“Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” Af Ransom Riggs

Posted by on jun 12, 2014 in Anmeldelser, Fantasy, Horror, Mysterie, Young Adult | 4 comments

 

PSX_20140612_124750

“Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” af Ransom Riggs, fra forlaget Quirk Books, udgivet i 2011. 5/5 stjerner

Jacob har et tæt forhold til sin bedstefar, Abe Portman. Lige siden Jacob var helt lille, har de tilbragt mange timer sammen, og Abe har fortalt Jacob, en masse fantasifulde historier, om sin opvækst på et engelsk børnehjem. Han har ligeledes vist billeder, til dokumentation for sine magiske, og overnaturlige fortællinger. Da billederne fremstiller små børn med mærkværdige evner, som fx flammekastende hænder, har Jacob svært ved at tro på historierne. Som han bliver ældre, erkender han mere og mere, at alle historierne ikke kan være sande, da magiske væsner som børnene på børnehjemmet, jo ikke findes. Ligeledes tror han ikke længere på de farlige monstre, bedstefar Abe, også fortalte om. For det er jo kun små børn der tror på monstre. ?

Jacob er nu teenager. Og en ganske almindelig en af slagsen. Han har svært ved at omgås piger, og han har et studiejob i et supermarked. Da Jacobs bedstefar ringer til ham med panik i stemmen, bliver Jacob urolig, for det har ikke været nogen hemmelighed, at bedstefar Abe, længe har været ved at blive ’sindssyg’. Han er nemlig overbevist om, at de monstre han fortalte Jacob om, da han var lille,  nu endelig har fundet frem til ham, og vil slå ham ihjel. Jacob og hans ven kører hjem til Abes hus, men da de når frem til ham, ligger han livløs i enden af haven. Det ser ud som om, vilde hunde har slået ham ihjel, men Jacob er ikke overbevist, for han ser noget ud af øjenkrogen, der i hvert fald ikke er en vild hund.

Jacob bliver efter sin bedstefars død, utrolig nedtrykt og paranoid. Han begynder at gå til psykolog, og Dr. Golan er sikker på, at det vil være godt for ham, at besøge sin bedstefars børnehjem på den engelske ø, for at få en ordentlig slutning på den tragiske episode. Jacobs far og ham drager derfor afsted. Da Jacob først finder frem til børnehjemmet, er han lammet af skuffelse. Han skal finde en dame, den gamle lærerinde, for hun er hans eneste håb. Børnehjemmet er dog forladt, og ødelagt. Der har ikke boet nogen der i mange, mange år. Netop som Jacob er ved at give op, sker der noget forunderligt og fortryllende. Hele hans virkelighedsfornemmelse ændres, og han kommer ud på et magisk og altændrende eventyr. Det viser sig nemlig, at bedstefar Abes historier ikke alle sammen var opdigtede.

Jeg har læst så mange forskellige og blandede anmeldelser af denne bog. Jeg synes den lød utrolig spændende, men alligevel tøvede jeg i lang tid, med at læse den. Jeg fandt et billigt eksemplar på Amazon, og den landende derfor alligevel i min postkasse. I flere måneder har den stået uberørt på min bogreol, og da min dårlige samvittighed begyndte at nage mig, tog jeg den ned, og påbegyndte min læsning. Jeg kan ikke understrege nok, hvor lykkelig jeg er, for dette valg. Bogen er sat sammen af en masse gamle vintage fotografier, der gør fortællingen så utrolig virkelig, magisk og skræmmende, på samme tid. Det er længe siden jeg har oplevet et plot, der er så fantastisk skruet sammen, som dette. Fotografierne vises de helt rigtige steder, og virker derfor perfekt i handlingen. Samtidig er romanens karakterer beskrevet perfekt. De har alle sammen en meget tydelig og unik personlighed, og selvom de fleste af bogens karakterer er i besiddelse af overnaturlige evner, føles de virkelige.

Bogen er en uhyggelig fortælling på mange måder, men samtidig handler den også om familieforhold, forelskelse, og altændrende beslutninger. Jeg glæder mig som et lille barn, til at læse Ransom Riggs forsættelse til denne bog. Hvis den minder bare en smule om denne, kan den nemlig ikke være andet, end helt igennem fantastisk

PSX_20140612_122706

PSX_20140610_095944

(De to nederste billeder er taget i et forladt badeland på Fyn)

4 Comments

  1. ELSKER at læse! Skal da klart også have fat i den bog.

    Og super fin blog du har her – må lige ind og få fulgt dig 🙂

    Knus Anne

  2. Ja, den er virkelig værd at læse!
    Mange tak 😀

  3. Hvor er jeg glad for at læse denne anmeldelse! Jeg har også læst ret blandet om denne bog og tøvet med at købe den, men nu tror jeg, at jeg må have fat i den!

  4. Det synes jeg virkelig du skal! jeg tøvede også i lang tid, men den er virkelig fantastisk i mine øjne 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *