“The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making” af Catherynne M. Valente

Posted by on sep 21, 2014 in 5 Stjerner, Børnelitteratur, Eventyr, Fantasy, Young Adult | 2 comments

PSX_20140921_134915

“The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making” af Catherynne M. Valente, fra forlaget Much-in-Little, udgivet i 2013 (org. udgivet i 2011). 5/5 stjerner. 

12 årige September bliver en sen aften inviteret på eventyr til Fairyland af en grøn vind og en leopard. Hun er træt af sit kedelige liv med pligter og gøremål derhjemme, så selvfølgelig siger hun ja. Denne grønne vind er ikke selv velkommen i Fairyland, og hun må derfor begive sig på eventyr alene. Det eneste hun bare ikke må gøre, er at spise maden i Fairyland. Inden længe møder September to hekse ved navn Hello og Goodbye. De er ikke ligesom andre hekse, for selvom de har deres karakteristiske spidse hatte på, er de faktisk nogle meget flinke hekse. De kan desuden se ud i fremtiden ved hjælp af en speciel ske, som desværre er blevet stjålet af den onde herskerinde, og da heksene ikke selv har mulighed for det, lover September de to hekse at skaffe skeen tilbage til dem igen.

På Septembers eventyr i Fairyland møder hun mange forskellige sjove skabninger, nogle af dem sødere end andre. Da hun møder dragen, eller rettere sagt, biblioteksdragen A-Throug-L, bliver hun først bange. For alle ved jo, at drager er farlige, og højst sandsynlig gerne vil spise dig. A-Through-L er dog ikke en ond drage, og da han også keder sig, tilbyder han September at ledsage hende på sin rejse. Semtember vil hellere end gerne have en ledsager, og de to knytter hurtigt et helt specielt bånd til hinanden. På rejsen møder Setember og Ell, som hun kalder sin nye drageven, også en anden villig ledsager. Drengen Saturday er spærret inde af den onde herskerinde, fordi han er i besiddelse af nogle meget dyrebare evner. Han har nemlig muligheden for at ønske sig lige hvad det passer ham, og det er en vigtig egenskab for herskerinden. Selvom Saturday ikke vil bringe September i fare, ledsager han alligevel sine to nye venner, og sammen vil de besejre den onde herskerinde. Setember bliver dog sat på lidt af en opgave, da både Ell og Saturday bliver kidnappet af den onde herskerinde, og selvom hun bare gerne vil hjem til sin mor og sit kedelige liv igen, er hun fast besluttet på at redde sine to venner.

“One apon a time, a girl named September grew very tired indeed of her parents’ house, whe she washed the same pink-and-yellow teacups and matching gravy boats every day, slept on the embroidered pillow, and played with the same small and amiable dog.”

Jeg ventede længe og spændt, før jeg påbegyndte min læsning af Valentes berømte og anmelderroste børneeventyr. Jeg havde først lige genvundet min kærlighed til fantasygenren, og jeg ville ikke ødelægge den igen, ved at læse endnu en dårlig efterligning af mine elskede og kendte børneklassikere. Jeg havde hørt, at September mindede meget om Alice fra ‘Alice i eventyrland’, og derfor blev jeg en smule skræmt. Jeg kunne ikke forestille mig, at nogen kunne komme i nærheden af at skabe en ny Alice, der bare var halvt så god, som hende jeg kender og elsker så højt. De gode anmelderser af trilogien blev dog ved med at dukke op rundt omkring, og jeg blev mere og mere og mere nysgerrig. Da jeg planlagde hvilke bøger jeg skulle læse i September måned hvor fantasien og eventyrene skulle underholde mig, var jeg ikke længere i tvivl. Jeg skulle læse om September og hendes eventyr. Det var på tide at give slip på fordommene og mine bange anelser, og derfor købte jeg med alt forsigtighed den første bog i serien.

“(It is well known that reading quickens the heart like nothing else.)”

Der er ikke så meget at sige om denne første bog, som ikke allerede er blevet sagt. Derfor vil jeg kun beskrive, hvad bogen gjorde for mig helt personligt. Jeg elskede den. Jeg elskede September og hendes store mod, jeg elskede hendes menneskelige sider, som mindede så meget om mine egne. September er ligesom alle andre børn, og voksne, træt af at leve i den kedelige realitet fyldt med pligter og gøremål, som vi så fint kalder hverdagen. Hun sukker efter eventyr og magi, og hun takker hurtigt ja, da hun endelig får chancen. September nyder at være på eventyr, og hun holder allerede meget af sine nye venner. Dog har hun en smule svært ved at takle det store ansvar, der lige pludselig bliver lagt på hende skrøbelige skuldre. Hun skal besejre den onde herskerinde, og hun skal redde sine nye venner, mens hendes største ønske er at komme tilbage til sin mor, og sove i sin egen seng igen. Hun er ligesom jeg selv er, et hjemmemenneske, og selvom det er sjovt at være ude og udforske verden en gang i mellem, har hun også brug for at komme hjem til de kedelige, men trygge rammer. Selvom hun er sulten, beskidt og lider af en voldsom hjemve, vælger hun alligevel at sætte sit eget liv, og sin mulighed for at vende hjem på spil, for at redde sine venner.

Ligesom Neil Gaimans Coraline, Stephen Kings Trisha McFarland og Lewis Carrolls Alice, har September vundet en stor plads i mit hjerte, og jeg kan ikke vente med at lære hende bedre at kende i de to sidste bøger i serien.

PSX_20140921_134546

2 Comments

  1. Det er virkelig bare sådan en skøn fortælling! Er lykkelig over at jeg stadig har 2 bøger tilgode! 🙂

    Rigtig fin anmeldelse. Havde jeg ikke allerede opdaget September, kunne du uden tvivl sagtens fange mig i din begejstring!

  2. Jaa jeg er også glad for, at jeg endnu ikke har læst dem 😀
    Mange tak 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *