“The Emerald Atlas” (The Books of Beginning #1) Af John Stephens

Posted by on sep 5, 2014 in 4 Stjerner, Fantasy, Fiction, Young Adult | 2 comments

PSX_20140904_182254

 

“The Emerald Atlas” (The Books of Beginning #1) Af John Stephens, Fra forlaget Random House, udgivet 2011, 4/5 Stjerner

De 3 søskende Kate, Michael og Emma er vokset op på en række ulidelige børnehjem. Juleaftens dag for præcis 10 år siden, blev de på mystisk og tragisk vis forladt af deres forældre, og kan kun erindre få minder om deres liv som en samlet og lykkelig familie. Der er aldrig nogen der har fortalt dem hvad der skete, og hvorfor de blev forladt. Det eneste de har fra deres forældre, er det ubetydelige bogstav ‘P’ som efternavn, men de er alle tre sikre på, at deres forældre elskede dem, og en dag vil vende tilbage for at hente dem hjem igen.  Da der ikke er nogen adoptivforældre der har lyst til at adoptere tre halvvoksne børn, bliver de sendt på et meget lille og meget lille børnehjem, kaldet Cambridge Falls. Børnene finder hurtigt ud af, at Cambridge Falls ikke er som de andre børnehjem, de tidligere har boet på. Der foregår noget meget mystisk, og de er fast besluttet på at finde ud af hvad. Hvorfor er der ikke andre børn end dem på børnehjemmet, og hvad er det der foregår i husets skjulte rum?

“Adults seing Kate from the first time always took note on what a remarkably pretty girl she was, with her dark blond hair and large hazel eyes. But if they looked closer, they saw the furrow of concentration that had taken up residence on her brow, the way her fingernails were bitten to the quick, the weary tension in her limbs, and rather than saing, “Oh, what a pretty girl,” they would cluck and murmur, “The poor thing”.”

Da børnene opdager en gammel bog, bliver en ældgammel og magisk profeti sat i gang, og ved at bringe et gammelt billede tilbage i den tomme bog, bliver børnene ført på en magisk rejse tilbage til det sted, hvor billedet oprindelig blev taget. Det er ikke kun fortiden der skræmmer børnene, for udover at blevet bragt tilbage i tiden, bliver de nemlig også ført tilbage til en hel anden verden, en magisk verden der ikke længere findes. I denne verden hersker en smuk, men ond komtesse, og hun er fast besluttet på at få fat i den fortryllende bog. Da børnene er bogens udvalgte, må de forhindre at dette sker, samtidig med at de må redde 50 andre børn, som komtessen holder til fange. Der er dog bare lige en ting hverken Kate, Michael eller Emma havde regnet med. Deres forældre befinder sig også i denne verden. Er deres savn nok til at spolere hele missionen?

“She turned over the stiff, craking leaf. Blank. Another page; also blank. And another. And another. All Blank. Then, just as she was about to close the book, something happened.”

Bogen er hyppigt og kærligt blevet sammenlignet med både Harry Potter og Narnia. Siden jeg var barn og havde færdiglæst disse bøger, har jeg med vilje og med stor frygt altid gået langt uden om efterligninger. Det var umuligt at blive andet end skuffet, for netop Harry Potter og Narnia er nogle af de bedste og vigtigste bøger, jeg har læst. De er indbegrebet af min barndom, og min naive håb og tro på magi, og fortryllende verdener langt fra min egen. Serien er dog blevet rost til skyerne, og med et fantastisk gennemsnit på Goodreads, besluttede jeg mig for at læse den. Jeg kunne jo altid lægge den fra mig igen, hvis jeg ville. Det blev heldigvis aldrig nødvendigt. Jeg blev hurtigt opfanget af bogen, og jeg kedede mig på intet tidspunkt. Den er virkelig smukt skrevet, og selvom den har mange lighedstræk med især historien om Narnia, er den helt unik, og helt sin egen. Det er samtidig den eneste bog jeg har læst, der overhovedet har været sammenligningen værdig. Det var ikke svært at leve sig ind i John Stephens utrolige univers, og jeg genfandt i denne bog min kærlighed til magien og fantasien.

“There were ones three great books of magic, the most powerful booksof magic ever written. But they were lost, thousands of years ago. Even so, all wizards and wise people know of them, know of there power. Each one has the ability to resshape our World.”

En anden ting, jeg virkelig elskede ved denne bog, var den måde de tre karakterer er bygget op på. Kate er tydeligvis den ældste og klogeste, og det er derfor også hende der har overtaget rollen som mor og som bestemmer. Jeg havde flere gange i min læsning lyst til at græde. Det er så tydeligt og velbeskrevet, at børnene er dybt frustreret og fortvivlet over deres herkomst. De har hinanden, og det er vigtigst, men det er ikke helt nok. Hver især har de små problemer, der alle bunder i deres mangel på tryghed og faste rammer. Selvom de ikke kan huske meget om deres forældre, ved de dog, at de nok skal komme tilbage en dag, de ved bare ikke hvornår. På denne måde bliver den magisk fortælling meget dybere, og jeg glæder mig virkelig til at komme i gang med fortsættelsen.

PSX_20140904_182610

2 Comments

  1. Åh, det er en af den slags bøger, som jeg altid har hørt så meget om, men aldrig fået læst. Det burde jeg måske nok snart, tyder det på :’)

  2. Jaa det synes jeg. Den er virkelig god. 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *