“The Ocean at the End of the Lane” af Neil Gaiman

Posted by on jul 20, 2014 in 4 Stjerner, Fantasy, Fiction | 0 comments

PSX_20140719_181836

“The Ocean at the End of the Lane” af Neil Gaiman, fra forlaget Headline, udgivet i 2013. 4/5 stjerner. 

En mand er vendt tilbage til sin barndomsby, og finder vej til sin gamle hus. Alt er forandret, og han kan næsten ikke kende sit gamle kvarter mere. Han kommer dog i tanke om nabohuset, og pigen Lettie Hemstock, der plejede at bo der. Lettie havde et hav i sin baghave. Eller det var i hvertfald det, hun kaldte den lille sø. Mens han sidder og betragter den lille sø, kommer han også i tanke om Letties mor og bedstemor, og herefter begynder han at huske en masse ting, han troede der var glemt for længst.

Hovedkarakteren starter sit flashback en varm sommerdag, hvor en minearbejder stjæler sin fars bil. Han har spillet alle sin vens penge op, og vælger at tage sit eget liv på bagsædet af bilen. Døden giver et overnaturligt væsen adgang til vores verden, og væsenet begynder på mystisk vis at give folk penge, dog på meget ubehagelige måder. Vores hovedperson er desperat, og han søger derfor hjælp hos den besynderlige nabopige, Lettie. Heldigvis siger Lettie ja til at hjælpe, og de to begiver sig ud på en rejse, for at finde det overnaturlige væsen, og ‘binde det’. Hovedpersonen har fået strenge ordre på, ikke at give slip på Letties hånd, men han kommer alligevel til det, og i dette øjeblik, kan han mærke noget der angriber hans fod. Da han kommer hjem trækker han det, der minder om en orm ud af foden, men der sidder et lille stykke tilbage, han ikke kan få ud.

Dagen efter bliver en ny barnepige ansat til, at passe hovedpersonen og hans lillesøster. Han kan slet ikke fordrage denne nye barnepige, og han finder hurtigt ud af, at det faktisk var hende der var ormen inde i foden. Hun har brugt hans fod til at rejse mellem det magiske sted, ham og Lettie besøgte dagen før, og vores verden. Snart har hun overvundet hans lillesøster og forført hans far, og hele familien går nu i mod vores hovedperson. Da hans far en aften er tæt på at drukne ham i badekaret, søger han igen hjælp hos Lettie, og denne gang er han virkelig desperat.

She had such unusual eyes. They made me think of the seaside, so I called her Ocean, and could not have told you why.

Denne bog skulle faktisk slet ikke have været en bog. Neil Gaiman forklarer i bogen, at han startede med at skrive en novelle, kaldet “Ocean”, men at han ikke kunne stoppe med at bygge videre på historien. Neil Gaiman har skabt endnu et mesterværk. Ud fra sine egne minder om sin egen barndom, har han skabt en nostalgisk verden, man bliver draget af, allerede fra bogens start. Bogen fremstiller en mands måde at forholde sig til glemte oplevelser og tidelige barndomsminder på. Under læsningen, kom jeg selv til at tænke på mit eget barndomshjem, og pludselig strømmede en masse glemte minder frem, fra min hukommelse. Jeg kom i tanke om historier og oplevelser, som kun barndommens naive fantasi kan gemme på. Hovedpersonens mindejagt blev til min egen, og jeg blev nærmest bedøvet, af den overvældende følelse af magi og nostalgi.

Jeg er endnu en gang virkelig forundret og betaget, af Gaimans vilde og forførende fantasi. Denne bog er slet ikke den bog, jeg havde forventet den ville være. De andre bøger jeg har læst af Neil Gaiman, er langt mere fantasy agtige, og samtidig henvendt en smule mere til det yngre publikum. Denne roman omhandler et barns minder, men den er henvendt til voksne. Samtidig kan jeg rigtig godt lide hovedpersonen. Han er ikke ligesom Gaimans typiske hovedpersoner. Han er en lille dreng der tisser i sengen og holder sin veninde i hånden, fordi han er bange. Og så kan han rigtig godt lide bøger, ligesom mig selv. Jeg er virkelig glad for, at have læst denne bog, for Gaiman har formået at åbne de bagerste skuffer i min hukommelse, og det var lige det jeg havde brug for.

Voksne har det med at glemme deres fantasi og trylleri, ligeså snart alt det alvorlige tager overhånd. Sådan burde det ikke være. Jeg vil anbefale denne bog til alle, der har brug for et lille drys af fantasi og magi i deres travle og hektiske voksenverden.

PSX_20140719_183740 (1)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *