“S” Af Doug Dorst

Posted by on aug 17, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Mysterie | 4 comments

 

PSX_20140817_110413

PSX_20140817_104114

“S” Af Doug Dorst, fra forlaget Canongate, udgivet 2013, 4/5 Stjerner

Aldrig før, har jeg læst sådan en interessant, detaljeret og smuk bog. Bogen er delt op i to dele, der hver er meget forskellige. Den ene del af bogen er selve historiens plot, og den anden del er to læseres erfaringer og tanker om bogen.

Bogen “Ship of Theseus” af V.M Straka, er en gammel biblioteksbog fra 1800-tallet. Den handler om en mand, der finder sig selv i en meget svær situation. Han har på en eller anden måde fået hukommelsestab og har ingen anelse om, hvem han er. Han finder en lille papirlap i sin lomme med bogstavet ‘S’, og han går derfor ud fra, at dette er hans navn. Ikke længe efter at være vågnet på mærkværdigvis, uden at have nogle former for identitetsfornemmelse, bliver han kidnappet, og ført om bord på et skib. Der er ikke nogen af de skibsansatte der vil fortælle ham hvorfor han er blevet ført dertil, men S ved, at de har nøglen til hans identitet. Da skibet oversvømmes af en voldsom bølge, synker det, og han må nu redde sig selv. Det lykkedes ham at undslippe i live, men han ved stadig ikke hvem han er, og hvor han skal begive sig hen. Han ankommer til en lille kro, hvor han forsøger at tigge sig til mad og drikke. Her opdager han en ung pige der virker bekendt, men hun når at tage afsted, inden han får chancen for at snakke med hende. Han kan dog ikke få pigen ud af hovedet. Da han samtidig virker meget mistænksom for den lille landsby, bliver han igen ført væk af to mænd. Da han ikke kan svare på hvem han er, og hvorfor han er ankommet til landsbyen, er de to mænd sikre på, at han er hemmelig agent for landsbyens magtfulde tyran, Vévoda. Da han alligevel virker harmløs bliver han igen sluppet fri, men hans frihed varer ikke længe. Han overværer et bombeangreb på det lille landsby, og da han er den eneste overlevende, er han nu igen i livsfare. Ham selv og mændende fra før begiver sig ud på en farlig rejse for at bekæmpe Vévoda, men under rejsen sker der mange mærkelige ting. Han vågner igen, og finder igen sig selv ombord på et skib.

“What Begins at the Water shall end there, and what ends there shall once more begin”

Den unge litteraturstuderende Jen, finder “Ship of Theseus” på universitets bibliotek, og kaster hurtig sin kærlighed på historien. Inden i bogen har en anden person skrevet noter i magnen, og det er tydeligt, at denne person arbejder hårdt på at forstå bogens indhold, samt identiteten af den mystiske forfatter V.M Straka. Jen kan hjælpe denne person med nogle af hans spørgsmål, og besvarer derfor nogle af noterne. Da hun igen tager bogen frem på hylden, er også hendes egne noter besvaret, og den anden læser har givet sig til kende med navnet Eric. Jen og Eric udveksler bogen hyppigt, med notater og hilsner til hinanden. Sammen prøver de at arbejde sig igennem hver eneste sætning af bogen, for at hjælpe hinanden med deres skoleopgaver. Under udveklingerne bliver deres spørgsmål dog mere og mere intime, og deres notater udvikler sig til sjlæsomme spørgsmål om liv, fremtid, kærlighed og identitet.

“Did you efter stop to ask, what JEN wants?”

Under læsningen af bogen blev jeg overrasket op til flere gange. Jeg havde spørgsmål til historien, og Jen og Eric besvarede dem for mig. Det føltes næsten som om jeg sad i en læsegruppe og diskuterede bogen med fiktive studiekammerater. Jeg har aldrig set en bog der er så advanceret på den gode måde, som denne bog er. Når man får bogen, er den pakket ind i et smukt slipcover, med bogens titel og informationer. Når man tager bogen ud, er oplevelsen straks en anden, da man får en gammel og slidt biblioteksbog i hænderne. Jeg tør sværge på, at den også dufter himmels af gammel bog! Hveken uden på, eller inde i denne bog er der nogle spor af forfatteren Doug Dorst, og der eneste der er at finde på forsiden er et billede af et skib, samt Titlen “Ship of Theseus” og V.M. Strakas navn. Op til flere steder i bogen har Jen og Eric lagt både breve, postkort, overtegnede servietter og tegninger til hinanden. På denne måde lever man sig mere ind i deres i historie og udviklingen af deres forhold, samt deres karakterer hver i sær.

Jeg tror aldrig jeg har ejet en bog, der er så speciel som denne bog. Fordi min kæreste selv fandt den til mig, betyder den således også endnu mere for mig. Jeg tager tit bogen frem og kigger på alt dens fantastiske indhold. Når man læser denne bog, lever man sig ikke kun ind i en anden verden. Man lever sig ind i hele to andre verdener, to meget forskellige, men helt fantastiske verdener.

PSX_20140817_104338

 

4 Comments

  1. Det er en bog, der indbyder til eventyr og detektivarbejde. Den ser så indbydende ud 🙂

  2. Åh, sikke et vidunder af en bog! Den ser bare så smuk og anderledes ud – jeg kan virkelig godt forstå, at du er blevet så forelsket i den 🙂

    Jeg har selv gået og kigget på den så længe (føles det i hvert fald som om!), men den er jo heller ikke helt billig, så jeg skal lige have overtalt mig selv til at det er OK at købe den 😉

    Skøn anmeldelse!

  3. Hold nu op, den lyder jo bare helt fantastisk! Jeg er helt vild med at den er sådan helt meta-bog agtigt. Den bliver jeg jo nødt til at eje! (kan i hvert fald ikke forestille mig at den bog nogensinde vil være biblioteksudlånsvenlig med alle de ekstra ting inde i bogen)

  4. Det er virkelig en helt fantastisk og speciel bog! Jeg ved godt den er en smule dyr, men til gengæld tror jeg også I alle vil blive virkelig glade for den! Jeg er så glad for jeg ejer den, og jeg kan kun anbefale den videre!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *