“The Cavendish Home for Boys and Girls” Af Claire Legrand

Posted by on jun 26, 2014 in 4 Stjerner, Børnelitteratur, Fiction, Horror, Mysterie, Young Adult | 4 comments

PSX_20140625_211132

“The Cavendish Home for Boys and Girls” Af Claire Legrand, Simon and Schuster, udgivet 2012, 4/5 Stjerner

Victoria og Lawrence er meget forskellige. Victoria er en æresstudent, og hun har styr på alt. Hun får kun topkarakterer, og hvis hun på mærkværdigvis kun får et B i stedet for et A, bryder hele hendes verden sammen. Hun er en af de piger, der stræber efter at være god til alt hvad hun foretager sig. Hendes forældre er meget stolte af hende, og hendes klassekammerater ser hende som en født leder. Med andre ord er Victoria en perfekt 12 årige pige. Lawrence er hendes modsætning. Hans skjorte hænger altid ud over bukserne, og han larmer og spiller musik ligeså snart han får chancen for det. Desværre kan ingen lide hans musik, og han bliver set som skolens sære dreng. Da ingen af dem altså er specielt populære eller sociale, bliver de venner, og de udvikler et helt specielt og stærkt venskab. En dag sker der dog noget underligt. Lawrence forsvinder ud i det blå, sammen med nogle andre børn fra klassen. Da Victoria besøger hans forældre, opfører de sig mærkeligt. Ja de er faktisk ugenkendelige. Victoria indser, at Lawrence og de andre børn er ved at blive glemt. Ingen fra skolen eller i byen snakker om dem, og det er næsten som om, de aldrig havde været der.

For at finde Lawrence og de andre forsvundne børn, må Victoria bevæge sig ind på et meget farligt område. Ind på Mrs Cavendish hjem for drenge og piger. Der er noget meget besynderligt over Mrs Cavendish. Hun virker sød, og hun kan godt lide Victoria, men der er noget helt galt. Med hjælp fra en af byens ældste beboere, gør Victoria det til sin vigtigste mission, at finde Lawrence og bringe ham tilbage til byen i sikkerhed. Det bliver hendes hidtil sværeste mission, for børnehjemmet er ikke et almindeligt børnehjem.

“Was the home a part of Mrs Cavendish? Could she control it and turn it this way and that way as easily as she would walk or wave her arms? Or was the home something seperate?”

Bogen viste sig at være en del anderledes end jeg havde forventet. Det er ikke så længe siden at jeg læste “Miss Peregrines Home for Peculiar Children”, og på en eller anden måde, havde jeg forventet, at de to historier ville være meget ens. Det er dog slet ikke tilfældet. De handler begge to om et meget besynderligt børnehjem, med en meget besynderlig forstanderinde, men udover dette, har de to fortællinger intet tilfælles. Selvom jeg have forventet noget andet af bogen, blev jeg dog positivt overrasket. Bogen har præcis det barnagtige og næsten uskyldige ‘gys’ over sig, som forsiden giver udtryk for.  Den var utrolig spændende at læse, men samtidig meget let læselig. Det er en af de bøger, der egentlig er beregnet til børn, men også kan underholde voksne læsere. Persongalleriet var rigtig godt beskrevet, og man kan ikke undgå at sidde og heppe på Victoria. Hendes viljestyrke og hendes mod er helt fantastisk, og det er noget jeg virkelig værdsætter i en bog beregnet til børn. Det er nemlig noget børn kan lære af. Samtidig kan børn også lære, at man godt kan være rigtig gode venner, trods forskelligheder. Jeg blev dog til tider en smule frustreret over Victorias væremåde. Hun bliver fremstillet meget nysgerrig, og det er selvfølgelig også en del af hendes unikke personlighed. Dog synes jeg hun til tider skildres en smule dum og naiv, hvilket ikke stemmer overens med hendes evige perfektionisme og gode karakterer. I situationer hvor hun burde være påpasselig, forstår hun ikke et vink med en vognstang, og hun er flere gange ved at ødelægge sin egen mission. Det er dog også vigtigt her, at huske på, at Victoria kun er 12 år, og man derfor kun skal læse hende, som værende 12 år.

Alt i alt kunne jeg rigtig godt lide bogen. Den var rigtig spændende, og historien var god og velskrevet. Det er en letlæselig bog, men en strejf af uhygge, lidt i stil med Neil Gaimans “Coraline”.

PSX_20140625_210903

4 Comments

  1. Med alderen er jeg kommet til at sætte mere og mere pris på børnebøger af samme slags, som den du fortæller om her. Som du skriver er der tit flere forståelses lag i historierne, så voksne også får noget ud af at læse dem.

    Men alene den flotte forside,kunne sagtens få mig til at købe bogen, uden at jeg vidste hvad den handler om.

  2. Ja, det er helt rigtigt det du skrive. Der ligger nemlig mange budskaber gemt bag de barnlige facader 🙂 Og bogen er virkelig smuk!

  3. Åh, dén bog. Det er noget af det bedste børnelitteratur, jeg har læst i et års tid. Jeg elsker den. (Og seriøst, hvor skræmmende er den afsløring af maden ikke lige? Åh gud, jeg kommer ikke over det…..)

  4. Ja det er virkelig børnelitteratur når det er bedst! Haha sjovt du siger det, min kæreste spurgte mig hvorfor jeg rynkede sådan på næsen, lige netop da jeg læste denne passage! Ad, det var virkelig ulækkert!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *