“The Luminaries” Af Eleanor Catton

Posted by on jul 30, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Mysterie, Spænding | 4 comments

PSX_20140730_160425

“The Luminaries” Af Eleanor Catton, fra forlaget Granta, udgivet 2013, 4/5 Stjerner

Det er længe siden, at jeg har haft så svært ved at skrive et resume af en bog, som jeg har lige nu. Sandheden er nemlig, at denne bog er helt utrolig omfattende, og ornaniseret på en måde, der er svært at forklare med ord. Jeg vil forsøge alligevel.

Plottet starter med at følge Walter Moody, som rejser til byen Hokitika, i New Zealand i 1866, for at prøve lykken med gulvgravning. På en af hans første aftener i byen, kommer han dog til at overvære et intenst møde mellem 12 mænd, der sammen forsøger at opklare en række mysterier, der forinden har fundet sted i byen. En rig mand er forsvundet ud i den blå luft, en opiumspisende luder har forsøgt at tage sit eget liv og en enorm formue er blevet fundet under gulvbræderne i en alkoholikers hus. Ingen af de 12 mænd ved, hvordan de komplekse mysterier hænger sammen. Moody bliver draget ind i disse mysterier, og han vil nu forsøge at opklare hændelserne på egen hånd

Man følger de 12 mænd, og deres indbyrdes forhold til hinanden. Samtidig følger man den populære luder, Anna, som på mærkværdigvis er vågnet op efter en overdosis af Opium, med kjolen fuld af guld. Hun kan ikke huske hvordan hun er kommet i bessidelse af alt dette guld, og samtidig kan hun ikke erindre, hvorfor, hun aftenen før har forsøgt at begå selvmord. Anna har på den ene eller anden måde et forhold til hver af de 12 mænd, og på denne måde, opstår hun som historiens, og mysteriernes hovedpunkt.

“Unlucky number,’ somebody muttered, and Moody was Struck by the thought thar thirteen was also the number of men currently assembled in the smoking room  and that he himself was the thirteenth man.”

Selvom plottet i denne roman er yderst omfattende, er strukturen mindst ligeså vigtig. Der er nemlig absolut ingenting i denne roman, som er tilfældigt. Bogen er opdelt i 12 dele, ligesom historien handler om 12 forskellige mænds forhold til hinanden, og luderen Anna. Hver del er præcist den halve del af delen før, og sådan forsætter romanen indtil sidste side. Hver af de 12 mænd der optræder til det hemmelige møde i starten af bogen, repræsenterer desuden et stjernetegn, og kapitlerne hvor mændene optræder, bærer alle deres tegn i titlen. Derfor kan man allerede i starten af et nyt kapitel se, hvilke af mændene det vil omhandle. Fx repræsenterer Annas alfons, Dick Mannering, løvens tegn, og er derfor meget magtsyg og maskulin. Derimod repræsenterer Quee Long, en kinesisk guldsmed, jomfruen, og han fremstilles derfor meget blød og sympatisk.

Udover de 12 mænd, er historiens yderligere karakterer repræsenteret af solsystemets planeter. Her bliver Anna repræsenteret af solen og månen, og optræder derfor, som nævnt tidligere, som det store omdrejningspunkt. Walter Moody er ligeledes repræsenteret af Merkur, solsystemets mindste, men hurtigste planet. Han virker som den mindst betydelige karakter, men i virkeligheden er han en af de vigtigste, da han er den hurtigste til at opklare mysterierne. Forfatteren Eleanor Catton har fået mange forskellige tilbagemeldinger til denne bog. Med hendes kun 28 år, er hun dog den yngste Man Booker Prize vinder, og så er bogen desuden den længste bog med sine 832 sider, nogensinde, til at vinde prisen.

Romanen lokkede mig til at læse den. Det var slet ikke meningen, at jeg vil gå i gang med at læse dette kæmpe mesterværk lige foreløbig, men da jeg stod og skulle vælge en ny bog på reolen, var det den eneste der virkelig sprang mig i øjnene. Det er længe siden, at jeg sidst har læst så omfattende og lang en bog, og det har været en stor udfordring. Det er svært at beskrive mine følelser til denne roman, for det er virkelig en bog man skal læse selv, for at opleve dens store påvirkning. I starten fangede bogen mig overhovedet ikke. Jeg var overrasket over, at den havde fået så mange gode anmeldelser, og desuden havde vundet en Man Booker Prize. Jeg havde svært ved at fordybe mig i historien, da den allerede fra første side er meget krævende, og kompleks. De første 300 sider var meget svære at komme igennem, og jeg havde svært ved at koncentrere mig om historien. Da jeg nåede til anden del af romanen, ændrede mig holdning sig dog drastisk. På dette tidspunkt havde jeg lært alle karaktererne at kende, og jeg forstod hvad romanen handlede om. Jeg fløj igennem resten af bogen på næsten ingen tid. Denne bog er i sandhed et mesterværk. Selvom jeg normalt ikke interesserer mig for astrologi, var det en vigtig del af romanen, og jeg er virkelig glad for, at jeg nu har færdiglæst bogen.

Jeg har meget stor respekt for Eleanor Catton. Det er helt utroligt, at det overhovedet er muligt at skrive en bog, der er så perfekt i strukturen. Der er intet der er efterladt til tilfældighederne, og hver eneste detalje i bogen har en dybere mening. Samtidig er sproget fuldstændig og aldeles perfekt. Bogen foregår i 1800 tallet, og selvom Eleanor Catton kun var 28 da hun udgav bogen, har hun ramt fuldstændig plet. Sproget er dynamisk, fantasifuldt og meget realistisk. Det er en bog der er meget omfattende, og meget tidskrævende, men det er det hele værd.

PSX_20140730_154233

4 Comments

  1. Den lyder utrolig omfattende, men jeg glæder mig til at dykke ned i den. Der er virkelig lagt et godt stykke arbejde i den bog, må man sige 🙂

  2. Ja det må man sige! Hun er virkelig en kreativ og fantasifuld forfatter, for ikke at nævne, helt utrolig dygtig! 🙂

  3. Opbygningen af Lumiaries lyder virkelig spændende, den bliver jeg simpelthen nødt til snart at læse.

  4. Ja, det er virkelig velstruktureret bog, der er virkelig lagt meget arbejde i den! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *