“Det sidste brev fra din elsker” af Jojo Moyes

Posted by on maj 17, 2014 in 4 Stjerner, Chick-lit | 0 comments

PSX_20140516_191128

“Det sidste brev fra din elsker” (org. titel “The Last Letter from Your Lover”) af Jojo Moyes, fra forlaget Cicero, udgivet i 2014 (org. udgivet i 2010).  Anmeldereskemplar fra Rosinante & Co. 4/5 Stjerner.

Romanen er støbt sammen af to handlingsforløb, der begge omhandler en hed kærlighedsaffære, der fra starten er dømt til at fejle.

Ellie Haworth er en moderne journalist. Hun er i starten af trediverne, og hun har viet sit liv til sin karriere, og jobbet på avisen ‘The Nation’. Hun er forelsket i en gift mand, og selvom veninderne fortæller hende, at forholdet aldrig vil blive til andet end en overfladisk affære, er hun stadig fuld af håb. Måske vil han en dag gå fra konen? Ellie har fået til opgave at skrive en fangende feature-artikel, og da hun i et gammelt arkiv finder et ægte kærestebrev, tager hun en drastisk beslutning. Hun vil finde ud af, hvem hendes to ‘elskende’ er, og hun vil finde ud af, hvad der skete mellem dem, og om deres forhold fik en lykkelig slutning.

I starten af 1960’erne, kommer trofækonen Jennifer Stirling ud for en voldsom bilulykke. Hun kan ikke huske særlig meget fra hendes fortid, og samtidig kan hun ikke slippe følelsen af, at der er noget der mangler i hendes ellers så perfekte liv. Mens hun går der hjemme og prøver at komme over sin ulykke, finder hun op til flere kærestebreve, gemt væk rundt omkring i det store hus. Hun har dog ingen anelse om, hvem der har skrevet dem, men hun ved blot, at de er til hende.

 ” Jeg er nødt til at være et sted, hvor ren og skær nødvendighed tvinger dig ud af mine tanker hvert eneste minut”

 Romanen handler om den ægte kærlighed, og om hvordan det føles at været fanget i sin egen krop, og ikke være i stand til at udtrykke sine sande følelser. Samtidig handler romanen om utroskab, om forbudte affærer, og alt hvad der følger med.  Hvert kapitel starter med et kærlighedsbrev, eller en sms til en elsker, og romanen er samtidig en hyldest til den gammeldags og mere romantiske måde at kommunikere på.

De to historier indgår hele tiden parallelt med hinanden, og trods de to tidsaldre, og alle de forskelligheder der ligger i mellem, har de to kvinder utroligt meget tilfælles med hinanden.  De har så meget tilfælles, at de i slutningen af bogen ender med at påvirke hinanden, i en smuk og tårevældende slutning.

Jeg har i lang tid ikke haft den store passion for chick-litt genren, da jeg føler det hører mine teenageår til. Jojo Moyes’ roman er dog meget mere end bare en kærlighedshistorie. Romanen er sat sammen af så mange indtryk og budskaber, at man som læser nærmest bliver helt overvældet. De mange forskellige handlingsforløb gør i dette tilfælde ikke romanen hverken forvirrende eller ’sjusket’, men derimod ufattelig spændende, og på ingen måder forudsigelig som så mange andre kærlighedshistorier. Romanen tager på flere tidspunkter en uventet drejning, og derfor vil jeg heller ikke afsløre mere af handlingen. ‘Det sidste brev fra din elsker’ er en af de bøger som alle kvinder burde læse, og jeg ville ønske jeg selv kunne læse bogen for første gang igen. Heldigvis er denne bog også en af dem, man kan læse igen og igen, for lige meget hvilken tid man befinder sig i, er bogen et bevis på, at temaet om den forbudte kærlighed altid vil være aktuelt.

PSX_20140516_192205

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *