“Min mands hemmelighed” af Liane Moriarty

Posted by on jul 24, 2014 in 5 Stjerner, Fiction, Mysterie, Spænding | 0 comments

PSX_20140723_153526

“Min mands hemmelighed” af Liane Moriarty, (Org. titel “The Husband’s Secret”), Anmeldereksemplar fra Politikkens forlag, udgivet 2014, 5/5 Stjerner

Den hjemmegående husmor, Cecilia Fitzpatrick, bliver sat i et kæmpe dilemma, da hun finder et brev fra sin mand. Der står nemlig, at brevet kun må åbnes i tilfælde af hans død, og da Cecilia konfronterer sin mand John-Paul med brevet, kan hun høre den skjulte panik i hans stemme. Han beder hende om ikke at åbne brevet, og Cecilia lover, at lade være. Selvom hun lægger det ulæste brev på plads igen, kan hun dog ikke lade være med at tænke på det. Hvad står der i brevet? Og hvorfor vil John-Paul så gerne have, at hun ikke åbner det ?

Samtidig med historien om Cecilia og brevet, møder vi to andre kvinder. Tess er en forretnings kvinde, og hendes liv er helt perfekt. Hun arbejder sammen med sin mand, Will, og sin kusine, Felicity, som altid har været som en søster for hende, og så har hun sønnen Liam. Derfor kommer det også som et kæmpe chok for Tess, da Will og Felicity indrømmer, at de har forelsket sig i hinanden. Tess ser ingen anden udvej, end at rejse hjem til sin barndomsby sammen med Liam.

Rachel er en ældre dame, og hun arbejder på den lokale skole i samme by som Cecilia bor, og som Tess snart ankommer til. Hun er skrøbelig, og ingen tør at tale med hende. De er bange for at sige noget om Janie, hendes datter der blev myrdet for 30 år siden. Rachel har nemlig aldrig fået en rigtig afslutning på den tragiske episode, for morderen til Janie blev aldrig fundet, og derfor ikke straffet. Rachel har dog en idé om hvem morderen er. Da hun finder et videobånd med nye beviser, er hun næsten helt sikker. Inden længe befinder de 3 kvinder sig i samme lille landsby, og selvom de ikke ved det, kan de påvirke hinandens liv på mange forskellige måder. Det er bare spørgsmålet, om de tør at give slip på deres hemmeligheder ?

“Det var sådan, man gjorde det. Det var sådan, man levede med en hemmelighed. Man gjorde det bare. Man lod, som om alting var i den fineste orden. Man ignorerede dybe, krampelignende smerter i maven.”

Jeg vidste, at jeg blev nødt til at læse denne bog, da jeg læste plotbeskrivelsen på Amazon. Da Politikkens forlag var så venlige at fremsende  mig et eksemplar i den danske oversættelse, tøvede jeg ikke længe. Jeg tog bogen frem, og påbegyndte min læsning på et tæppe i haven, under solens varme stråler. Jeg er virkelig begejstret for denne bog, og jeg kan virkelig godt forstå, hvorfor den er blevet en bestseller på rekordtid. Den er nemlig afsindig spændende. Faktisk er bogen nærmest umulig at lægge fra sig, og det er kun gode bøger, man kan sige det om. Jeg kan rigtig godt lide den måde historien er bygget op på. Det er fedt, at man først får et indblik i de 3 kvinders liv, før de alle mødes, og efter. På denne måder lærer man dem at kende hver for sig, og ikke som en samlet helhed. Karakterene er desuden virkelig godt beskrevet, og meget realistiske. De udgør hver nogle typer, som vi alle kender, men samtidig er de alle helt unikke. Det fungerer samtidig rigtig godt, at man også får beskrevet karaktererne fra de yderligere kvinders synspunkt, da det er med til at gøre historien en smule humoristisk.

Da bogen begyndte at ebbe mod slutningen, blev jeg en smule nervøs. Jeg ville ikke have, at bogen skulle ende som jeg forestillede mig, og være fuldstændig forudsigelig, ligesom så mange andre spændingsromaner. Heldigvis blev dette ikke tilfældet. De sidste 4 kapitler i bogen er de aller bedste, og også dem, der er hurtigst læst. Jeg absolut elsker slutningen på denne bog, selvom den er utrolig tragisk. Den overraskede mig. Samtidig blev alle mine spørgsmål besvaret, og alle bogens hemmeligheder kom op til overfladen. Bogens budskab har virkelig ramt mig, og jeg tror, at jeg vil huske denne bog i meget lang tid. Den bliver ikke romantiseret på nogen måde, og selvom en del af historien ender meget tragisk, er det den eneste rigtige slutning. Liane Moriarty er en enestående forfatter, og “Min mands hemmelighed” er en enestående bog. Det er helt klart en af de bedste bøger, jeg har læst i meget meget lang tid. Jeg tror, at de fleste kvinder vil elske den mindst ligeså højt som mig, og jeg kan klart anbefale den.

“Ingen af os kender alle de drejninger, vores liv kunne, og måske burde, have taget. Det er sikkert godt. Nogle hemmeligheder har bedst af at forblive hemmelige for altid. Spørg bare Pandora.”

PSX_20140723_152207

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *