“Bitter Greens” Af Kate Forsyth

Posted by on sep 26, 2014 in 5 Stjerner, Eventyr, Fiction, Horror | 10 comments

PSX_20140925_165449

“Bitter Greens” af Kate Forsyth, fra forlaget Allison & Busby, udgivet i 2013 (org. udgivet i 2012), 5/5 Stjerner

Vi følger 3 kvinder fra forskellige tidsaldre og med 3 forskellige, og alligevel uhyggelig ens historier.

Charlotte-Rose de la Force lever højt på sit betydningsfulde og højtærede navn. Hun lever et rigt og royalt liv hos solkongen, Kong Louis XIV, og i sine få stunder af fritid, skriver hun historier om kærlighed og romantik. Det er ikke selv lykkedes hende at finde nogen villig ægtemand, og da hun er ved at komme op i årene og ser sig selv miste mere og mere af de få attraktive træk hun har, er hun ved at blive desperat. Hun prøver alt lige fra ulovlige heksekunstner til venindernes husråd, men alle hendes planer går tilsyneladende i vasken. Lige ind til Charles dukker op. Han er flere år yngre end hende selv, men han elsker hende for den hun er. Heller ikke dette forhold udvikler sig efter Charlotte-Roses planer, og den skandaløse kærlighedsaffære får hende til sidst forvist fra sin royale status. Hun må nu tage til takke med et mindre luksuriøst liv på et nonnekloster. Heldigvis kan hun søge tilflugt hos den varme og venlige søster Seraphina. Søster Seraphina tager sig som den eneste af Charlotte-Rose, og dagene går med havearbejde og fortællinger om en anden ung kvinde, der ligesom Charlotte-Rose selv, blev holdt til fange mod sin vilje.

100 år tidligere indledte endnu en ung kvinde en kærlighedsaffære til en langt bedre stillet mand, ved hjælp af sort magi og trylleformularer. Parret blev lykkelige sammen, og inden længe kunne de også sige velkommen til endnu et lille familiemedlem. Desværre gik graviditeten ikke helt som planlagt, og det eneste der kunne stille den vordende mor tilfreds, var bitre bønner og frisk persille. Da det var umuligt for den nervøse og desperate far at finde de befalede varer, indgik han en pagt med en smuk heks. Han fik bønner og persille, og hun fik barnet. Forældrene havde ikke andet valg end at godtage handlen, men da de ikke var klar til at opgive deres nyfødte datter, fik de lov at beholde hende, men kun indtil hendes 7 årige fødselsdag.

“Parsley, basil, oregano, rosemary, thyme, chives, sage, wintercress and the little rampion bellflower that Margheritas mother had allways called Rapunzel. A harvest of bitter greens for Margheritas thirteenth birthday.”

Da Margherita fylder syv år, bliver hun mod sin egen og sine forældres vilje, kidnappet af heksen La Strega Bella. Hun bliver efter nogle få år i et nonnekloster, ført bort til et højt tårn langt borte, hvor hendes fremtidige liv skal bestå af at levere frisk blod til heksen, så hun kan holde sig ung og smuk. Hendes lange og gyldne hår er den eneste vej ud af tårnet, men da det sidder fast på hendes eget hoved, er det ikke en vej hun selv kan benytte. Årene går, og Margherita kan kun drømme sig ud af tårnet. Lige ind til en ung mand hører hendes smukke stemme, og kommer hende til undsætning.

La Strega Bella er historiens skurk på mange punkter. Hendes mor døde på tragisk vis i en tidelig alder, og efterlod Selena Leonelli, som hun også kaldes, alene og efterladt til en skæbne som prostitueret. En heks tager hende under sine vinger, og bliver som en mor for hende, indtil den dag hun også dør. Selena er nu alene, og begynder selv at dyrke sort magi. Ligesom hendes tidligere lærerinde gjorde det, er hun fast besluttet på at holde sig ung og smuk, og dermed undgå at ende som endnu er lig i de beskidte pestramte gader i Venice. Hun behøver kun én ting for at praktisere sit ønske. Frisk blod fra en ung jomfru, men gyldent rødt hår som sit eget.

“And I let him. I was so enchanted with this new game of love that I was  in thrall to him. When I was with him, he made me feel as if I was the most important thing in the World.

Romanen er fuld af eventyrlige og magiske træk, vi i forvejen kender fra eventyret om Rapunzel. Romanen er dog langt mere end bare eventyrligt magi, da den desuden også fokuserer meget på eventyrets historiske perspektiv. Charlotte-Rose de la Force var en kendt forfatter og poet i 1600-tallets Frankrig, og det var hende der skrev forløberen til Rapunzel, nemlig historien om den rødhåret pige, ‘Persinette’. Ved at gøre Charlotte-Rose til en vigtig del af romanen, får vi altså også et bud på, hvilke oplevelser og følelser forfatteren gik igennem, kort før eventyret egentlig blev skrevet. Romanen er bygget op som en pyramide, hvor den ene historie leder til den anden, og den anden til den tredje, for til sidst at blive forbundet i en smuk og velbalanceret sløjfe. Vi følger 3 kvinder der lever i 3 forskellige tidsaldre, og umiddelbart er det svært at se nogen rød tråd mellem kvindernes liv, men den er der, og man kan ikke undgå at blive både rørt, forbløffet og utrolig overrasket over denne romans uforusigelige slutning.

Det er tydeligt at Kate Forsyth har lagt meget forarbejde i denne roman. Alt er researchet og efterforsket ned til mindste detalje, og selvom eventyret er flere hundrede år gammelt og allerede har påvirket mange mennesker, formår hun at skabe en ny og smuk tilgang til eventyret. Jeg har altid spekuleret på, hvordan en pige kunne få så langt hår som Rapunzel havde, og da jeg var lille kunne jeg blive helt grøn af misundelse, når jeg bladrede forbi billederne af Rapunzels lange fletning i min eventyrbog. Hvis man vælger at tro på Kate Forsyths bud på Rapunzel og hendes gyldne fletning, er der dog absolut ingen ting at være misundelig over, for Rapunzels lange lokker medfører nemlig en mørk og skræmmende skæbne.

En anden ting man ikke kan undgå at lægge mærke til i denne roman, er Kate Forsyths smukke, smukke sprog. Hun leger med ordene på samme niveau, som hun leger med de historiske faktorer, og resultatet er en roman, der kan kaldes for perfekt i mine øjne. Det er lang tid siden jeg har læst noget, der fangede mig så meget som denne roman gjorde. jeg forventede en smuk og sød genfortælling af den kendte historie om Rapunzel, men jeg fik noget helt andet. Historien er mørk, gotisk og utrolig skræmmende, og det havde jeg på ingen måder regnet med. Jeg havde hørt, at romanen skulle være god, men jeg havde ikke undersøgt plottet, før jeg læste den. Jeg blev positivt overrasket, og skyndte mig at bestille flere bøger hjem af Kate Forsyth. Hun er en forfatter der langt fra er anerkendt nok, og da jeg ikke har muilighed for at gribe en megafon og råbe hendes navn af mine lungers fulde kraft, kan jeg kun give min anbefaling videre herinde.

PSX_20140925_165617

 

 

10 Comments

 1. Ih, den lyder eventyrlig og overraskende! Den bliver straks føjet til købe-listen 😀

 2. God idé, det er virkelig en fantastisk bog!

 3. Jeg kendte overhovedet ikke til den bog, eller forfatteren for den sags skyld, men jeg er meget interesseret i at læse bogen nu, efter din fine anmeldelse!

 4. Mange tak, jeg ville ønske at alle ville læse den, så jeg kan dele oplevelsen med nogen. LÆS LÆS LÆS!!!! 😀

 5. Sikke en fin anmeldelse! Jeg har “Bitter Greens” stående i en fin hardbackudgave, men har bare ikke fået taget mig sammen til at læse den endnu, da jeg ikke altid er helt glad for historiske bøger, men efter din entusiasme, kan det være jeg skal tage mig sammen, og få den læst 🙂

  Jeg elsker i øvrigt dens cover, som er noget af det allerfineste! 🙂

 6. Jeg plejer heller ikke at være så meget til historisk fiktion, men det er på ingen måde ‘kedeligt’, da det hele det bare bliver flettet sammen med resten af historien 🙂 og mange tunsind tak, kan du så komme i gang med at læse den! 😉

 7. Øj, den lyder god. Og sikke et fint cover 🙂

 8. Sidsel – Ja den er virkelig god! Og ja coveret er så smukt!, jeg har lige bestilt en bog mere af hende, og coveret er i stil med dette, det er bare så fint og eventyrligt! 🙂

 9. Den bog er så absolut en læsning værdig.
  Nogle eventyr bliver tit forbigået og glemt, og det er synd for Rapunzel lægger op til så mange forskellige ting og alt bliver virkelig udnyttet i den her fortælling.
  Jeg tror måske det snart er på tide for mig med en genlæsning! 🙂

 10. Jeg knuselsker denne bog! Men jeg har også altid elsket eventyret om Rapunzel 🙂 Jeg har netop lige bestilt ‘The Wild Girl’ af samme forfatter, så den er jeg meget spændt på!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *