“Jane Eyre” af Charlotte Brontë

Posted by on maj 8, 2014 in 5 Stjerner, Chick-lit, Classics, Fiction, Genre, Kærlighed | 2 comments

PSX_20140507_175246

“Jane Eyre” af Charlotte Brontë, fra forlaget Barnes & Noble, udgivet 2011 (org. udgivet i 1847) 5/5 Stjerner

Vi møder første gang Jane Eyre som en lille 10 årige pige med store forhåbninger og en viljestyrke der er svær at rokke med.  Begge hendes forældre er døde, og hendes onkel John Eyre har efterladt hende i tanten, Mrs. Reeds varetægt. Jane kæmper for at passe ind i de ellers smukke omgivelser på Gateshead Hall, men da både hendes kusiner og hendes tante behandler hende som en tjenestepige, bliver Jane meget ulykkelig. En dag får hun nok, og fortæller Mrs. Reed lige akkurat hvad hun mener om hende, og hendes måde at opføre sig på. Som straf for dette ‘hysteri’ bliver Jane lukket inde i ‘det røde rum’, det samme store mørke rum som hendes onkel døde i. Da hun tror at hun ser hans spøgelse, får Jane Eyre endnu et angstanfald, og  Ikke længe efter bliver hun sendt på en religiøs kostskole for forældreløse børn. Trods hendes hårde opstart, bliver Lowood institute hendes hjem i de næste 8 år.

Da den nu 18 årige Jane Eyre får tilbudt en plads som privatlærer for en fransk lille pige, tøver hun ikke med at takke ja til tilbuddet, og hun flytter herefter  til Thornfield Hall. I starten tror hun, at hun skal arbejde for Mrs. Fairfax, men det viser sig, at hun kun passer på huset og ikke ejer det. Ejeren er den mystiske Mr. Rochester, og efter et meget akavet første møde mellem de to, der bl.a. involverer faldende heste og forstuvede ankler, bliver de to meget tætte. Mr. Rochester beundrer Janes hurtige tunge og styrke, og da Jane viser sig at være yderst loyal overfor Mr. Rochester, og redder ham fra et brændende værelse, bliver de to turtelduer forlovet. Idyllen bliver dog lige før præstens velsignelse afbrudt, da det viser sig at Mr. Rochester allerede er gift i forvejen, og at hans kone stadig er i live. Jane bliver så forvirret og ulykkelig, at hun ikke ser nogen anden udvej, end at stikke af i nattens buldre mørke. Den sidste halvdel af bogen vil jeg undgå at omtale, da slutningen ellers vil blive for forudsigelig.

 “Gentle reader, may you never feel what I then felt! May your eyes never shed such stormy, scalding, heat-wrung tears as poured from mine. May you never appeal to Heaven in prayers so hopeless and so agonised as in that hour left my lips; for never may you, like me, dread to be the insrument of evil to what you wholly love”

 “Jane Eyre” er efter min mening, én af de bedste bøger der nogensinde er blevet skrevet. Charlotte Brontë, har ligesom hendes søstre Anne Brontë og Emily Brontë et helt utroligt og unikt talent for at fange læseren på en måde, som er ufattelig svært at mestre. Allerede fra første side, er bogen uhyrlig spændende, og trods det at bogen strækker sig over 10 år, er den på intet tidspunkt kedelig eller langtrukken. Karaktererne i bogen er skrevet med så stor passion, at det næsten er svært at tro på, at historien er fiktiv. Vi læser historien fra Janes synspunkt, og på flere tidspunkter henvender hun sig, ligesom i citatet ovenfor,  til læseren. Dette medvirker til, at man som læser ikke kan undgå at føle sig som en tilskuer til begivenhederne. Vi hepper på Jane og Mr. Rochester, og flere gange bliver vi med tvivl i sindet drevet på vildspor. Dette er i sandhed et mesterværk, og denne klassiker er en sand perle som alle burde læse. Det er endnu en gang svært at få hænderne ned af begejstring for Brontë søstrene.

PSX_20140507_173220

2 Comments

  1. Det varmer mit Jane Eyre-elskende hjerte, at du nød bogen så meget. Den er intet mindre end fantastisk!

  2. Nej jeg elsker den virkelig også! Det er klart en af mine absolut ynglingsbøger, alt ved den er bare perfekt!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *