Tema# 1 – De helt specielle bøger

Posted by on maj 6, 2014 in Bogskønhed, Tema | 2 comments

PSX_20140506_103618

Hvilke bøger er de mest betydningsfulde, og hvad er egentlig kendetegnet ved ‘bogskønhed’? Er det kun de velduftende læderindbundne bøger med guldkant og silkebånd?

For mig er bogskønhed mange ting. Jeg holder utrolig meget af mine flotte læderindbundne bøger, som står så flot med deres glimtende rygmotiver og pynter på min bogreol. Især mine udgaver fra Barnes & Noble og Folio Society er jeg meget begejstret for, og når jeg lukker øjnene og drømmer om mit eget bibliotek er det bøger som dem der står og skinner på hundredevis af boghylder. Smukke som de er, kan de dog aldrig erstatte mine aller første bøger. Da min bedstefar og bedstemor var unge, som de plejer at sige, var de begge to ansat som bogbindere. Hver dag var de omgivet af dampende trykkemaskiner og knitrende sider. Da jeg ikke var særlig gammel, forærede min bedstefar og bedstemor mig en helt særlig julegave, nemlig nogle af de bøger som de selv havde bundet ind. Bøgerne er tilbage fra den gang hvor navneord stadig blev skrevet med stort begyndelsesbogstav, og hvor man skrev dobbelt a, i stedet for å. Det betød ikke noget for mig, og de blev derfor mine aller første rigtige bøger, bøger som jeg derfor har passet godt på og betragtet som skatte lige siden.  Det er ikke muligt hverken at opspore ‘Tude-Marie’, ‘Store søster Karen’ eller ‘Børnenes ny julebog’ den dag i dag, og derfor har disse 3 bøger en særlig plads i mit hjerte. Jeg kan næsten alle fortællingerne udenad, og de gennemlæste sider bærer præg af både chokoladefingre og bukkende kanter, men hver gang jeg tager dem frem fra bogreolen, vælter barndomsminder og velkendte juledufte frem fra hukommelsen. Siderne knitre mellem fingrene på en helt særlig måde, og de gamle slidte forsider frembringer mere glæde end nogle af mine andre bøger.

Har I nogle bøger som I af en eller anden grund holder mere af end andre, og hvad er kendetegner for bogskønhed for jer? 
PSX_20140506_103148

 

PSX_20140506_103819

 

2 Comments

  1. Netop Tudemarie har også en særlig plads i mit hjerte, og brugte hundrede år på at opstøve den, da den var udgået fra forlaget, og har læst den så mange gange på byens børnebibliotek. Årevis af genbrugsjagt betaler sig 😉

    – Anne

  2. Ej hvor dejligt! Det er nemlig rigtig svært at opstøve de helt gamle bøger 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *