“Skyggemanden” Af Poul Erik Larsson

Posted by on jun 14, 2014 in 4 Stjerner, Fiction, Horror, Krimi | 2 comments

PSX_20140614_215701

Skyggemanden” Af Poul Erik Larsson, anmeldereksemplar fra Forlaget Mellemgaard, udgivet 2014. 4/5 Stjerner

En gammel vandrehistorie vækkes til live igen, da endnu en ung dreng forsvinder på mærkværdig vis, i den danske Statsskov. I følge den gamle vandrehistorie, regerer den nådesløse ’skyggemand’ på den ene side af skoven, mens alt ånder fred og idyl på den anden side, hvor ‘Damen med det gode hjerte’ passer på skovens gæster. Da en ung dreng tilbage i 80’erne forsvinder sporløst, lykkedes det ikke politiet at finde ham, hverken død, eller i live. Historien om ‘De fortabte sjæles skov’,  bliver endnu en gang gerningssted, og politiet er desperate. De må se skyggemanden i øjnene, én gang for alle.

Den urutineret efterforsker, Claus Danielsen, bliver sat til at lede efterforskningen, og sammen med sin rapkæftede makker, Lone Lacour, skal de sammen forsøge, at finde frem til sandheden om Statsskoven, og den forsvundne dreng. Kan det virkelig passe, at det er  den eftertragtede ‘Skyggemand’, der står bag drengens forsvinding ?

“Sluk den lygte, ” kommanderede Peter og langede ud efter den. Benjamin så forstenet til, da lygten blev slået ud af hans hånd og trillede ind mellem træerne. “Hvad skal jeg gøre?” råbte han desperat og stirrede som hypnotiseret ind i mørket på lyskeglen, som tegnede uhyggelige mønstre hen over skovbunden. “Du skal selvfølgelig gå ind og hente den,” sagde Peter med en stemme, der sitrede af angst. “Det tør jeg ikke.” Benjamin begyndte at græde. Stanken tog til i styrke. Det føltes som om et ukendt væsen langsomt rykkede tættere på stedet, hvor de stod. “

Samtidig  med efterforskningen i Statsskoven, er en anden hensynsløs morder på spil, og heller ikke her, lader der til,  at være mange spor, til hjælp for politiets efterforskning. Morderen har dog i alle ligenes lommer lagt en lille seddel,  med et par bogstaver på. Det lykkedes politiet at sætte bogstaverne sammen, men hvordan kan dette ord have betydning for en nådesløs seriemorder?

Der går ikke længe før, at politiet får hul på bylden, og efterforskningerne tager hver for sig, en uventet, og uhyrlig spændende drejning.

Jeg har altid være en sucker for uhyggelige vandrehistorier. Det kriblede derfor også i hele min krop af bare spænding, da jeg modtog denne bog til anmeldelse. I går afsluttede jeg endnu en eksamen med et 12 tal, og jeg belønnede mig selv med ren afslapning, og en god ’selvvalgt’ bog.  Jeg havde dog ikke regnet med, at jeg kun ville være en enkel dag, om at læse den. Det er ikke sket siden, jeg læste den sidste Harry Potter bog, tror jeg. Jeg kan derfor ikke forstå, hvorfor denne bog ikke er mere anerkendt. Poul Erik Larsson har i sandhed, et utroligt stort talent. Ikke alene, er hans roman uhyrlig spændende, men den er også helt utrolig velskrevet. Den burde fylde samtlige bogbutikkers hylder ud, til bristepunktet! Der er nemlig ikke kun tale om drabsefterforskninger, og seriemordere. Bogen er også spækket med gys og uhygge lige fra første side, som kun som en sand spøgelseshistorie kan gøre det. Romanen er samtidig skrevet med så stor fantasi og kreativitet, at den ikke minder om nogen anden krimi, jeg før har læst. Karakterne er beskrevet perfekt. Hver især, skildres de med personlige og velkendte følelser og problemer, der gør læseren i stand til, at sætte sig ind i deres situationer. Problemer i kærlighedslivet og deprimerende minder fra en horribel folkeskoletid, er noget mange kan nikke genkende til. De er meget forskellige, og det er tydeligt, at Poul Erik Larsson har brugt lang tid på, at udvikle deres unikke og detaljerede personligheder.

Der er kun få ting, jeg ikke er helt tilfreds med i bogen. Der er nogle løse ender, der ikke helt bliver koblet sammen i bogens slutning, i hvert fald ikke for mig. Vores karakterer støder på nogle personer, der lader til at have en betydelig rolle for historiens udfald, men derefter hører vi ikke mere til dem. Samtidig, er der nogle af morderens ‘clues’, der er lidt for tydelige. Jeg lagde selv mærke til dem med det samme, hvor vores karakterer først opfatter den vigtige sammenhæng, i slutningen af bogen. Det er dog bagateller, for samlet set, er denne roman virkelig et mesterværk, og den kommer uden tvivl til, at stå højest på min anbefalingsliste. Jeg tror romanens største problem er forsiden. Jeg ved godt, man aldrig må dømme en bog på omslaget, og denne bog er et pragteksempel. Den ligner nemlig en dårlig kopi af en Stephen King bog fra 80’erne, hvilket er rigtig ærgerligt,  for kvaliteten af indholdet er helt unikt!

PSX_20140614_220830

2 Comments

  1. Den er faktisk rigtig god 🙂

  2. Ja, det er den nemlig 😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *