“Lad den rette komme ind” Af John Ajvide Lindqvist

Posted by on jun 22, 2014 in 3 Stjerner, Fantasy, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20140622_202102

“Lad den rette komme ind” Af John Ajvide Lindqvist, anmeldereksemplar fra forlaget Forum, udgivet 2014. 3/5 Stjerner.

Oskar er en meget uheldig ung dreng. Han går i sjette klasse, er en smule overvægtig, og så bliver han mobbet af alle klassens andre drenge. Han er en enespænder, og lever hver dag i frygt for tæsk og buksevand. Han bruger sine aftener alene på boligblokkens legeplads, lige indtil Eli dukker op. Eli er meget anderledes end de andre piger, Oskar kender. For det første er hun meget lille, og skrøbelig at se på. Selvom det er vinter og frostgrader udenfor, fryser hun ikke, og har næsten altid bare føder. For det andet, er hun meget klogere, end de fleste andre piger på Oskars alder. Hun kan fx løse rubrikstegningen på en enkelt dag. Mens Oskar og Eli bliver rigtig gode venner, sker der en masse brutale mord i skovene omkring Oskars by. Der begynder at dukke lig op alle steder, lig som er brutalt lemkvæstet og massekeret. Og så er de desuden tømt for blod.

Der går ikke længe før, Oskar kan ligge 2 og 2 sammen. Da han skærer sig på fingeren, bliver Eli et helt andet menneske. Eller faktisk nærmere et andet dyr. Hun sover ikke om natten ligesom Oskar, og hun viser sig aldrig i sollys. Oskar ved, at Eli er vampyr, og at det er hende der står bag drabene i den lille by. Elli benægter dog at hun er vampyr. Ligesom hun også benægter, at hun er en pige, eller en dreng. Så hvis Eli hverken er hun-  eller hankøn, og desuden ikke er vampyr, hvad er hun så?

“Oskar blev stående hvor han stod, med hånden på jakken han netop havde hængt op. Han så på jakken da han spurgte: “Er du vampyr?” Hun knyttede armene rundt på kroppen, rystede langsomt på hovedet. “Jeg… lever af blod. Men jeg er ikke… det der.”

Jeg er generelt ikke særlig meget til vampyr-fortællinger. Jeg nød Twiligth bøgerne, men efter dem, er hele genren blevet fuldstændig over-hypet,  i mine øjne. Der er vampyrer og vareulve over alt, både i litteraturen og i tv’et. Jeg valgte at læse denne bog, for at give dem endnu en chance. Der må jo være en grund til, at der er så mange der elsker dem. Desuden er ‘Lad den rette komme ind’, blevet en kæmpe succes, og er oversat til utrolig mange sprog. Jeg kan ikke sige, at jeg blev skuffet over bogen. Men jeg fik heller ikke en lysende åbenbaring. Den var som jeg forventede, god, men ikke fantastisk. Jeg kan godt lide at bogen tager fat i nogle andre temaer, end de fleste vampyr fortællinger. Både familiære forhold, mobning, og svært brydende fordomme, opleves flere gange i denne roman. Samtidig kan jeg godt lide, at det ikke handler om teenagere der er vildt forelsket, men ikke kan få hinanden. Det er set så utrolig mange gange nu, at det næsten ikke kan lykkedes, at lave en original fortælling med sådan et plot. I denne roman er det børn vi har med at gøre. Den uskyldige naivitet og kreativitet skildres fremragende, og desuden er bogen også meget velskrevet.

Jeg vil helt sikkert give John Ajvide Lindqvist en chance mere, ligesom jeg vil give vampyrerne en chance mere. Jeg nød trods alt det meste af historien.

PSX_20140622_195610

2 Comments

  1. Jeg har faktisk gerne ville læse denne roman et stykke tid. Jeg har aldrig været med på vampyrbølgen, men efter at have set filmen, har jeg haft en forestilling om, at denne roman afviger lidt for vampyrnormen. Har du set filmen? 🙂
    Det er en god anmeldelse, nu ved jeg, at jeg ikke skal have alt for høje forventninger 🙂

  2. Nej, jeg har faktisk ikke set filmen, men jeg har hørt den skulle være rigtig god 🙂
    Ja, jeg tror måske man skal være meget ‘bidt’ af vampyr-fortællinger (dårlig joke haha), hvis man virkelig skal synes denne bog er fantastisk. Men den er rigtig velskrevet, og karakterene er utrolig realistiske, fordi man virkelig kan mærke deres barnlige sjæle igennem bokstaverne 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *