“Pride and Prejudice” Af Jane Austen

Posted by on aug 14, 2014 in 5 Stjerner, Classics, Fiction, Kærlighed | 0 comments

 

PSX_20140813_190335

“Pride and Prejudice / The Complete Novels” Af Jane Austen, fra forlaget Random House, udgivet 1994 (org. udgivet 1813) 5/5 Stjerner

Nyheden om, at en rig ung herre, Mr Bingley,  har lejet Netherfield Parks hus, vækker stor begejstring i Mr and Mrs Bennets hus. De har nemlig hele 5 ugifte døtre, og især vil Mrs Bennet gøre alt for, at få dem giftet væk til en rig og god herre. Alle Bennet pigerne deltager i et velkomstbal, hvor Mr Bingley er hovedpunktet. Mr Bingley bliver straks meget interesseret i den ældste og smukkeste datter, Jane, og han danser med hende stort set hele aftenen. Mr Darcy, en tæt ven af Mr Bingley, er derimod ikke begejstret for at deltage i ballet. Han er ikke tilfreds med udvalget af dansepartnere, og der er ikke rigtig nogen der bryder sig om ham. Især er den næstældste datter,Elizabeth, meget fornærmet over Mr Darcys stolte opførsel, og hun kan derfor ikke lade være med at provokere ham en smule.

Efter noget tid, sker der en ændring i Mr Dacys opførsel og holdning. Han begynder langsomt at interesserer sig mere for Elizabeth Bennet, og er især betaget af hendes charme og intelligens. Dette skaber dog en smule drama, da Mr Bingleys søster, er meget interesseret i at imponere Mr Darcy. Samtidig er Mr Darcy ikke den eneste der er interesseret i Elizabeth, for den unge Clergymand, Mr Collins, frier til hende i håb om ægteskab. Da Mr Collins står til at overtage Bennets ejendom efter han er død, virker dette som et logisk valg for Elizabeth, men hun takker pænt nej tak, til stor skuffelse for resten af Bennet familien. Pigerne begynder i stedet at interessere sig meget for ny en flok unge mænd i byen, og her bliver især Mr Wickman hurtigt Elizabeths ven, da han fortæller hende skuffende hemmeligheder og detaljer om Mr Darcy. Håbet om ægteskab ser nu sort ud for alle Bennet pigerne.

Mr Darcy besøger hyppigt Elizabeth, og da han ikke kan skjule sin kærlighed for hende mere, frier han også til hende, i håb om, at hun vil gifte sig med ham. Også Mr Darcy siger Elizabeth nej tak til, og forklarer ham, at hun synes, at han er arrogant og ubehagelig, og beskylder ham ligeledes for at styre Mr Bingley væk fra Jane. Da Elizabeth er ude at gå en tur i parken kort efter afslaget, kommer Mr Darcy dog farende med et brev, som han beder Elizabeth om at læse. Brevet ændrer alt, og Elizabeth må nu revudere sin holdning om Mr. Darcy.

“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of good fortune must be in want of a wife”

Der er ingen tvivl om, at Jane Austen er en af de vigtigste kvindelige forfattere i verdenshistorien, hvis ikke den vigtigste. Hendes romaner og fortællinger er oversat til alle sprog, og det er ikke mange der aldrig har hørt om Elizabeth Bennet og Mr Darcy. Jane Austen er ligeledes en af mine absolutte yndlingsforfattere, og der vil aldrig være nogen anden der kan tage denne plads fra hende.

Janes Austens romaner er kendt for mange ting. De er kendt for at være romantiske, yndige og lyserøde. Over alt, er Jane Austen dog mest kendt for sin ironiske og kritiske skildringer af hendes samtids samfund, hvor forskellen på mænd og kvinder var meget stor. Elizabeth Bennet er karakteren der udtrykker disse budskaber aller bedst. Hun er lynende intelligent, hun finder sig ikke i dårlig behandling fra mænd, og hun er i alle situationer knivskarp. Derfor er netop “Pride and Prejudice” også Austens mest berømte roman, og er bl.a. også blevet filmatiseret et utal af gange. Ud over dette, er der efterfølgende kommet mange bud for at genfortolke kærlighedshistorien, hvor Bridget Jones nok er den mest kendte. Der er ingen tvivl om, at Austens roman er en utrolig vigtig en af slagsen. Det største tema i romanen er ægteskab, og det skildres meget tydeligt i form af Elizabeths mor, Mrs Bennet, hvor vigtigt det var, at få sine døtre gift med rige ægtemænd. Kærligheden måtte komme bagefter.

Min beundring for Jane Austen er uendelig, og “Pride and Prejudice” er en af de romaner, jeg bliver ved med at genlæse, sommer efter sommer. Min opfattelse af historien ændrer sig lidt for hver læsning, og jeg kan stadig blive overvældet af den fangede historie, selvom jeg har læst den så mange gange før. Jane Austen er en af de forfattere, som virkelig mange mennesker elsker og beundrer, og det er ikke uden grund. Hvis I ikke allerede har gjort det, vil jeg anbefale alle at stifte bekendtskab med Jane Austen. “Pride and Prejudice er et fantastisk sted at starte.

PSX_20140813_190825

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *