“Coraline” af Neil Gaiman

Posted by on maj 4, 2014 in 5 Stjerner, Børnelitteratur, Fiction, Genre, Young Adult | 2 comments

PSX_20140504_200306Gaiman, Neil: ‘Coraline’ fra forlaget Bloomsbury, udgivet 2012 – 5/5 Stjerner

Coraline og hendes forældre er netop flyttet ind i et nyt hus, og Coraline kan ikke vente med at gå på opdagelse i det nye miljø. Den lille familie er flyttet ind i en lejlighedsbygning, hvor der udover dem bor 2 ældre skuespillerinder og en skør gammel mand og hans cirkusmus. Da Coraline en dag finder en hemmelig dør i sin nye lejlighed, beslutter hun sig for at undersøge hvad der gemmer sig bag den. Desværre opdager hun, at der absolut ingen ting er bag døren, bortset fra en murstenvæg.  En nat ser hun en skygge bevæge sig fra den aflåste dør og ind i lejligheden, og dagen efter advarer den skøre mand hende om, at hun ikke må gå igennem døren. Samtidig læser de to skuespillerinder i hendes teblade, at hun er i stor fare. Som beskyttelse giver de hende en sten med hul i. Coraline går igen igennem døren, og denne gang er murstenene væk, og hun befinder sig nu i et slags parallelt univers. En ‘anden mor’ og ‘en anden far’ med knapper som øjne og lange slangeagtige fingre vil have Coraline til at blive hos dem. For at undslippe denne skæbne må Coraline ud på sit livs største og mest skræmmende eventyr, der både involverer at redde sine egne forældre og 3 andre børn der har været mere uheldige end hende selv.

Neil Gaiman har skrevet endnu et mesterværk i form af denne fantastiske og magiske fortælling. I starten af bogen har Gaiman skrevet en indledning, der fortæller hvordan historien om Coraline blev til. Da navnet ‘Caroline’ ikke var magisk nok til historiens modige karakter, prøvede han i stedet at bytte lidt om på bokstaverne, og den lille modige og stædige pige blev hermed skabt. Coraline er en unik fortælling, der har mange budskaber. Selvom bogen egentlig er skabt til børn, har mange voksne også haft stor gavn af at læse den. Gaiman fortæller ligeledes i sin indledning, at flere kvinder er kommet op til ham og takket ham for at have skabt karakteren Coraline, da de her tænkt på hende i situationer hvor de havde brug for vilje, mod og styrke. Det er nemlig netop lige præcis det, Coraline viser i denne fortælling. Selvom man er bange skal man ikke give op – man skal holde ud og være modig, så skal det hele nok gå. Historien om Coraline er fyldt med Gaimans kendte fantasi og kreativitet, og fortællingen balancerer fuldstændigt fænomenalt mellem den mørke og magiske verden. Denne bog kan anbefales til alle.

PSX_20140504_200544

 

2 Comments

  1. Neil Gaiman er skriver nogle fantastisk bøger, og jeg vil virkelig gerne læse “Coraline”. Din fine anmeldelse giver mig endnu mere lyst til at læse den 🙂

  2. Jeg kan kun give dig ret! Neil Gaiman skriver med så stor fantasi og kreativitet, at man ikke kan undgå at blive fanget lige fra første side. Coraline er blot endnu et eksempel på hans store talent:) Og mange tusind tak 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *