er sikker på, at mændene vil komme tilbage efter både hende og Agnes. Samtidig flyttes tankens luftpumpe på mystisk vis hele tiden ud mellem standerne, og i vaskehallen har noglen skrevet en uhyggelig besked til dem. De to kvinder er nu så skræmte, at de ikke ved hvad de skal gøre af sig selv. De diskuterer længe om at ringe til politiet, men så dukker Belindas kæreste Christoffer op, og pigerne kan ånde lettet op igen, tror de…

“De er så tæt på friheden! Så tæt.”

Jeg var ikke særlig gammel, da jeg læste “Kat” af Steen Langstrup for første gang. Jeg fandt bogen på et loppemarked, og den spændende og uhyggelige forside plagede mig om, at tage den med hjem. Siden den dag, har jeg haft et lidt ambivalent forhold til katte, og jeg vil nok altid være det man kalder et ‘hundemenneske’. Om ikke andet, blev jeg så fanget af bogen, og Steen Langstrups velskrevede ord, har ligget i min hukommelse lige siden. Da jeg startede bloggen, var jeg derfor heller ikke i tvivl om, at hans ord skulle fylde ligeså meget i mine horror temaer, som Stephen Kings.

Romanen er utrolig velskrevet og velorganiseret. Kapitlerne er korte, og så springer de desuden i tid og sted, så vi hele tiden bliver fanget på ny. Da bogen også er meget kort, var det umuligt at lægge den fra mig igen, og jeg læste den på en enkel aften. Selvom bogen var utrolig velskrevet og yderst spændende, havde den ikke den slutning jeg havde ønsket. Tortur-horror har nok aldrig lige været det, der har fanget mig mest, da jeg altid finder det mere klamt og modbydeligt, end engentlig uhyggeligt. Bogen mindende mig på mange punkter om de kendte Saw-film, som jeg også havde svært ved at se. Tortur og smerte er langt mere konkret og tæt på, end overnaturlige og mystiske hændelser. Det er gys på en helt anden måde, og selvom jeg nød bogen, var den nok lidt for blodig til min smag.

Der hersker dog ingen tvivl om, at Steen Langstrups litterære egenskaber er utrolig høje, og jeg ser meget frem til at lære hans forfatterskab bedre at kende i denne måned.

“Belinda stirrer på ham, og i hans øjne ser hun alt det, hun ville ønske, hun ikke forstod.”

PSX_20141001_204115 (1)

 

2 Comments

  1. Læste den, fordi min datter skulle skrive om gyser-genren. Er blevet lidt Steen Langstrup fan.
    En moderne gyser. Læste den uden ophold fra start til slut – så spændende var den.

  2. Den er rigtig god ja.
    Jeg er glad for at høre, at din datter og dig er blevet Langstrup fans! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *