“The Picture of Dorian Gray” af Oscar Wilde

Posted by on maj 15, 2014 in 5 Stjerner, Classics, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20140515_114322

“The Picture of Dorian Gray” af Oscar Wilde, fra forlaget Barnes & Noble, udgivet 2011 (Org. udgivet 1891) 5/5 Stjerner

Maleren Basil Hallward er meget betaget og fascineret af den unge og smukke Dorian Gray. Han har derfor bedt Dorian om, at stå model til hans næste mesterværk, et mesterværk der skal blive hans hidtil største. Mens Dorian står model til den lange malerprocess, møder han samtidig en anden af Basils venner, Henry Watton. De to snakker, og Dorian bliver opslugt af Henrys filosofi om skønhed og ungdom. Da Dorian ser det færdige mesterværk, indser han, at mens den smukke mand på billedet altid vil forblive ung og rask, vil han selv miste sin skønhed og blive gammel og grå. Den ellers så høflige og jordnære Dorian ønsker i dette øjeblik, at han vil forblive ung og smuk, mens billedet i stedet vil bukke under for årenes slid og forfald.

 “How sad it is!” murmured Dorian Gray with his eyes still fixed upon his own portarit. “How sad it is! I shall grow old, and horible, and dreadful. But this picture will remain always young. It will never be older than this particular day of June…. If it were only the other way!”

 Hans venskab med den skruppelløse Henry vokser med tiden, og Dorian ændrer langsomt personlighed. Han bliver mere og mere hensynsløs, og til sidst også direkte ondskabsfuld overfor sine nærmeste. Han viser ingen empati, og er til sidst nærmest umenneskelig. Hans gerninger og hans brutale livstil viser ingen spor på Dorians ydre, og han gemmer herved sine synder bag den unge og charmerende maske. Mens hans udseende ikke ændres, opdager Dorian dog, at det portræt Basil malede af ham, ikke længere afspejler hans smukke karakter. Portrættet ældes og bliver mere kynisk og ondskabsfuldt at se på, i takt med Dorians handlinger, og der spores en tydeligere og tydeligere ækelthed i billedet. Portrættet er således en afspejling af Dorians sande sjæl, og portrættet viser den grusomhed og fordærvelse der ikke kan ses i hans ansigt. Som årene går, begynder Dorians dårlige samvittighed at nage ham, og han bliver til sidst så desperat for at vinde hans sjæl og sit sande jeg tilbage, at han går til ekstreme yderligheder.

Af en eller anden underlig grund, er dette første gang jeg stifter bekendtskab med “The picture of Dorian Gray”, hvilket er meget mærkeligt, da jeg altid har haft en stor interesse for de mørke og uhyggelige bøger. Dette er ikke en af de slags bøger, som man bliver hjemsøgt af i flere nætter efter. Jeg var hverken bange for at gå alene ned på toilettet eller for at lukke døren helt til soveværelset. Dette er derimod én af de bøger, der får en til at reflektere, og dens dystre stemning og tema har ligget i min underbevidsthed lige siden jeg færdiglæste bogen. Jeg har altid følt en hvis afsky over for den måde, mennesker som Dorian Gray lever deres liv på. At prioritere en kort fornøjelse frem for sine medmenneskers velvære, er efter min mening noget af det mest uhyggelige og ufattelige et menneske kan gøre. Det er hverken onde ånder eller en seriemorder der gør denne bog uhyggelig, nej det er det monster der bliver skabt i form af Dorian Grays groteske og hensynsløse livstil og opførsel. Samtidig er det kampen om det onde og det gode, der gør bogen uhyrlig spændende. Maleren Basil vil have Dorian til at forblive ung og uskyldig, mens Lord Henry vil se Dorian jagte alle de nydelser han oplyser ham om. Bogen fremstiller et meget vigtigt budskab, og i sær slutningen af bogen får en til at indse, hvor ligegyldig skønhed og ungdom i virkeligheden er. ‘The picture of Dorian Gray’ er en vigtig perle i en skattekiste af klassiske værker, og jeg overvejer allerede en genlæsning af dette fantastiske værk.

PSX_20140515_114424

2 Comments

  1. Jaa, jeg er glad for, at du kunne lide den! Jeg er også selv ellevild med den, og har længe overvejet en genlæsning. Måske er det efterhånden på tide. Jeg får hvertfald helt lyst til at læse den igen, efter at have læst din anmeldelse.

  2. Jeg ELSKER den! Det er utroligt jeg ikke har fået den læst før nu, men det er heldigvis en bog man kan læse igen og igen og igen! Og så vil jeg lige siger, at jeg synes du har en fantastisk blog! Jeg kigger tit forbi, men jeg kan desværre ikke kommentere dine indlæg 🙁 jeg plejer at kommentere under navn/webadresse, men ved nogle blogs mangler den mulighed desværre ?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *