“Mig før dig” Af Jojo Moyes

Posted by on jul 18, 2014 in 4 Stjerner, Chick-lit, Fiction, Kærlighed | 4 comments

PSX_20140718_084541

“Mig før dig” (Org. titel “Me before you”) Af Jojo Moyes, anmeldereksemplar fra Rosinante & Co, udgivet 2014 (Org. udgivet 2012), 4/5 Stjerner.

Louisa Clark er en meget besynderlig ung kvinde. Om morgenen klæder hun sig mere ud, end hun klæder sig på. Hendes kulørte kjoler afspejler dog ikke just hendes personlighed, for Louisa er en meget stille pige. Hun bor hos sine forældre sammen med søsteren Katarina, nevøen Thomas og hendes handicappede morfar. Familien kæmper en brag kamp, for at få økonomien til at række, så da Louisa bliver fyret fra sin arbejde på cafeen ‘The Buthered Bun’, forsvinder det sidste drys af håb og glæde. Louisa finder dog heldigvis et job meget hurtigt, og selvom hun ikke er helt tilfreds med stillingen som handicapmedhjælper for den 35 årige tidligere stuntman, Will Trainor, udvikler hendes nye job sig til noget, hun aldrig før havde forestillet sig. Inden længe har Louisa og Will udviklet et tæt og enestående forhold, der til alles overraskelse, får Will til at virke mindre deprimeret. For en kort stund er alle glade. Glæden varer dog ikke længe, for Louisa finder ud af, at hun kun er blevet hyret til at stoppe Will fra, at ville tage sit eget liv.

En hård kamp begynder, og Louisa vil gøre alt for, at få Will i bedre humør. Desværre har hun rigtig travlt, for hun har kun fået 6 måneder til at ændre Wills beslutning. Mens Louisa forsøger at ændre hele Wills mørke livsanskuelse,  sker der også noget med hende selv. Will er Louisas modsætning, og han vil ikke lade hende spilde sit sunde liv, med at gøre alt det hun bliver bedt om. Will vil have Louisa til at træde ud af de trygge rammer, og inden de får set sig om, har de to påvirket hinanden mere, end hvad nogen nogensinde havde håbet på. Louisa er dog meget mere desperat end Will, for hun har næsten ikke mere tid tilbage.

 “Du er sulten, Clark. Du er frygtløs. Du havde bare gemt den side af dig selv væk, sådan som de fleste gør.”

Jeg læste “Det sidste brev fra din elsker” for et par måneder siden, og blev meget positivt overrasket over Jojo Moyes fantastiske skrivestil. Hun forvandler en kliche-lignende fortælling til noget magisk og fortryllende, hvor der også er plads til meget mere, end blot lyserød sødme og romantik. Denne roman er virkelig fantastisk på mange forskellige måder. Persongalleriet er utrolig levende og velbeskrevet, og det er næsten ikke til at tro, at det er muligt at skrive to fiktive personligheder, der er så forskellige, men alligevel så ens. Min læsning var dog en bittersød oplevelse. Da bogen ebbede mod slutningen, blev jeg så utrolig hidsig, at jeg smed bogen ind i køkkenet. Og jeg smider meget, meget sjældent med mine bøger!

Selvom slutningen på bogen er hjerteskærende og tårevældende, kan man ikke komme uden om, at det er en god slutning. Det er den eneste rigtige slutning, på en bog som denne. En bog man tror der er pinefuld forudsigelig, men som slet ikke er det, alligevel. Jeg er glad for, at jeg læste denne bog, og jeg tror, at historien om Louisa Clark og Will Trainor vil have en lille plads i mit hjerte i meget lang tid.

PSX_20140717_175423

4 Comments

  1. Det er så fantastisk en bog. Jeg læste den sidste år og viste slet intet om den før jeg læste den. Den ramte mig virkelig hårdt. Forfatteren er så god til at beskrive det fra både Louisa og Wills synspunkt. Men som du skriver, så er det den helt rigtige slutning på en super god bog.

  2. Ja, det er kun gode bøger, der kan gøre mig så hidsig, at jeg kaster med dem 😉

  3. Jeg ELSKER “Mig før dig”. Det er virkelig blevet en af mine favoritter, den er bare så umådelig fin.

  4. Ja det er den virkelig, det er fedt at den ikke er så forudsigelig som man tror 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *